Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Robert C. Castel rámutatott arra az EU-s lépésre, ami a végletekig provokálhatja Oroszországot (VIDEÓ)

2024. július 02. 20:18

A szakértő arról beszélt, az, hogy észt külügyi főképviselő lesz az EU-nak, exponenciálisan megnöveli a konfliktus lehetőségét Oroszországgal.

2024. július 02. 20:18
Vlagyimir Putyin orosz elnök a fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Eurázsiai Gazdasági Unió (EaEU) tagállami vezetőit tömörítő Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén Moszkvában 2024. május 8-án.

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Jevgenyija Novozsenyina

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, a Neokohn főmunkatársa volt az Ultrahang-csatorna vendége, ahol Joe Biden és Donald Trump vitájának tanulsága, az orosz-ukrán háború, a franciaországi választások és az izraeli baloldal is a témák között szerepelt.

Király Tamás műsorvezető Kaja Kallas volt észt miniszterelnök – és leendő EU-s külügyi és biztonságpolitikai főképviselő – szavait idézte, miszerint Oroszország veresége nem lenne rossz dolog, mert akkor valóban változás történhetne a társadalomban. Illetve, hogy ők úgy tekintik az Orosz Föderációt, mint sok különböző nemzetet, így külön államokra bontható ez az egység. 

Azt hiszem, ha több kis nemzet lenne, az nem lenne rossz, mert akkor a nagyhatalom valójában sokkal kisebb lenne, és ez szolgálná a világ biztonságpolitikai érdekeit” 

– fogalmazott Tallinban Kallas.

Az orosz érzés megsértése

Robert C. Castel szerint Oroszország úgy gondolkodik magáról, hogy a világ legnagyobb országa, amelyet nem lehet megkerülni, hiszen egyértelmű tényező Eurázsiában.

Én azt gondolom, pont ezzel az érzéssel megy szembe Kallas megjegyzése. 

A putyini propaganda ennél jobb labdát nem kaphatott volna

 – szögezte le a szakértő. Hozzátette: már régen nem Ukrajnáról van szó, hanem Oroszország létéről, és arról az érzésről, ami az orosz embereknek és az Oroszországban élő kisebbségeknek ad egyfajta tartást és büszkeséget: hogy ők egy nagyobb valaminek a részei. Robert C. Castel szerint az EU-s vezető pont ezt a gondolatot támadta meg.

És az alapján, hogy ez a figura most az EU külügyminisztere lesz, 

gyanítható, hogy elég veszélyes dolgokat fogunk látni az elkövetkező években” 

– fogalmazott a szakértő.

Ursula von der Leyen marad

Robert C. Castel szerint érdemes lenne készíteni egy kutatást arról, hogyan változtatta meg a nők szerepe a politikában a nemzetközi kapcsolatok dinamikáját. Szerinte ugyanis volt egy olyan elképzelés korábban, hogy a háború hajtóanyaga a tesztoszteron, bezzeg, ha a nők csinálnák a dolgokat, akkor jobb lenne. 

Én egyetlen dologgal nem értek egyet ennek kapcsán, azzal, hogy azt látom, hogy van a női politikusoknak egy bizonyos kategóriája, akiknek nincs gyereke, és akkor különböző ügyeket neveznek ki a virtuális gyerekeiknek: ezek lehetnek a palesztinok, az ukránok, vagy a klíma, vagy akár George Floyd. És akkor egy anyatigris vehemenciájával védik ezt a virtuális gyereket. Ez alól Von der Leyen kivétel, mert neki sok gyereke van, és ezt a javára kell írni. 

De mindezek fényében eleve nem szabadna gyermektelen politikust megválasztani.

Hiszen, ha egy politikusnak vannak gyermekei és unokái, akkor nem hozhat olyan döntéseket, amelyek a jövőben katasztrofális következményekkel járhatnak” – fejtette ki a biztonságpolitikai szakértő.

Castel úgy véli: 

az, hogy észt külügyminisztere lesz az EU-nak, exponenciálisan megnöveli a konfliktus lehetőségét Oroszországgal.

Hiszen nagyon lényeges, hogy ezen pozíció birtokosának milyen az attitűdje Oroszországgal szemben.

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 14:58
🍓 ️ ­É­­r­­t­­é­k­­­e­l­­­d­­­ ­­­a­­­ ­­s­­­z­­­e­x­i­­­ ­­­p­­­u­n­­c­­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
makrancos-kata
2024. július 03. 06:47
Nők és a háború? Nők és a béke? Az igazság az, hogy a nők küldik háborúba a férfiakat, aztán meg nyávognak, hogy véres a férfiak keze.
Mátyás01
2024. július 03. 05:30
De akkor minden birodalmat daraboljunk fel, ne csak az Oroszt. Pl: az USA-t is.
survivor
2024. július 02. 22:21
Kövezzetek meg. A SZU/KGST/ VSZ idején béke volt. Erők egyensúlya...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!