Lehet rosszabb is

2024. június 01. 15:20

Tizennégy éve tehát a gátlások nélküli folyamatos kampány uralta az országot.

2024. június 01. 15:20
Viktor Orban, Hungarian candidate for prime minister, speaks
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

Nyitókép: Mark H. Milstein/Bloomberg via Getty Images

„Tanult, világot járt és látott kollégám, aki már sok-sok választási kampányt átélt, azt mondja, nem túlságosan kirívó, amit most Magyarországon tapasztalunk. Legfeljebb, ahogy mondják, real-time éljük meg úgy, hogy ez aztán minden idők legszörnyűbb periódusa, aztán pedig, a következő választáson éppen az akkorit emeljük a legfelső, vagy inkább a legalsó szintre.

És igaza van: jómagam – szemben vele – a hazai kampányok homályos emlékeit tudom felidézni; igen, bizony mindig azt éreztem, hogy egyre lejjebb csúszik a magyarországi politikai kultúra. Most is. De persze fogalmam sincs, hogy hova tegyem a jelenlegi időszakot ebben a negatív rangsorban; voltaképpen a 2002 – es, két forduló közötti kampányt érzem az emlékeim között a legszörnyebb ámokfutásként. Az idősebbek talán emlékeznek rá, ez volt az a választás, amikor a Fidesz váratlanul elvesztette az első fordulót, és a fordítás érdekében lerohanta a postaládákat; megpróbálta legyalázni és legyalulni az ellenfelet. Kis híján sikerült is. Feltehetően ez a majdnem siker adta a tápot a következő idők kampányához, innen kezdve nagyot fordult a politikai széljárás, szinte állandóvá és korlátlanná vált a kampányidőszak, de viszonylag egyenlő feltételek mellett. Az egyenlő feltételeket itt az jelentette, hogy nem mutatkoztak hatalmas forráskülönbségek. És ez egészen addig így is volt, amíg Orbán és pártja nem került hatalomra, ráadásul kétharmados fölénnyel. Onnan kezdve nem volt mese, a Fidesz mindent a Mikola István–féle 2006-os gondolatnak rendelt alá, azaz egyszer kell nyerni, de akkor nagyon. Ráadásul ehhez azt a mikolai gondolatot is beépítette Orbán a terveibe – majd meg is valósította –, hogy a 15 millió magyar, másként a határon túliak beemelése a rendszerbe biztosítja majd ezt a vágyat.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000062
2024. szeptember 06. 16:39
🍓 ️ ­­É­r­t­­­é­­k­­e­­l­­d­­­ ­­­a­ ­­­s­­­z­­­e­­­x­­i­ ­­p­­­u­­­n­c­­­i­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
dodek4b
2024. június 03. 10:38
Te csak tudod , Kádár katonának áltál már egyetemista korodban , János vitéz seggét nyaltad prosztatáig , embernek is hitvány , senkiházi !
2024. június 03. 09:32
n.--balfasz--p. gondolkodása kettős mércéjű és szelektiv. Az a VÁLASZTÁSI RENDESZER, AMELYIK 2019-BEN A BALLIBGENYÁÁÁKNAK kedvező eredményt hozott olyankor(!!!) igazságos és jó, akkor és nagyritkán IGAZSÁGOS ÉS HELYES....MERT AKKOR ŐK GYŐZTEK. EGYÉBIRÁNT AMIKOR TAKONYSZARRÁ VERIK AZ EGÉSZ BALLIBERÁLIS "SZÉKLET- ÉS TAKONYVILÁGOT"--ÉS "EZ" AZ ESETEK TÖBBSÉGE. 2010 ÓTA...NO, "AZ" IGAZSÁGTALAN ÉS FIDESZPÁRTI. SZÓVAL: ha a mocsokszar győz, akkor jó, ha "kikap" akkó' meg rossz.....,És nem zavarja n..p.-t az a körülmény sem, hogy az ő ritka győzelmük is, meg sűrű 'zakóik egy-ugyanazon "uj" választási rendben történik. Sőt, mi több: a 2010-es, első 2/3-ados vereségük is még a "régi regula" szerint történt.
moricka13-3
2024. június 03. 03:27
Csakhogy, az Őkelme Németh Péter elvtárs dicstelen propagandista újságírói munkásságát is ugyanaz a gátlások nélküli folyamatos kampány uralja már eleitől fogva a jól bevált lenini útján!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!