Kereszt kerül a Szabadság-szoborra a Citadellán

2024. augusztus 12. 16:33

A Nemzeti Hauszmann Program szerint világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodtak a Citadellánál.

2024. augusztus 12. 16:33

Nyitókép: Facebook

„A hosszú évek óta elzárt és mára leromlott állapotú Citadella megújításával sok évtizedes adósságot törlesztünk. Célunk, hogy Budapest tetején egy szerethető helyszínt adjunk vissza az embereknek, ahol a hazai és a külföldi látogatók is tartalmasan tölthetik el az időt”írja a Nemzeti Hauszmann Program a Facebookon.

A Nemzeti Hauszmann Program közölte: a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok felszámolását célzó munkálatok során elvégzik a terület állapotfelmérését és régészeti feltárását, több ütemben zajlik az erőd külső és belső falainak rekonstrukciója és a belső udvarának rendbetétele.

„A munkálatok egyik leglátványosabb elemeként megnyitottuk a falakat az északi és a déli oldalon. 2022. március 15-ike óta Magyarország legnagyobb nemzeti lobogója díszíti a Citadellát. A Szabadság-szobor mögött egy látványos lépcsősort alakítunk ki, amelyen keresztül a látogatók közvetlenül beléphetnek az erőd parkjába” – írták. A Nemzeti Hauszmann Program azt is közölte, hogy 

a felújításával párhuzamosan a Várkapitányság szakemberei felállványozták a több évtizede elhanyagolt szoborcsoportot, így elvégezhetőek a posztamens és a szobor állapotfelmérési, feltárási és diagnosztikai munkái. 

Majd hozzátették, hogy a munka során a szakemberek megtisztítják a főszobor és a kompozíció többi elemének felületét is. A szakemberek ezenkívül átvizsgálják a szobrokban található rengeteg rögzítőcsavart és kijavítják az esetleges repedések okozta hibákat is.

„A talapzatra elhelyezünk egy keresztet, az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát.

Arra a talapzatra, amelyet a sztálinista Borisz Jofan tervezett, és ahol korábban a szovjet katona szobra állt, egy keresztet állítunk” – írták.

A restaurálási munkálatokat követően elkezdik a szobor körül lévő terasz új kialakítását, amely megjelenésében illeszkedni fog a Citadella megújuló külső és belső közparkjaihoz. 

Majd közölték, hogy várhatóan 2026-ra fejeződik be a felújítás, ebben az időszakban várható a kiállítás megnyitása is.

A Nemzeti Hauszmann Program posztját itt nézhetik meg:

 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 403 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. augusztus 29. 20:49
Nemzeti-pantheont a magyarság szégyene, a Citadella helyére www.makovecz.hu/epuletek/nemzeti-pantheon-budapest-xi/ --- Melocco Miklós: Én megépíteném Makovecz templomát magyarnemzet.hu/kultura/2021/01/melocco-miklos-en-megepitenem-makovecz-templomat youtu.be/3ukQFyLLcTY
Attyla
2024. augusztus 18. 17:33
A szoborra nem kerül kereszt A talapzat elejére kerül, ami helyes!
Zolotarjov
2024. augusztus 14. 16:09
Na ezt törd le lipcsike..:)
Reszelő Aladár
2024. augusztus 14. 11:38
Ideje volt. Belpest pedig válaszúthoz érkezett. El kell végre dönteni, hogy a "felszabadító", újtukban mindent feldúló, elraboló és nőket megerőszakoló dicsőséges szovjet ármádia most akkor orosz vagy ukrán volt. Eddig azt mondták, hogy orosz. Vagyis akkor maradjon az orosz katona? Vagy mégiscsak ukrán? De akkor meg miért erőszakoltak és raboltak? Nehéz kérdés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!