Orbán Viktornak megint igaza lesz!

2024. július 26. 10:02

Az ukrajnai béke nélkül Európa gazdasága sem jön helyre.

2024. július 26. 10:02
President Joe Biden participates in Working Session II of the NATO Summit
Deák Dániel
Deák Dániel
Magyar Nemzet

Nyitókép: Mandel NGAN / AFP

„Nemrég publikáltuk a XXI. Század Intézetnél az Európai Stabilitás Indexet, amelyben az ­uniós tagállamokat rangsoroltuk a politikai, társadalmi és gazdasági stabilitásuk alapján. Az adatokból világosan látszik, hogy Európa lejtmenetben van, a koronavírus-járvány után a háború is megingatta az európai országok stabilitását, különösen a gazdasági helyzet romlott. 

A háború közelsége miatt a legsúlyosabban a közép-európai régiót érintette a válság, így nem véletlen, hogy Magyarország és immár Szlovákia is a leghangosabban békepárti álláspontot képviselő ország. A helyzet egyértelmű: amíg nincs béke és az EU országai a saját állampolgáraik helyett a háborúra költik az adófizetők pénzét, addig a kontinens nem tud kilábalni a válságból.

De nézzük a részleteket!

Sokan meglepődtek Orbán Viktor múlt heti, Kossuth rádiónak adott interjúján, amelyben arról beszélt, hogya béke költségvetése már a fiókban van.
A miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy ha vége lesz a háborúnak, akkor lényegesen nagyobb lesz a magyar gazdaság, így a költségvetés mozgástere is. A balliberális sajtó természetesen nagyokat nevetett mindezen, azonban a helyzet teljesen világos:

Ezt is ajánljuk a témában

amíg Ukrajnában nincsen béke és az EU önti a pénzt a háborúba, elszívva ezzel a forrásokat az európai gazdaságból, addig nem lesz érdemi gazdasági fellendülés

, ami hazánk számára is rendkívül hátrányos, a magas energiaárakról és az energiaellátási bizonytalanságokról nem is beszélve.

Nem kell ennek belátásához sokat keresgélni, elég csak az Európai Bizottság korábbi előrejelzéseit elővenni, amikor már a koronavírus-járvány utáni fellendülés időszakában, de még a háború kitörése előtt voltunk. A bizottság akkor azt prognosztizálta, hogy az EU gazdasága 2022-ben négy százalékkal, 2023-ban pedig közel három százalékkal fog növekedni. Ehhez képest 2022-ben ugyan még összejött uniós szinten a 3,6 százalékos növekedés, de 2023-ban beköszöntött a stagnálás, csupán 0,7 százalékos minimális növekedést tudott produkálni az EU összesített gazdasága, míg az egyik legfontosabb gazdasági partnerünk, Németország recesszióba süllyedt. Röviden összefoglalva: Európa lejtmenetben, a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók rendkívüli módon megviselték a kontinens gazdaságát.

A 2024-es évre sem túl biztatók az előrejelzések, éves szinten legfeljebb egyszázalékos növekedést várnak.

 Könnyen belátható, hogy ha nem lenne háború, Európa gazdasága akár 3-4 százalékkal is növekedne.

Ugyanezt támasztotta alá a fent idézett Európai Stabilitás Index is, amelyet a XXI. Század Intézet készített számos mutató alapján.

Világosan látszik az adatokból, hogy Európa gazdasága megszenvedi a háborút, míg a versenytársak lehagyják.

Az EU részeként sajnos Magyarország sem tudott mentesülni a háború negatív következményeitől, az inflációs és energiaválság hazánkat is érdemben megviselte. Idén ugyan már mérséklődött az infláció és a gazdasági növekedés is beindult, ugyanakkor a GDP növekedése még jóval elmarad a háború előtti szinttől. 

Mindezek fényében nem meglepő, hogy hazánk az egyik leghangosabb képviselője a békepárti álláspontnak, és Orbán Viktor, miután Magyarország átvette az EU soros elnökségét, azonnal békemisszióra indult Kijevbe, Moszkvába, Pekingbe és Washingtonba, hogy mindent megtegyen a mihamarabbi tűzszünet, majd béketárgyalások érdekében.

Szerencsére a magyar kormányfő erőfeszítései a rengeteg brüsszeli kritika ellenére nem tűnnek hatástalannak. Ahogy Szijjártó Péter részletezte, Orbán Viktor békemissziója után a svájci külügyminiszter találkozott az orosz külügyminiszterrel, az amerikai és az orosz védelmi miniszter telefonon tárgyalt egymással, Zelenszkij ukrán elnök pedig Donald Trump elnökkel beszélt. Emellett Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjúban elismerte, hogy Ukrajnában népszavazást kellene tartani a béketárgyalásokról, a háború nem folytatható a végtelenségig. Ez érthető álláspont, ugyanis nincsen végtelen számú ukrán katona, de a fegyverek és lőszerek száma is véges.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. július 27. 14:44
A pökhendi háborújukat USA NATO EU elveszítették. Egymillió áldozat! 600 milliárd dollár kártérítést fizessenek meg az Ukránoknakak! Háborús bűnösök!
Cassi
2024. július 27. 07:06
Így is jó, ahogy most haladnak a dolgok, 0,3%-os GDP-növekedésnél nagyobb örömet okozna Ukrajna megszűnése.
Namond
2024. július 27. 03:44
Dák Dani rendszeresen hallgatja Orvbán péntekenkénti prédikációit és hisz. Az igaz hívő ember hitének első pillére a kételkedés hiánya, ugye fiú?
EX_Terminator
2024. július 27. 03:41
nem tudtok nemet mondani a dugásra akarjátok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!