„Ha valaki kardot ránt, annak következménye van” – beperelheti a kormány a SPAR-t

2024. március 25. 17:36

Lázár János után Nagy Márton ment neki az osztrák SPAR-nak, miután annak első embere lényegében államosítással vádolta meg a magyar kormányt.

2024. március 25. 17:36

Nyitókép: Róka László/MTVA

Meglehetősen gyorsan eszkalálódott az osztrák SPAR és Magyarország Kormánya közötti ellentét, ami konkrétabban egy hete került ki nyilvánosan is a lakosság elé. Először az derült ki, hogy az élelmiszerlánc vezérigazgatója, Hans Reisch, több helyen is nyilatkozott, arra panaszkodva, hogy a magyar fél részesedést szeretne szerezni a vállalatban, emellett a boltóriás Magyarországot panaszolta be az Európai Bizottságnál, a kiskereskedelmi különadó miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

HOGYAN INDULT MINDEN?

Hans Reisch a több helyen (Lebensmittel Zeitung és die Presse) is úgy nyilatkozott, hogy a magyar állam nyíltan azt jelezte, hogy részesedéshez szeretne jutni a kiskereskedelmi vállalatban. Emellett a vezérigazgató az Európai Bizottságnál is panaszkodott Magyarországra a kiskereskedelmi különadó miatt, aminek felső mértéke idén 4,5 százalékra rúg, és azokra vonatkozik, akik nettó százmilliárd forint feletti árbevételt érnek el. Továbbá az élelmiszerárstopot is kifogásolta.

Erre érkezett először Lázár János válasza, az egyből híressé vált szójátékkal, miszerint „a Sparral szemben is tudunk úszni”, közben fűszeres-közértesnek degradálva az osztrák vállalatot, amihez azt is hozzáfűzte, hogy „az az élelmiszeripari vállalkozás, 

amely nem adja meg a tiszteletet a kormánynak, nem maradhat Magyarországon.

Gondoljunk bele, mi lenne, ha egy magyar élelmiszeripari vállalkozás uralná Ausztria piacát?”

Némi iróniával azt is hozzátette, hogy a kormány tagjai között felvetette: „ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, és inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül”.

Ezt is ajánljuk a témában

Ami érdekes az egész ügyben, az egyfelől az okozati összefüggés, ami szerint, egy másik korábbi írásunkból kiindulva, 2018-2022 a Lidl magasan elhúzott itthon a Tesco és a SPAR mellett, de rossz szereplést a piaci versenyen később csak a SPAR magyarázta a kormány gazdaságpolitikájával. Míg másfelől ott a tény, hogy az Európai Bizottság már elutasított olyan jellegű próbálkozásokat, amik a különadót támadták, és a 2020 márciusában hozott EU bírósági döntés pedig kimondta, hogy egyáltalán nem diszkriminatív a progresszív adó.

Ezt is ajánljuk a témában

Éppen ezen okokból kifolyólag nem meglepő a kormány és Nagy Márton, nemzetgazdasági miniszter legfrissebb nyilatkozata, amely meglehetősen éles hangon kritizálta a vezérigazgató próbálkozásait. „Én vagyok felelős a Sparért, elítélem, amit tett” – mondta Hans Reisch akciójáról. Emellett be is hívta az osztrák cég vezetőjét, és megkérte, hogy állításait támassza alá. 

Kitért arra is, hogy minden hasonló tettnek és kijelentésnek van következménye. Egészen pontosan úgy fogalmazott: „Ha valaki kardot ránt, és elkezd kaszabolni, annak következménye van”.

Ezt is ajánljuk a témában

Azt is megjegyezte még, hogy számára az is kérdéses, hogy egy kereskedelmi cég hogyan tud ilyen, jelzett veszteségek mellett működni, ami után teljesen érthető, ha a vállalat nem marad ilyen veszteségek mellett hosszabb távon is Magyarországon.

HOGYAN VÁLTOZTAT A SPAR?

Válaszul a Magyarországon mintegy 14 ezer embernek munkát adó, 368 hazai áruházzal rendelkező osztrák anyacég, a SPAR Österreich, a magyarországi SPAR-t elég jelentősen átszervezte, méghozzá egy olyan összetett struktúra szerint, amivel a kereskedelmi és logisztikai, valamint a SPAR Magyarország által megvásárolt földterületek és épületek tulajdonosi jogait telepítették át Svájcba, egy ottani leányvállalat, az Aspiag Management AG alá, továbbá a SPAR Magyarország üzemeltetésében működő kiskereskedelmi láncot az osztrák anyacéghez csatolták.

Nagy Márton a Magyar Nemzet mai cikke alapján arra is kitért, hogy a Kormány milyen intézkedésekkel kívánja javítani a magyar gazdaság versenyképességét, amihez közel 1300 céget kérdeztek meg, és aminek fejlesztésére a finomhangolást látják a megfelelő stratégiának. Egy négy százalékos növekedés szerinte jövőre esélyes, 

2024-re még két-három százalék közötti növekedést remél a kormány. 

Ennek megfelelően tervezik át a 2024-es költségvetést. A miniszter szerint a legnagyobb problémát idén az exportpiacaink gyengélkedése jelenti.

Az általános gazdasági témák mellett azonban leginkább a SPAR-viszony megromlása került célkeresztbe, a legtöbb szó erről esett. A Világgazdaság cikke szerint nemhogy nem csitul a botrány, de még egy per is kilátásban lehet, legalábbis a magyar kormány rágalmazás miatt bíróság elé vinné a kiskereskedelmi láncot, méghozzá az osztrák anyacéget.

A magyar kormányt célzó támadások mögött Nagy Márton szerint esélyesen az őszi osztrák választások közelsége áll, amibe hazánkat is szeretik belekeverni, így is jöhetett a vádaskodás Hans Reisch részéről. A Világgazdaságnak adott ínterjúja szerint azonban a nemzetgazdasági miniszter ezt úgy látja: „Az viszont nem járja, hogy Reisch úr nem alátámasztott híresztelésbe kezd arról, hogy Magyarország nem befektetőbarát.”, majd folytatja – „Az általa tett pejoratív megjegyzések ugyanis alkalmasak arra, hogy csökkentsék a befektetők bizalmát Magyarország irányában. Ez már nem megfelelő, üzleti szempontból sem, ezért ezt kikérjük magunknak.”

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:05
🍓 ️ ­­A­ ­d­­ö­­­g­­­ö­s­­­ ­­l­á­­n­y­­­o­­k­ ­­v­­­á­­r­n­a­k­ ­­­r­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Polaris
2024. április 04. 19:13
Hoppácska! VSquare: A Rahimkulov család és Tiborcz István is megpróbálta megvenni a magyarországi Spart Kormányzati rásegítéssel próbálnák megszerezni az üzletláncot. A kormány ezután először azt nyilatkozta, hogy alaptalan, hogy nyomást gyakorolnának a Sparra. Később azonban Lázár János azt mondta: „Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.” Majd hozzátette: „A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett”. Ezután Nagy Márton azt mondta, behívatta a Spar vezetőjét, és figyelmeztette, hogy minden kijelentésnek következménye van. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hozzátette, hogy keresik a lehetőséget a jogi úton történő elégtételvételre. Tehát akkor apóska körül érkezett a zsarolósi. NER-gengszerek!
kobi40
2024. március 26. 05:46
Lázárral színre lépett az SZDSZ haramia hirda.
kobi40
2024. március 26. 05:45
Lázár arról Pofázzon, hogy a megvásárolt Vodafon miért emeli havonta 1000-Ft-tal a díját!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!