Szijjártó Péter: Ukrajna csatlakozásával a háború bejönne az Unióba

2023. november 08. 20:23

A külügyminiszter szerint Ukrajnában sem a médiaszabadság, sem a szólásszabadság nem érvényesül.

2023. november 08. 20:23

Ukrajna nem alkalmas az európai uniós tagságra, amíg nem sikerül békét teremteni, az ország belépése nyomán a háború bejönne a közösségbe, amit nyilvánvalóan senki nem akarhat – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Lisszabonban az Európai Bizottság friss bővítési csomagjára. A minisztérium közlése szerint a tárcavezető arról számolt be, mielőtt útnak indult volna Guatemalába, hogy helytálló az értékelésnek az a megállapítása, miszerint Ukrajna nem teljesítette az EU-tagjelöltséghez megszabott feltételeket, s ezen a téren is 

különösen kirívó a nemzeti kisebbségek jogairól szóló közösségi alapelvek megsértése.   

„Mivel az Európai Bizottság szerint sem teljesítette Ukrajna a tagjelöltséghez szabott feltételeket, ezért mi semmilyen továbblépést nem tartunk időszerűnek az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalások tekintetében” – szögezte le. Hangsúlyozta: ezzel szemben a magyar kormány nagyon is időszerűnek tartaná a vitát az Európai Unió jövőbeli Ukrajna-politikájáról. 

Ugye Ukrajnában háború van, ezért azt láthatjuk, hogy sem a médiaszabadság, sem a szólásszabadság nem érvényesül, 

láthatjuk, hogy a választásokat sem tartják meg. Nyilvánvalóan abszurd lenne, ha ilyen körülmények közepette kellene az Európai Unió intézményeinek vagy tagállamainak állást foglalniuk arról, hogy Ukrajnában a jogállamiság intézményei hogyan működnek” – mutatott rá. Szijjártó Péter teljesen egyértelműnek nevezte, hogy amíg nem lesz béke Ukrajnában, addig nem is lesz alkalmas az ország az EU-s tagságra. „Ukrajnával most tehát a háború jönne be az Európai Unióba, amit nyilvánvalóan nem akarunk, nem akarhatunk” – fogalmazott.

(MTI)

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. november 09. 11:34
“…Ugye Ukrajnában háború van, ezért azt láthatjuk, hogy sem a médiaszabadság, sem a szólásszabadság nem érvényesül…” - idézik a piacon nejlonzacskóból friss gombát áruló impertinens figurát. Mert olyan arcátlan. Magyarországon nagyon nincs médiaszabadság és ezzel összefüggésben nagyon nincs szólásszabadság. (Bár éppen ő bizonyítja, hogy kormány párti érdekből pofátlanul hazudozni azért lehet…)
Türelem
2023. november 09. 11:14
Ez az amerikaiak célja....Európa teljes szétverése.....
Dixtroy
2023. november 09. 09:53
Hogyan is van ez? Az euban szigorúak a mezgaz termények előállításának körülményei, az amcsik gmo szemetét csak az amcsik Ukrajnában gyártott gmo szemete múlja alul, évekig azon kardoztak, hogy mindenféle egyezményekkel TIP meg faszom az eura boríthassák a szarjukat, most meg azon megy a huzavona, hogy az ukrán szarjukat teríthessék ide. Miért nem Afrikába viszik, vagy oda, ahol éheznek? Ez így nettó háború.
konfucius
2023. november 09. 07:50
És mindezen okok mellett mondjuk ki szépen és hangosan, hogy gazdaságilag vállalhatatlan terhet jelentene a jelenlegi Ukrajna csatlakozása. Ez pedig akkor is lehetetlenné teszi a felvételüket, ha amúgy minden más szempontból rendben lennének. Ugyanakkor Kárpátalját szívesen eu-taggá tesszük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!