Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kárpátaljai kormányzó az Orbán–Zelenszkij-csúcstalálkozóról: Megvan a bizalom a felek között!

2024. július 02. 20:48

Viktor Nikita szerint Magyarország érdeke is, hogy Ukrajna az Európai Unió tagja legyen.

2024. július 02. 20:48
null

Nyitókép: Facebook

Kedden váratlanul, előzetes hivatalos bejelentés nélkül Kijevbe utazott Orbán Viktor, akit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadott. A miniszterelnök tájékoztatása szerint a megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége volt. „A magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett” – írta Orbán Viktor a Facebook-oldalán. 

A csúcstalálkozóval kapcsolatban Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó interjút adott a HVG-nek. A politikus szerint ha mindenki betartja a szavát, akkor hivatalos dokumentumok és megállapodások aláírása nélkül is képesek továbblépni. A kormányzó szerint hazánk érdeke is, hogy Ukrajna tagja legyen az Európai Uniónak.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiderült: erre kérte Orbán Viktor Zelenszkijt (VIDEÓ)

Videó

A magyar kormányfő hangsúlyozta: az EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nemcsak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Itt vannak a két vezető sajtótájékoztatójának részletei!

A találkozóval kapcsolatban az ukrán vezető megjegyezte, több mint fél éven át tartott a csúcs előkészülete, szerinte nagyon fontos, hogy immár mindkét fél pozitív retorikát használ. 

Mint elmondta, bár a két fél nagy utat tett meg az elmúlt fél év során, még sok a tennivaló; annyit sikerült elérni, hogy már megvan a bizalom a felek között. A politikus tájékoztatása szerint megállapodás született egy ukrán-magyar üzleti fórum megszervezéséről, ami azért fontos, mert nagyon sok ukrajnai vállalkozás települt át Kárpátaljára, így rengeteg az együttműködési lehetőség.

Kifejezetten szükséges és eredményes volt ez a találkozó, mert szomszédos államként mindkét fél érdekelt a gazdasági és egyéb kapcsolatok fejlesztésében”

– közölte.

Ezt is ajánljuk a témában

Mikita arról is beszélt, sok ország szeretné, ha minél hamarabb megkezdődének a béketárgyalások, ám előbb szükség van egyes feltételek teljesítésére. Példaként említette azokat, amelyeket a legutóbbi Ukrajna-békecsúcson fogalmaztak meg az európai országok. 

Biztos vagyok abban, hogy előbb-utóbb Orbán Viktor is támogatni fogja a Volodimir Zelenszkij ukrán államfő által előterjesztett béketervet, és minél határozottabb lesz a támogatás, annál hamarabb indulhatnak meg a tárgyalások”

– jegyezte meg a kormányzó, aki az EU-val kapcsolatban kitért arra is, hogy Magyarországnak is érdeke, hogy Ukrajna haladjon az integráció felé és végül be is lépjen az unióba. Viktor Mikita arról is beszélt, hogy fejleszteni kell Magyarország és Ukrajna között az infrastrukturális kapcsolatokat, újabb áteresztő pontokat kell nyitni a határon. 

És az is fontos, hogy Magyarországon megnyílhat az első ukrán iskola, hiszen Kárpátalján 96 olyan iskola működik, ahol magyar nyelven folyik az oktatás”

– mondta a kormányzó.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 14:58
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­k­­e­l­­d­­­ ­­­a­ ­s­­­z­e­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­c­­i­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Nasi12
2024. július 03. 07:53
A munkácsi Turul szobor is megvan még?
Uztu
2024. július 03. 07:50
Srácok, ne hőbörögjetek ennyire. A főni majd eldönti 🤣🤣🤣🤣
Uztu
2024. július 03. 07:48
Hát úgy nem nehéz, hogy nem maradt magyar kárpátalján. Köszi Fityisz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!