Magyarország a Budapesti Memorandum betartására szólított fel

2014. március 2. 17:10
Magyarország az ENSZ alapokmánya figyelmen kívül hagyásaként értékeli Ukrajna területi épségének megsértését, ezen felül felszólítja az 1994-es budapesti memorandum aláíróit, tartsák be a dokumentumot, mely garantálta Ukrajna területi integritását. A magyar külügy tárgyalásokat szorgalmazna.

A tárca közleménye szerint felhívással fordulnak az ukrajnai válságban érintett valamennyi félhez, sürgetve, hogy tartózkodjanak az olyan provokatív lépésektől, amelyek a feszültség növekedéséhez és erőszak alkalmazásához vezethetnek. A Külügyminisztérium ezek közé sorolja az Ukrajna területén élő etnikai és nyelvi kisebbségek – hangsúlyosan a Magyarország számára kiemelten fontos kárpátaljai magyar közösség – biztonságérzetét és jogbiztonságát veszélyeztető döntéseket.

A magyar kormány mind a kétoldalú, mind pedig a nemzetközi egyeztetéseken, így az Európai Unió és a NATO illetékes fórumain a továbbiakban is hangot ad ezen aggályainak – olvasható a kommünikében.

A tárca, megerősítve a korábbi nyilatkozataiban foglaltakat, mély aggodalmának ad hangot az ukrajnai helyzet eszkalálódásával összefüggésben. Ismételten hangsúlyozzák, hogy Magyarország elkötelezett a szomszédos Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett, és a nemzetközi kötelezettségek, így az ENSZ alapokmánya figyelmen kívül hagyásaként értékelik az ország területi épségének megsértését.

Ezzel összefüggésben felszólítják az Ukrajna státusát szabályozó, 1994-ben elfogadott budapesti memorandum aláíróit, hogy tartsák be a dokumentum első paragrafusában foglalt kötelezettségeiket, amelyek garantálják az ország határainak, területi integritásának és szuverenitásának sérthetetlenségét.

A budapesti memorandumot Ukrajna, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország írta alá. A dokumentumban a felek vállalták Ukrajna biztonságának szavatolását, és kötelezték magukat arra, hogy tartózkodnak az erő alkalmazásától az országgal szemben, illetve a gazdasági nyomásgyakorlástól – cserébe azért, hogy Ukrajna átadja a területén lévő atomfegyvereket Oroszországnak.

A Külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy a magyar kormány az ukrajnai válság elmélyülése óta több alkalommal, önállóan és a visegrádi partnerekkel egyeztetve, V4 miniszterelnöki, illetve külügyminiszteri nyilatkozatokban, önálló sajtóközleményekben, két- és többoldalú találkozókon, így legutóbb Martonyi János külügyminiszter e heti, Kijevet, Donyecket és Kárpátalját érintő útján következetesen képviselte az Ukrajna területi egységével kapcsolatban megfogalmazott álláspontját.

A válság további elmélyülését és egy esetleges katonai összetűzést az érintett felek kizárólag békés eszközökkel, tárgyalás útján tudnak csak elkerülni.” Magyarország ehhez felajánlja segítségét – hangsúlyozza a Külügyminisztérium.

Kitérnek arra is: a Külügyminisztérium sajnálatosnak tartja, és „Ukrajna, valamint a térség biztonságát, továbbá a kárpátaljai magyar közösség helyzetét súlyosan veszélyeztető jelenségnek tekinti, hogy egyes magyarországi pártok az ukrajnai válságot partikuláris érdekeiket szolgáló pártpolitikai célokra használják fel”.

Előzőleg ellenzéki pártok sürgették, hogy a kormány tegye világossá álláspontját az ukrán válsággal kapcsolatban. A baloldali összefogás pártjai a miniszterelnöktől kértek tájékoztatást a parlament nemzetbiztonsági bizottságában, az LMP a külügyi bizottság azonnali összehívását kezdeményezte.

A Fidesz vasárnap azt közölte: a kormányfő megbízásából már tájékoztatták az ukrán helyzettel kapcsolatban a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagjait.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolom ezek után összefosták magukat Moszkvában..

Egyaltalan van ertelme megnezni a magyar kulugy allasfoglalasat? Ugyanaz mint az amerikai, csak egy nappal kesobbi a datum.

sajnálom, hoyg ilyen a külügy...

az esélyét sem tartotta fenn annak, hoyg ha olyan dolog történik, akkor lépni tudjunk...

ellenben a románok arra várnak, hoyg még kevesebben vegyék fel a fegyvert az ukránok részéről és a lengyelek is

nem hiéba nyujtota be területi reviziós kérelmet...

szóval megint a szopórollert választotta MArtonyi...
gratulálok...

legalább egy kis autonómiát harcolnál ki, most...

vannak dolgok, amiben lehet hogy Putyinnak van igaza, ettől még nem fordul el mindenki a haldokló nyugattól, csak lehet ebben az ügyben többen állnak Putyin oldalára

Martonyi és társai egészen jól elviselték Magyarország területi épségének elvesztését, az elcsatolt részeken a magyarok szenvedését, ki fogják bírni Ukrajna esetleges sérülését.

Martonyi János és a magyar kormány által megfogalmazottakkal egyetértek, de tennék egy kis kiegészítést.

1994-ben elfogadott budapesti memorandum aláíróinak azt kellene szavatolniuk és elősegíteni, hogy az ukrán nép népszavazáson dönthesse el, hogy mit akar. Ezt követően pedig azt szavatolni, hogy demokratikus keretek között választhassák meg képviselőket, vezetőiket.

Jelen történések viszont arra engednek következtetni, hogy megint kívülről akarnak „tanácsot” adni, mindenki a saját „szájíze” szerint. A történésekből pedig az világlik ki, hogy szélsőséges elemek uralják az utcát, kihasználva a néptömegek jogos követelését, s ezt a mostani ideiglenes kormány nem tudja, vagy nem akarja kezelni.

"Bizony kedves Putyin-b*zik, volt egy megegyezés épp itt Budapesten, illik betartani!"

Az ilyen egyezményeket olyankor szokták aláírni, amikor feltetelezhető, hogy az adott ország független marad. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy az EU-hoz társuló országok szinte mind belépnek a NATO-ba is. Ez a veszély fennált Ukrajna esetében is Janukovics eltávolításával, és bizonyos erők hatalomrajutásával.

A mai nap nyugodtan telt Kijevben. A BBC egyik tudósítása:

http://www.youtube.com/watch?v..

Még mindig el tudod viselni? Jó a türelmed.

LOL
Te most az ukrán frontról írod a hozzászólásod?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés