Megszólalt a CATL: Három éven belül elkészülne a debreceni gyár

2023. február 11. 15:54

Reagáltak az egyik legfontosabb kérdésre is, hogy mennyi vizet használnak majd a gyártás során.

2023. február 11. 15:54
null

Néhány éven belül a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyárát építené fel a kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) Debrecenben, amely most hivatalosan is megszólalt beruházással kapcsolatban, amely a magyar kormánytól is 320 milliárdos támogatásra számíthat – olvasható a HVG cikkében.

A cég szerint a debreceni gyáregységben az akkumulátorokhoz szükséges cellákat és különböző modulokat is előállítanak majd. Az akkumulátorgyár kapacitása a projekt befejezését követően várhatóan eléri a 100 gigawattórát – jelenleg Magyarország akkumulátorgyártási kapacitása 40 gigawattórát tesz ki

és az első létesítmények várhatóan három éven belül elkészülnek.

Közölték, hogy az üzem átlagosan 3378 köbméter/nap vízfogyasztást fog eredményezni, és számításaik szerint Debrecen jelenlegi vízfogyasztásához képest ez nem jelentős mennyiség. Azt írták a helyi lakosok jólétét tekintik elsődleges szempontnak: „számunkra Debrecenben a lakosság vízellátásának biztonsága az első helyen áll. Az üzem vízfogyasztása nem veszélyezteti a helyi ivóvízellátást.”

Talajszennyezés sem várható

Azt is állítják, talaj- és talajvízszennyezés nem várható, és kiemelték, hogy a CATL olyan technológiai és műszaki feltételek mellett végzik a gyártást és a kapcsolódó tevékenységeket, amelyek

megakadályozzák a működés során, hogy a munkavállalók és a lakosság környezeti, egészségügyi kockázatoknak legyenek kitéve.

A beruházó szerint a projekt Debrecennek és Magyarországnak is jelentős adóbevételeket generál és munkahelyeket teremt, a helyi gazdaság új hajtóerejévé válhat a jövőben. Hozzátették, hogy a beruházás a jelenleg a magyar törvényeknek és előírásoknak megfelelően a tervek szerint halad.

Nyitókép: Facebook

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kenton
2023. február 11. 22:16
Most tényleg beszaladsz tátott szájjal a faszerdőbe??Segítek,mert látom teljesen világtalan vagy!A szennyvízteleptől a 4-es északra van,az ipari park meg délre!Tehát,hogy még érthetőbb legyen neked is,a 4-es főutnak köze sincs az egészhez!!!!
Kenton
2023. február 11. 21:57
Az előbb leírod,hogy hogy csinálhatják a gyárat,ha még engedély sincs,erre 3 órával később számon kéred,hogy bezzeg a csöveket miért nem építik!Érzed hogy baj van a toronyban?
Hekimeki
2023. február 11. 20:23
Vigyék a gyárukat az isten faszára!!!!!!
llnnhegyi
2023. február 11. 18:17
Hajrá CATL !! Hajrá Kína! Sárga volt a paradicsom nem piros, Kína előre megy nem hátra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!