Térképen mutatjuk be pusztító árvíz vonulásának útvonalát

2024. szeptember 19. 09:26

A legfrissebb vízállás-előrejelzések szerint az árhullám viszonylag lassan fog levonulni.

2024. szeptember 19. 09:26
null

Nyitókép: FERENC ISZA / AFP

A legfrissebb vízállás-előrejelzések szerint az árhullám viszonylag lassan fog levonulni a Duna fővárosi szakaszán, ahol szombaton várható majd a tetőzés, mintegy 850 centiméter körül.  Térképből látható, hogy vasárnap és a jövő hétfőn Bajánál továbbra is III. fokú védelmi készültségre lesz majd a magas vízállás miatt – írta meg a Magyar Nemzet.

Előzetes számítások alapján csütörtökön Komáromnál tetőzik a Duna, körülbelül 794 centiméteren lesz majd a tetőzés. Budapesten ennél valamivel magasabb vízállásra számítanak, de a fővárosban csak szombaton mérhetik a legnagyobb értéket. Az árvíz az ország déli részére vasárnapra vagy a jövő hét elejére érkezik meg, Bajánál pedig a 900 centimétert is meghaladhatja.

Forrás: Magyar Nemzet

„A Lajta folyó Mosonmagyaróvárnál péntek délelőtt tetőzik, ami a folyó esetében a legnagyobb vízszintet jelenti. A Duna Dunaremete térségében várhatóan még ma tetőzik, Mosonmagyaróvár közelében” – adta hírül Orbán Viktor az árvízvédelmi operatív törzs péntek reggeli tájékoztatóján.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Duna tetőzése jövő hét közepén hagyhatja el az ország déli területeit, és Budapesten szombat éjjel következik be. Hozzátette: 

a jövő hét közepére a rakpart már felszabadítható lesz.”

Jó hír, hogy a meteorológusok előrejelzése szerint a jövő héten nem várható eső, és az eddig tapasztalt magas vízszint ellenére az összes védmű jól állta a próbát. „A magas vízszint semmilyen új feladatot nem jelent a védelemben részt vevőknek, ugyanis ez a vízszint alatta marad a 2013-as vízszintnek” – mondta korábban a kormányfő.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 17:35
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­­é­­k­­e­­l­d­ ­a­­­ ­s­­z­­­e­­­x­­i­­ ­­p­u­­n­­­c­­­i­­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
pipa89
2024. szeptember 19. 11:37
Vajon mi van a gemenci vadmentő dombokkal? Van elegendő? Felkészültek? A 2006-os árvizet soha sem felejtem el, a vasúti töltésre húzták fel a rengeteg megfulladt szarvastetemet. Borzalmas volt.
Gabriela
2024. szeptember 19. 10:39
Lehet, hogy tévedek de én nem hallottam, hogy Ukrajnaban arviz lenne. Nem érdekes?
herden100
2024. szeptember 19. 09:45
www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/677-alarcok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!