Az elvszerűség persze szép, de problémás is

2017. augusztus 24. 9:06
Jeszenszky Géza-Jeszenszky Zsolt
Heti Válasz
Az egykori Bibó-kollégisták elfelejtették, hogy a politikában sem szabad hazudni. Ha az a kérdés, hogy a cél szentesíti-e az eszközt, az én válaszom: nem. Orbán Viktor válasza az, hogy igen. Interjú.

„Ön meg fafejűnek nevezte az antallista konzervatívokat, köztük az apját.

Jeszenszky Zsolt: »Kedvesen fafejűnek«, ami annyit jelent, hogy apám az elvek embere. Az elvszerűség persze szép, de problémás is. Amit ő jól képviselt harminc éve, én ugyanazt a gondolatiságot képviselem ma; az elveket tőle kaptam. Csakhogy az ő eszközeik mellett elment a világ. Az ellenség megváltozott. Akkor a kommunizmus, a Szovjetunió ellen kellett harcolni. Ma a kommunizmus és a fasizmus számos jegyét viselő agresszív és doktriner gondolkodás ellen, amely álságosan liberálisnak nevezi magát. Amely politikai-gazdasági haszonszerzés céljából minden létező vagy mondvacsinált kisebbséget feltüzel a többségi fehér társadalom, a középosztály, a normalitás ellen, s most épp szobrokat dönt le Amerikában.

Jeszenszky Géza: Változnak az idők, persze, és kell, hogy mi is változzunk. Mégis: vannak alapevek, amelyeket nem szabad semmibe venni. Az egykori Bibó-kollégisták elfelejtették, hogy a politikában sem szabad hazudni. Ha az a kérdés, hogy a cél szentesíti-e az eszközt, az én válaszom: nem. Orbán Viktor válasza az, hogy igen. Nem Orbán céljaival van bajom, hanem az eszközeivel. A magyar és európai hagyományokat, értékeket megtartandónak vélő emberként elítélem a közéletet elöntő hazugságáradatot, a közpénzen folytatott agymosást, a pazarlást és a hatalomhoz közeliek vagyonosodását, a rokonok és barátok érdemtelen favorizálását, az egyéni érdeknek a nemzeti érdek elé helyezését. 

Jeszenszky Zsolt: Az elhangzottak között van számos jogos felvetés, de épp ezeket hitelteleníti a hét éve tartó vernyákolás. Például a sajtószabadság folyamatos temetése. Huszonhét évvel a rendszerváltozás után talán eljutottunk arra a pontra, hogy nagyjából kiegyenlítettek a médiaviszonyok.

Jeszenszky Géza: Budapesten. Vidéken viszont nem szól sem a Klubrádió, sem a Lánchíd Rádió...”

(A Jeszenszky Gézával és Jeszenszky Zsolttal készült páros interjú a Heti Válasz 2017. augusztus 24-i lapszámában jelent meg.)

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

+1
Ha már szülő és gyermek két közéleti celeb (lájkhüvelyk)ujj-szerű mindset-tel a mandinerközönség elé van teregetve, én is megmondok mostmár! :-D

Hiszek a Zsolt gyereknek pl.az alábbi szituációban. Elképesztő az öregkecskebácsi szemellenzőssége, süketsége vaksága:
Vakhangya8-as nick vigyorogta ide az alábbi, emitt fent nem-idézett részletet:

"" Vasárnaponként templomba jár?
J.Zs: Abszolút. Modern, ökumenikus keresztény istentiszteletre.
J.G: Ez újdonság számomra.
J.Zs: Pedig elmeséltem többször is. Úgy látszik, akkor sem figyeltél rám.""

""J.Géza: elítélem a közéletet elöntő hazugságáradatot""

Öregkecskebácsi vszinűleg a politikai-közéleti internet-"helyszínek" penetrációját sem tudja öregecskedő elméjével teljesen átlátni.

"nemzet párti" :-) - Majdpedig ezután

közvetlenül következő kommentjében a(z erős) konkurrens(?!) nemzeti pártot úgy jellemzi ""nacionálfasiszta, nácifasz röviden"".

J.Géza pedig fenn panaszkodik a a közéletet elöntő hazugságáradaton....((fia Zsolt figyelmeztetése után is és csakis a hazug fideszmédiára gondolván.))

Most már mindenhol ezzel házalsz?

Az áfa mellé érdemes mellétenni a jövedelem~ és társasági adót, az is rekordméretű, csak a másik irányban.
Azt lásd meg, hogy pl. az USA, amit a fogyasztás hajt, megengedheti magának, hogy az áfa alacsony legyen, a bevételre vonatkozó adók pedig magasak. Magyarország nem ilyen, itt külker hiány volt, a termelést kell erősíteni, és a fogyasztást gyengíteni. Ezzel együtt is a kisker forgalom évente infláció felett növekszik.

A környékbeli államoknál mindenhol sokkal alacsonyabb az államadósság, és sokkal jobb fiskális helyzetben voltak 2010-ben, azaz jobbak voltak a növekedési alapjaik.
Szerintem 4,5% volt az a 7,5. És igaza is volt, Bajnai hivatalosan 4,5%-ot hagyott maga után, ami valójában 6% volt.
Az IMF hitel nem volt kedvezőbb, mint amit végül piaci alapon sikerült elérni, az IMF alap kamatlábra rájött még egy sereg más költség (pl. a saját devizakosaruk átváltási költsége). Viszont az IMF hitel megléte azt jelenti, hogy az adott állam technikai államcsődben van, önerőből nem tudja finanszírozni magát, ezért mindenki igyekszik megszabadulni tőle.

Csoda, hogy az MDF megbukott? Ilyen tehetségtelen miniszterrel mint J.Géza? S még ez a tehetségtelen, csak kárt okozó némber okoskodik nap mint nap? Ahelyett, hogy mélyen hallgatna.

Nem csak tehetségtelen, de nagyon buta is.

Gyurcsánytól tudjuk, hogy a politikusok nem hazudnak, csak nem bontják ki a részleteket.
JG se különb a Deákné vásznánál.

neked már a neved is a belső diszharmóniára utal, s még finoman fogalmaztam.

"értő olvasási problémáid vannak, vagy csak a szokásos genya trollkodás."

TE számító hazug gazember, te most eme kommentedben számításból , az inkriminált előzőben pedig kitudja miért (de van vádam) - kisbetűvel kezdted a tegyükfel indiszkrét rákérdezésre reagálva a "nemzetpártias" mondatodat . Úgy érezhető mintha a nyomorult értelmeddel még véletlenül sem kívánnád leírni nagybetűvel _azt a szót (, meg azt amiről kérdezett téged Einar).

NE ostobáskodj tovább , valami értő olvasás igényét számonkérve, ugyanis nem értő hanem 1. helyes, 2. érző írásról is kellene eme bizonyos szerep esetben "nemzetpárti" tanúbizonyságot adnod.

Esetleg adhatnál rá egy linket.
Ha már a többi dologra, amit írtam csak hadoválást kaptam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés