Mindenki egymás ellen fordult a hegyvidéki turulszobor ügyében

2024. október 22. 13:34

Lázár János miniszter megvédi, Kovács Gergely polgármester szerint ez csak tévedés lehet.

2024. október 22. 13:34
null

A hegyvidéki turulszobor a 2005-ös felállítása óta heves viták kereszttüzében áll, a napokban újabb fejlemények történtek az ügyében. 2019-ben derült csak ki, hogy az alkotáson nyilas gyilkosok neve is szerepelt az áldozatok között, többek között Pokorni Zoltán polgármester nagyapjáé. Ezért az előző városvezetés leszedte őket az emlékműről, végül a XII. kerületi képviselő-testület úgy döntött, maradjon a helyén.

Az idén október elsején hivatalba lépő kutyapárti Kovács Gergőék először belengették, hogy elszállítják a szobrot, majd azt közölték, nem ez a legfontosabb ügy a Hegyvidéken, megkérdeznek szakértőket, történészeket, és igyekeznek konszenzusos megoldást találni. 

A MIÉP elnöke szeptemberben kereste meg Kovács Gergelyt azzal, hogy finanszíroznák a szobor elbontásának és elszállításának költségeit. Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke azonban az alkotás védelmére tüntetést kezdett szervezni október 23-ra.

Hétfőn este pedig beszállt az ügybe Lázár János is. Az építési és közlekedési miniszter a Facebookon „A Turul marad!” című bejegyzésében közölte, a II. világháború katonai és polgári áldozatai előtt tisztelgő, XII. kerületi emlékmű szinte avatása óta politikai viták kereszttüzében áll, ez azonban nem lehet ok arra, hogy egy nemzeti jelképet és egy művészeti alkotást pusztulásra ítéljenek. „A kulturális örökség védelméért felelős miniszterként egyik legfontosabb feladatom, hogy megóvjam az értékeinket. 

Ma elrendeltem a Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését”

– fogalmazott.

Persze erre reagált Kovács Gergely polgármester is. Közösségi oldalán azt írta, „ez csak valami tévedés lehet, bizonyára a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani a miniszter úr”. Majd azzal folytatta, hogy most hirdethetik meg a „Lázár János találkozása a műemlékvédelemmel” című szoborpályázatot. A polgármester azzal folytatta, hogy a kerületben sok olyan építészeti érték van, amelyek valóban érdemesek lennének a műemléki védettségre, mint például az egykori Tündérhegyi Pszichiátria épülete, de „érdekes módon a NER-közeli vállalkozók ezt ehelyett pár napja épp bontani kezdték” – fogalmazott.

Hont András pedig úgy fogalmazott, nagy segítség ez Kovács Gergőnek, 

akinek így nem kell egy megosztó kérdésben döntenie, és persze alávágás a Mi Hazánknak, mely szervezet holnapután a turul megtartása mellett tüntetett volna, legalább egy szubkultúrában átkeretezve az október 23-i demonstrációk értelmét, így alternatívát teremtve a Messiáselnök szokásos kántálásának. Hozzátette, hogy a kerületben sok olyan építészeti érték van, amelyek valóban érdemesek lennének a műemléki védettségre. Példaként említette az egykori Tündérhegyi Pszichiátria épületét, amit szerinte „a NER-közeli vállalkozók pár napja épp bontani kezdtek”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2024. október 22. 15:31
A fidesznek nincs sok dolga hogy valamit is lebontson mert a nagypofájuak csak romboltak állandóan, épiteni semmit nem alkottak.
sagirdilsiz-2
2024. október 22. 15:28
A melléképületeket kezdték bontani a Tündérhegyen, a villa-épület 2017-től elővédettségi státuszban van 2026-ig. Ezt a polgármester nagyon jól tudja, mert a Kutyapárt kezdeményezte a villa-épület helyi műemléki védettségbe vételét.
Türelem
2024. október 22. 15:22
Mi, zsidók mindig görcsölünk a gojok nemzeti jelképeinél.....de, hogy a hegyvidéken kiszorítottuk a gojokat.....azokat, akik képmutatóan megtöltik vasárnap a templomaikat.....Az ÉS hozott le anno írást a XI.kerületi álszent katolikusokról, akik vasárnap megtöltötték a Szent Imre templomot.....a zsidók és a katolikusok is értékrend nélkülivé váltak.....
pipa89
2024. október 22. 14:59
Nem értem, hogy mi a probléma egy nemzeti jelképpel? A T. Ellenzéki Uraknak degradál egy, az Árpád-házhoz szorosan kapcsolódó szimbólum????? Hogy ki mire használta, használja, engem nem érdekel, csak és kizárólag az, hogy egy magyar ember lelkében ez a jelkép a magyar nemzeti identitás része. Mit várunk az ukránoktól Turul-ügyben, ha ezzel kapcsolatban már itthon is mellékvágányon kattognak a mocsárlakók????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!