Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Sokadjára ismétlik, hogy Magyarország a „legszegényebb” országa az EU-nak

2024. június 21. 22:44

Látszik, hogy itt egy szervezett kampány folyik.

2024. június 21. 22:44
Senior man putting coins, money into a piggy bank. Saving Money after retirement, preparing for retirement. Financial education and financial literacy for seniors.
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

Nyitókép: Getty Images

„Ez a sokadik ismétlése a történetnek, hogy Mo. a második legszegényebb – most már »legszegényebb« országa az EU-nak. Ebből is látszik, hogy itt egy szervezett kampány folyik.

Nos, mennyi a realitása, hogy Románia gazdagabb nem csak Szlovéniánál vagy Csehországnál, hanem Máltánál, Portugáliánál vagy Spanyolországnál is? Ugye érezzük, hogy nulla. Abszolút nulla.

A mérési módszer tehát eleve kérdéses, és nem kicsit, de ráadásul ez az adat nem is a gazdagságról szól, hanem a fogyasztásról. A kettő nem ugyanaz.

Ha évente veszek egy Audit hitelből, akkor sokat fogyasztok, de előbb-utóbb tönkremegyek. Ha a gázár, villanyár, a bérlet költsége kétszer akkora, akkor is sokat fogyasztok, de akkor nekem jobb? Ez a gazdagság?

Ez az adatsor, és annak »eladása« állandó újrahasznosítása a magyar sajtóban gyakorlatilag már egy információs műveletnek minősíthető.

Mi a valódi gazdagság? Józan ésszel a felhalmozott vagyon  (2. kép) + a nettó kereset (3. kép). Egyikben sem az utolsó Magyarország az EU-ban

 – és ezek nem is vásárló erő paritás alapú számok, mert abban még feljebb lennénk.  (Szerintem ppp-ben kell nézni mindent, ha lehet, bár tudom, hogy ebben nem értünk egyet mindenkivel, mert egyébként a nettó kereset is lehet sok, de ha mondjuk a lakbér elviszi a felét, mint nekem Washingtonban és Genfben is egykoron., akkor máris nem olyan vidám a kép.)”

***

A bejegyzést és a szövegben jelölt képeket itt tudja megnézni – a szerk.

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2024. június 23. 15:18
"Piszok nehéz úgy hazudni, hogy nem ismered az igazságot." - Eszterházy Péter Nos ez a Román Statisztikai Hivatalra hatványozottan érvényes. Még azt sem tudják, mennyien élnek Romániában - ami bármennyi lehet 13 és 18 millió fő között. Ezzel Romániát hagyjuk is ki mindenből. Na de Bulgáriára és a statisztikai hivatalukra ez már nem igaz. De ők is előznek minket, ami azért szintén érdekes, főleg úgy, hogy deklaráltan demográfia katasztrófában vannak. Szerintem itt mindenki hazudik, beleértve a KHS-t is.
q-q-ri-q
2024. június 23. 13:59
Inkább ez a nyomor, mint a gyurcsányi jólét. Most 1 állásból megélek, nincs dőzs, de egy nyaralás még belefér. Ferink idejében 3 állás, és így nem döglöttem éhen. Ja és libernyákék akkoriban nem aggódtak annyira értem.
makrancos-kata
2024. június 23. 07:26
Tök felesleges ez a farokméregetés, hogy ki hogy él, jobban, esetleg rosszabbul. A tények ilyen vagy olyan tálalása más tényekkel cáfolható, sőt úgy is lehet halmazokba rendezni az adatokat, hogy Simpson paradoxont kapjunk. A valóság csak és kizárólag az összes attributum ismeretében és azok figyelembevételével lehetséges. Mivel ilyen vizsgálat gyakorlatilag lehetetlen, fogadjuk el azt, hogy az emberek valami oknál fogva szívesebben laknak Magyarországon, mint például Bulgáriában, Romániában, Finnországban, Cipruson, Luxemburgban, stb. Annak is nyilván van valami oka, hogy az el- és a visszavándorlás egyenlege hosszú évek óta pozitív a visszavándorlás szempontjából.
Kerezs
2024. június 22. 11:36
"Szegények vagyunk, de jól élünk" Ha nem így lenne, a lakosság legfontosabb programja nem a bulizás, nyaralás, otthonteremtés, hanem a választások alkalmával a kormánypárt leváltása lenne. ( lásd. az 1. 2/3 ) Bár az osztrákok is erősen csalnak a munkaerő bejelentéssel, a jövedelembevallással, de nálunk is 20-30% - kal többet költ a nép, mint amennyi a hivatalos jövedelme alapján reális lenne. Ezért van a 27% -os áfa.( nem alapélelmiszer) Valahol mindenki jogosnak érzi, hogy adózni kell, de jobb ha arra adózunk amire akarunk, nem pedig csak bele a nagy kalapba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!