„A technológiai jövő már itt van, csak nem úgy, ahogy elképzeltük” – bemutatják Cséfalvay Zoltán legújabb könyvét

2024. október 08. 15:23

A szerző az MCC Technológiai Jövők Műhelyének a vezetője.

2024. október 08. 15:23
Inside Viktor Orban's $1 Billion Academy

Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

A technológiai jövő már itt van, csak nem úgy, ahogy elképzeltük – hangzott el a Mathias Corvinus Collegiumban tartott rendezvényen, amelyen Cséfalvay Zoltán, az MCC Technológiai Jövők Műhelye vezetőjének legújabb könyvét mutatták be az érdeklődőknek. A Szabadság-Innováció-Gazda(g)ság címet viselő kötet arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt 250 évben csak azok az országok kerültek be a gazdagok klubjába, amelyek a technológiai innováció élvonalába tartoztak, míg a többiek rendre megrekedtek az alacsony vagy a közepes jövedelem csapdájában. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ne féljünk a technológiától, hiszen mi sokkal erősebben alakítjuk azt, mint ahogy a technológia formál minket! – hívta fel a figyelmet vitaindítójában a könyv szerzője, 

aki arra is figyelmeztet, hogy ne üljünk fel a gyorsan keletkező hype hullámaira, hanem várjuk meg, amíg az lecsendesedik, hiszen akkor láthatjuk majd a valódi hatásokat. Cséfalvay Zoltán kitért arra is, hogy sokan félreértelmezik az innováció fogalmát, hiszen egy újdonság önmagában még nem tekinthető innovációnak, ehhez az kell, hogy eljusson a fogyasztókhoz is.

 „Az esetek többségében nem valami gyökeresen új felfedezését jelenti, hanem a már meglévő technológiák kombinálását, ezért is nagyon nehéz előre jelezni a technológiai jövőt”

– tette hozzá az MCC műhelyvezetője. Szerinte az innovációhoz elengedhetetlen a vállalkozói szabadság, maga a versenyhelyzet, és az állam feladata, hogy megteremtse az ehhez szükséges gazdasági környezetet. 

Elhangzott az is, hogy elsősorban az induló, új vállalkozások (startupok) hordozzák magukban az innovációt. Bár többségük hamar meg is szűnik, a fennmaradóktól várhatjuk a radikális innovációt. Így kezdték annak idején – egyfajta garázscégként – a ma már globális techvállalatok is, amelyek nagyon jelentős többsége az Egyesült Államokból indult, és ma is az USA, különösen a Szilícium-völgy a legnagyobb bázisa a technológiai innovációnak. 

Európa pedig minden innovációs hullámról lemarad, a technológiai jövőt nem nálunk írják. 

Ez finanszírozási probléma is, hiszen még az európai nagyvállalatok által létrehozott kockázati tőkealapok sem elsősorban a kontinensünkön, hanem az Egyesült Államokban fektetnek be, ez alól szinte csak a gyógyszeripar a kivétel. A kontinensen belül Közép-Kelet-Európa különösen nehéz helyzetben van, hiszen ezen országok a 2000-es évek elejétől a közepes jövedelem csapdájában vannak. A könyv szerzője szerint ebből az egyetlen kiút, éppen az innováció vezérelte gazdaság lehet. 

A rendezvényen Cséfalvay Zoltán - tanítványai kérdéseire – elmondta azt is, hogy sajnos sokszor esünk abba a csapdába, hogy a technológia hatását rövidtávon túlértékeljük, hosszútávon pedig alábecsüljük.

 A technológiai innováció egyik nagyon látványos megnyilvánulása a zeneipar átalakulása a bakelit lemeztől a CD-n át a zenei streaming szolgáltatásokig. Egy költséges megoldást sikerült egy nagyon olcsó, könnyen hozzáférhető platformmá alakítani néhány évtized alatt – Cséfalvay Zoltán szerint ez az innováció egyik lényege. Egy ilyen folyamat ugyanakkor károkat is okoz azoknak a cégeknek, amelyek a korábbi technológiát alkalmazták, hiszen arra már egyre kevésbé van szükség. Ez az úgynevezett kreatív rombolás, ami az innovatív folyamatok ma már természetesnek mondható velejárója. Nagy különbség van az európai és a tengerentúli szemléletben, hogy mit kezdjünk az ilyen módon megszűnő iparágakkal. Az európai gondolkodás az érintett cégeket próbálja megmenteni, míg az amerikai szemlélet a szakértelem, a humántőke megmaradására és továbbfejlesztésére fókuszál. Cséfalvay Zoltán szerint az utóbbi az eredményesebb, ami jól látható a gazdasági növekedésben és technológiai fejlődésben.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000106
2024. október 08. 18:09
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­é­k­­e­l­d­ ­­­a­­ ­­­s­­­z­e­­­x­­i­­­ ­­p­­­u­n­c­­i­­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Élő Éva
2024. október 08. 17:27
folytatás: 4. Hideg fúzió. Ez lehet, hogy több időt vesz igénybe, de ha sikerül szabályozott megoldást találni, átalakítja a ma ismert világunkat. 5. Orvostudomány. Sejt szintű tudati kontroll iránya. Hipnózisban ma is jelen van. Pl. égési tünetek produkálhatók puszta tudati befolyással. De mivel hadi ipari jelentősége nincs, ez a lehetőség még csak a jövő zenéje, hacsak valamelyik mai Krőzus nem lát benne fantáziát. Hely és alkalom híján egyenlőre ennyit kéne megemészteni. További felvetéseket, kritikákat szívesen olvasnék.
Élő Éva
2024. október 08. 17:19
Ez az egyik legfontosabb terület, ahol a demográfia mellett. muszáj lépéseket tenni. Ha valamire jó a konnektivitás, ez az a terület. Magyarország nem annyira tőke erős hogy partnerkapcsolatok nélkül tartós eredményekre jusson az innovációk megvalósításában, Felvázolnék néhány területet, ami vízióm szerint a jövőt meghatározó irány lesz: 1. a tengerhajózás után a levegő meghódítása növekvő szerepet kap. Itt új technológiák pl. a léghajó-drón hibridek rohamos fejlődése várható. A tengeri hatalmaktól a világsziget irányába tolja el a hálózatosodás irányát. Ebből semmiképen nem szabad kimaradni! 2- a jövő útja a három dimenziós, holografikus jellegű információ továbbítás. A jelenlegi két dimenziós rendszerek teljesen lecserélődnek a belátható jövőben. 3. az MI lehetőséget biztosít az államnak, hogy a pénzügyi tranzakciókat közvetlenül bonyolítsa le, bankok igénybe vétele nélkül. Ez nem csak pénzügyi de innovációs előnyökkel is jár. Úgy, ahogy a békát melegítik. folytatás:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!