Ukrajna: legalább nyolcezer embert köröznek szolgálatmegtagadás miatt

2015. február 24. 9:18
Csak a a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében nyolcezer ember ellen adtak ki körözést, akik kibújtak a katonai mozgósítás alól, azonban az ukrán hadsereg szerint Kárpátalján tagadták meg a legtöbben a szolgálatot. Az ukrán sajtó szerint valóságos hajtóvadászat indult azok ellen, akik kibújnak a katonai szolgálat teljesítése alól.

Katonai szolgálatmegtagadás miatt nyolcezer ember ellen adtak ki körözést a hatóságok a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében – írta a Vesti ukrán hírportál kedden. Nyugat-Ukrajnában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a hadkötelesek kibújnak a katonai mozgósítás alól. 

Jurij Veranovszkij, a megyei hadkiegészítő parancsnokság helyettes vezetője közölte, hogy többségük nem tartózkodik lakhelyén, a falusi elöljárók pedig nem hajlandóak segítséget nyújtani a behívók átadásához. A hadkiegészítő parancsnokság információi szerint egy részük külföldre távozott, mások pedig otthonukban bujkálnak, és nem nyitnak ajtót.

Az ukrán törvények szerint a szolgálatmegtagadók kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók. Jogi szakértők azonban kételkednek abban, hogy a bíróságok ilyen büntetéseket fognak kiszabni. Rosztiszlv Kravec jogász szerint minden bíró megértően fog viszonyulni például ahhoz a kétgyermekes apához, aki nem akar háborúba menni. 

A Vesti szerint azonban Ukrajnában valóságos hajtóvadászat indult azok ellen, akik kibújnak a katonai szolgálat teljesítése alól. Odessza megyében már több száz bűnvádi eljárást indítottak, Lemberg megyében pedig negyvennél több ilyen eljárás kezdődött.

Az ukrán hadsereg vezérkari főnöksége január végén közölte, hogy Kárpátalján bújnak ki legtöbben a mozgósítási kötelezettség teljesítése alól. Petro Porosenko ukrán államfő január közepén írta alá az újabb katonai mozgósításról szóló rendeletet.

A mozgósítás három szakaszból áll. Az első január 20-án vette kezdetét és 90 napig tart, a második várhatóan áprilisban és 20 napos lesz, az utolsó pedig júniusban és szintén 20 napig tart majd. Idén mintegy 200 ezer ukrán állampolgárt kellene mozgósítani, továbbá 40 ezret behívni rendkívüli katonai szolgálatra.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ilyen hirekbol derul ki, mennyire tavol all a valosagtol a kijevi propaganda a "honvedo haborurol".

Ukránok és oroszok testvérnépek. Nagyon sok családi kapcsolat is van rokonságok. A vegyesházaságok nyugatukrajnai területen, valamint a nemzetiségek létszáma Sem elhanyagolható.

Ráadásúl az ukrán hadserekbe az SZU összeomlása után többségben orosz nemzetiségü tiszt Volt akik már leszereltek, s most ezeket akarják most mozgositani a testvéreik ellen háboruzni.

A nyugat főleg az eu nagyfejüiei előszedhetnék a józan eszüket és megvizsgálnák a valóságos tényeket és nem szajkoznák, hogy Putyin...Putyin.....Putyin.... a hibás és agreszor és hecckampányt folytatni az oroszok ellen.

Tegnap olvastam, hogy még bonyolultabb legyen a kép, hogy horváth és szerb őnkéntesek(zsoldosok) is harcolnak keletukrajnába.Állitólag ezek az egységek lengyelországon keresztül jutnak el ukrán területre. A szerbek a szakadárok oldalán, mig a horvátok az ukrán szabadcsapat soraiban.

Szomorú ami a szomszédságunkba történik s ráadásúl nemzettársaink is elszenvedői a nagyhatalmi játszmának.

Ebből is látszik, hogy polgárháború van ott és nem a haza van veszélyben.

A sok harcolni nem akaró puccsistáknak- gondolja a Majdan után megalakult vezetést.

"A Vesti szerint azonban Ukrajnában valóságos hajtóvadászat indult azok ellen, akik kibújnak a katonai szolgálat teljesítése alól."
Íme, a jövőbeni dezertálók előállítása megkezdődött.
Aztán majd jön Kijevből a sírás-rívás: a gazputyin elrabolta űket.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2015. február 24. 14:38

"A szakadárok amerikai Humvee páncélozott terepjárót zsákmányoltak Debalcevóban "
Ráadásul volt pofája amerikai Humvee-kel elrabolni űket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés