Háború a Trump-kormány ellen: így rekeszt ki és dehumanizál az amerikai baloldal

2021. január 25. 7:01
Az amerikai baloldal szociális halálra, belső száműzetésre ítéli Trump kormányzatának tagjait, alkalmazottait, a republikánusokat és Trump hetvenmillió választóját is. 

Először AOC hirdette meg, hogy listázni kell a Trump-kormánnyal együttműködők nevét; aztán Trumpot akarták – akarják utólag is – impeachelni, hogy ne kapjon elnöki nyugdíjat és ne legyen elnöki könyvtára; a Twitter törölte Trump fiókját, majd a könyvkiadók esküdtek fel, hogy nem adják ki a Trump-kormány tagjainak munkáit, visszaemlékezéseit.

Az amerikai baloldalt annyira traumatizálta Trump, vagy talán inkább az, hogy nem Hillary Clinton nyerte az elnökválasztást, hiszen a történelmi haladás szükségszerűsége szerint neki kellett volna, hogy egyrészt el akarja szigetelni a Trump-éra személyiségeit, másrészt

ki akarja törölni az előző négy évet az amerikai történelemből. 

Mindezzel nem csak az a baj, hogy a Trump-évek megtörténtek, akár tetszik, akár nem, és az elnöki könyvtár létrejöttének megakadályozása a történészi munka, a történelemírás akadályozása (Amerikában minden elnöknek van könyvtára), ahogy – mint azt Rajcsányi kolléga megírta – az elnök Twitter-fiókjának törlése is értékes információs anyag kidobása, olyan, mintha felgyújtanánk egy levéltárat. Hiszen mi sem töröljük emlékezetünkből és levéltárainkból, könyvtárainkból a nekünk nem tetsző rezsimek dokumentumait, sőt fokozottan kutatjuk őket, hogy tanuljunk belőlük – meg egyszerűen érdekel minket. 

A fő baj az, hogy az amerikai baloldal, annak fő politikai képviselete, a Demokrata Párt és a kapitalista profittermelést népneveléssel vegyítő kiadók, társalgó („közösségi”) oldalak fenntartói, a Big Tech és a woke-vállalatok

szociális halálra ítélik

Trump kormányzatának tagjait, alkalmazottait, a republikánusokat és Trump hetvenmillió választóját is. 

A szociális halál pedig valójában belső száműzés. A száműzésnek, kiűzetésnek viszont épp a szociális halál volt a célja: az ókori keleti városokból ha a sivatagba vagy bárhová máshová száműztek valakit, azzal az illető a közösség számára meghalt – az illető pedig, kiszakadva eredeti közösségéből, valóban szociálisan meghalt, és persze a sivatagban akár valóban is. Egy másik közösségben ő már másik, messziről jött ember volt. 

A Trump-éra személyiségei is választhatnák az önkéntes száműzetést, a külső emigrációt, elköltözést valahová máshová, de akkor feladnák a harcot; a baloldal viszont belső emigrációra igyekszik kényszeríteni őket. El akarja érni, hogy eme négy év „működtetőiről” ne kelljen tudomást venni. 

A szociális halálra ítélés, a belső száműzetésbe kényszerítés, a történelemből való kiirtás pedig effektíve

épp az, amivel a baloldal a jobboldalt szokta vádolni: dehumanizálás. 

Persze balról a magyarázat az, hogy „csak azt kapták, amit másnak akartak”, meg hogy „az intoleránsoknak nem jár tolerancia”, „a kirekesztők osztályrésze a kirekesztés”. 

Azonban empirikusan is bizonyítható, hogy a Trump-kormányzat nem volt intoleráns és nem volt kirekesztő, inkább egyfajta régimódi, patrióta liberálisokról van szó.

Emellett pedig még fontosabb, hogy a baloldal olyan értelmetlen mértékben elszakította e kifejezéseket a hétköznapi jelentésüktől és kitágította azt, hogy lényegében mindenki, aki nem ért velük egyet, az kirekesztőnek és intoleránsnak bizonyulhat. Így a magabírás, személyes szabadság, személyes felelősség, a egyenlőtlenségekkel szembeni tolerancia vagy egész világnézetek úgy, ahogy vagy, racionalizált kirekesztésnek és intoleranciának számítanak. 

A sokszínűség és befogadás hívei épp csak a világnézeti sokszínűséget nem tudják elfogadni,

egy mondvacsinált indok alapján. És ne legyenek kételyeink: az amerikai példa gyakran ragadós. Az onnan előszeretettel (itthon értelmezhetetlen) ötleteket a kulturális gyarmatosítás részeként importáló magyar baloldal most sem lesz rest ellesni módszertani ötleteket.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az volt a történelem törlése, amikor az MSZMP-sek megsemmisítették a rájuk vonatkozó iratokat.

Bidenék nagyon támogatták a blm-et. Az bizony már polgárháború volt.

"Az amerikai baloldal szociális halálra, belső száműzetésre ítéli Trump kormányzatának tagjait, alkalmazottait, a republikánusokat és Trump hetvenmillió választóját is."

Ezt a dumát csak nálunk lehet beadni.

Na, mondd az ötleteidet! Lámpavas? Guillotine? Falhoz állítás?

Volt ennek előjele. Ugyan az amerikai tömegmédia Clinton óta folyamatosan el volt ájulva a demokrata elnöktől, és szerencsétlen balféknek mutatta be a republikánust, Trump kampányában állt bele abba, hogy végig Trump ellen, Hillary mellett kampányol (ugye hányan megígérték, hogy ha Trump nyer, kivándorolnak Mexikóba, a tizenéves néger reppertől DeNiróig mindenki komoly arccal bizonygatta, hogy Trump elnöksége a demokrácia végét jelentené) - és lettek borzasztóan frusztráltak attól, hogy kiderült, a tömegmédia (szemben azzal, amit addig mindenki hitt) nem mindenható, a folyamatos agymosás ellenére sem tudnak eldönteni egy választást. Ez látható volt abból, hogy utána a médiában Trump pária lett, nemcsak, hogy a CNN és minden más főbb csatorna (az egyetlen Fox kivételével) szerencsétlen hülyének mutatta be (ezt
Bush is megkapta), de nem volt egyetlen olyan közvetített díjkiosztó sem, ahol az addig kötelező világbéke helyett ne Trumpot hibáztatták volna minden rosszért (1984 - öt perc gyűlölet, ugye)
Ami most történik, az valóban a teljes frusztráció okozta elégtétel vétel.
Csak ugye ezek után nehéz elhinni azt, amit a nemzet egyesítéséről mondtak - hacsak nem úgy értették, ahogy a bolsevikok, hogy mindenki bolsevik lesz - mert aki nem válik magától azzá, azt elvisszük.
Arra is kíváncsi lennék, hogy nagy demokraták mit tennének, ha újra a republikánusok kerülnének hatalomra (ugyan az új szavazók behozatala, választási rendszer számukra kedvező formában tartása után kizártnak tűnik, hamarabb robbantanának ki egy polgárháborút, mintsem, hogy át kelljen adni a hatalmat, de azért tegyük fel, hogy), ha ugyanezt tenné a republikánus oldal, vajon azt mondanák-e a most "jaj a legyőzötteknek"-ben tobzódó baloldaliak, hogy "igen, mi is ezt tettük" vagy sivalkodnának, hogy ilyet nem lehet tenni egy demokráciában.

Igen, szerintem is így van, de nagyon durva ez a lista.

Iróniának jó lenne, de félek, hogy el is hiszed.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés