A Nyugat magára szabadította az armageddont – Bayer Zsolt a Mandinernek

2023. október 19. 14:09

Ami a nyugati nagyvárosok utcáin zajlik Berlintől Torontón át New Yorkig, kristálytisztán mutatja meg, mit szabadított önmagára ez a beteg, önsorsrontó, pogány hedonistává lett Nyugat – mondja Bayer Zsolt. Mit gondol Mészáros Lőrincről? Kit tartana Karácsony Gergely esélyes kihívójának? Hogy látja az izraeli eseményeket? Interjú a publicistával.

2023. október 19. 14:09
Sal Endre
Sal Endre

Az orosz–ukrán háború után most az Izraelből érkező drámai képsorok sokkolják a világot. Mit szól a történtekhez?
Igazából csak magamat tudom ismételni: aki elhagyja, semmibe veszi az isteni törvényeket, az elveszíti emberi mivoltát. A Hamasz és a Hezbollah pedig most elhagyta az isteni törvényeket, s minél hangosabban ordibálják istenük nevét, annál inkább veszik semmibe. Ezek az emberek szadista, vérengző vadállatokká váltak, s pontosan így is kell bánni velük.

„Akik »Allahu akbar« üvöltéssel üdvözlik a gyáva gyilkosságokat, azonnal ki kell takarítani Európából, mint a romlott, fertőző szemetet!” – írta blogjában. Nem késtek el vele?
Ami a nyugati nagyvárosok utcáin zajlik Berlintől Torontón át New Yorkig, kristálytisztán mutatja meg, mit szabadított önmagára ez a beteg, önsorsrontó, pogány hedonistává lett Nyugat. Az armageddont. A hitehagyottak, a gyökértelenek magukra szabadították az isteni törvényeket elhagyókat. Még belegondolni is iszonyat, mi lehet ennek a vége. Igaza van Szánthó Mikinek, amikor azt mondja: „Az Izrael-ellenességgel szemben vívott harc ugyanaz a harc ugyanazokkal az ellenfelekkel szemben, mint amit mi az európai értékrendünk és életmódunk védelmében folytatunk.” Nos, akik kapával vágják le a másik ember fejét, csecsemőket, ártatlan civileket gyilkolnak halomra, és akik mindezt éltetik, ennek tapsolnak, azok nem emberek. Távol kell tartani őket és ki kell takarítani Európából, mint a pestises patkányokat. Ebben nincs és nem is lehet alku.

Akik csecsemőket, ártatlan civileket gyilkolnak halomra, és akik ennek tapsolnak, azok nem emberek”

Evezzünk hazai vizekre. Kisebb hajó, nagyobb szerénység. Egyetért vele?
Alapvetően egyetértek vele, de azért ne értsük félre a dolgokat.

Mire gondol?
Akik most hisztérikusan reagálnak arra, hogy magyar emberek lettek gazdagok, azoknak az ég­adta világon semmi bajuk nem volt azzal, amikor a közbeszerzéseken a globális tőke nyert és vitte ki a nyereséget az országból, nem egy esetben úgy, hogy ki sem fizette az alvállalkozókat. Emlékezzünk csak, az elvtársak úgy adták el a magyar közszolgál­tatókat, a legjobb gyárainkat, a Molt, a repteret, hogy azzal érveltek, az állam nem jó tulajdonos. Miközben a vállalatokat számos esetben nyugati állami cégek vásárolták fel. Lássuk be, a mai magyar ellenzéknek a kommunizmusból átmentett irigységkártya maradt csak, hiszen amúgy semmiféle értékelhető teljesítményre nem képes. S még egy mondat: Mészáros Lőrinc ma 40-50 ezer embernek ad munkát, és tisztességesen kifizeti őket is, az alvállalkozóit is. Itthon adózik, nem viszi ki a nyereségét az országból. Szóval ezt is tegyük mindig a serpenyőbe. És azzal is egyetértek, hogy sok ilyen magyar milliárdosra lenne még szükség.

Fotó: Mandiner / Ficsor Márton

Ha már az irigységet említette, a parkolóban álló Ford Mustangját már lefotózták és beküldték valamelyik újságnak?
Még nem. A kocsival kapcsolatban elmondhatom, soha nem voltam autómániás, ellenben kiskoromtól tetszettek a Mustangok. Hatvan­éves koromra lett egy tizenhárom éves ilyen autóm. A korábbi kocsim többe került.

Visszatérve a kisebb hajóhoz, ön szerint van morális válság a Fideszben?
Nem, csupán jövőre választás jön. A másik oldal politikai közössége, már ha létezik ilyen egyáltalán, annyira tehetségtelen, hogy az irigységbe meg az O1G-be kapaszkodik. Az utóbbiból a molinótól a kitűzőig mindent legyártanak, de még az O1G-t sem ők találták ki…

Gyurcsány Ferenc azt mondta: ha ő lenne kormányon, két hét alatt hazahozná az EU-s pénzt. 
Lehet, hogy ez az a kivételes pillanat, amikor igazat mond. 

Örülnék, ha lenne egy rendes, valódi baloldali, nemzeti érzelmű, konstruktív ellenzék”

Ezt megmagyarázná?
Egyrészt Brüsszelben ők maguk akadályozzák, hogy a nekünk járó pénzeket megkapjuk. Másrészt ahhoz, hogy ezek a pénzek megérkezzenek, a nemzeti érdek teljes körű feladására lenne szükség. Ő pedig ezt gondolkodás nélkül megtenné, ahogy megtette hatalmon is. Brüsszelről és az EU-ról eszembe jut, hogy a polgári kormány 2010-es felállása után a José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság hamar kötele­zettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert túlléptük a 3 százalékos előírt államháztartási hiányt. Zárójelben jegyzem meg, Gyurcsányék alatt ez senkit nem érdekelt. Akkor a „trükkök százai” voltak műsoron. De amint Orbán Viktor lett a miniszterelnök, jött a szigor. Emlékszem, akármit tett az Orbán-kormány, nem volt jó, csak nem tudtunk 3 százalék alá menni, éppen csak nem értük el az „álomhatárt”. Aztán a kormány kivetette a bankadót. Fontos adalék, hogy ekkor még a magyar bankok jelentős része nyugati tulajdonban volt. Na, erre Barroso üzent, hogy ezt ne csináljuk. És láss csodát, valamilyen rejtélyes okból a következő alkalommal csak 2,98 szá­zalék lett a hiány. Ilyenek ők…

Azt mondják a szakértők, amíg Gyurcsány Ferenc a porondon van, a Fidesz biztonságban érezheti magát. Ön is így látja?
Elméletileg jó nekünk, hogy egy tehetségtelen, inkompetens, semmirevaló ellenzékünk van, amit ráadásul Gyurcsány vezet. Ugyanakkor örülnék, ha lenne egy rendes, valódi baloldali, ne adj Isten nemzeti érzelmű, konstruktív ellenzék, amely koncepciók alapján érvelne. De ilyen nincs a látóhatáron.

Lát az ellenzéki oldalon olyan politikust, akit sokra tart?
Ha csupa Schiffer András lenne a túloldalon, az jó lenne.

A mai magyar ellenzéknek a kommunizmusból átmentett irigységkártya maradt csak”

Mást nem?
Nem nagyon.

Azt hittem, Őrsi Gergelyt említi, aki sok fideszes szerint is jól teszi a dolgát.
Ő egy budapesti polgármester, nem országos ügyekben döntő politikus, aki így-úgy elirányítja a II. kerületet. Nem csoda, hogy ki akar lépni az MSZP-ből…

A Ferenc pápára tett kijelentéseit megbánta, elnézést kért. Van még valaki, akit csúnya jelzőkkel illetett, de ma már nem tenné?
Hetente van olyan érzésem, hogy valamit nem olyan élesen kellett volna mondani vagy írni.

Hirtelen haragú?
Szangvinikus, hirtelen haragú pali vagyok, aki ahelyett, hogy leülne egy sarokba, ha valami felidegesíti, rögtön tollat ragad.

Fotó: Mandiner / Ficsor Márton

A csúnya szavakat is bánja?
Olykor azokat is. De akiknek az O1G az egyetlen politikai innovációjuk és mondandójuk, azok nekem ne szörnyülködjenek a csúnya beszéd miatt. O1G, Nagy Blanka, Pankotai Lili: taps és gyönyör, én viszont ne beszéljek csúnyán. Hagyjuk már ezt…

Zavarja, hogy a fiatalok között sokan nem fideszesek?
Bármit próbálnak sulykolni, az általam ismert közvélemény-kutatási adatok szerint a fiatalok között is a Fidesz a legnépszerűbb párt, csak kisebb az olló, mint más korosztályoknál.

Deák Dániel elemző úgy fogalmazott, a pénztárca a döntő, még nem volt a történelemben olyan kormány, amely jelentős gazdasági növekedés mellett megbukott volna. Ez alapján bajban lesz a Fidesz?
Egyetértek Orbán Viktor értékelésével. Úgy áll a helyzet, hogy 2012-től tíz éven át a Fidesz–­KDNP-kormány munkájának köszönhetően az emberek hozzászoktak, hogy minden évben kicsit jobb volt a soruk. Aztán jött a koronavírus-járvány, a háború, és a trend megfordult. Valóban nehezebb időszaknak kellene következnie, ehhez képest mit nem adna az ellenzék egy olyan „bezuhanásért”, amilyet most a Fidesz produkál. Kezüket-lábukat összetennék, ha ennyi támogatójuk lenne egyszer az életben. Azt is elmondom, miért nem csökkent drasztikusan a Fidesz támogatottsága.

Hallgatom.
Nyugat-Európában nem létezik a távlati politikai gondolkozás. Magyar­ország talán az egyetlen hely, ahol igen. Ilyenkor derül ki, hogy bármennyire fontos az életszínvonal, a pénztárca vastagsága, mégiscsak él a bibliai idézet: nem csak kenyérrel él az ember. A nyugati országokban a politikusok addig látnak, hogy másnap mit ír róluk a Politico. Ez dönt. De van egy ember Európában, aki tizenöt-húsz évben mer gondolkodni, van nemzeti stratégiája. Nyugaton ha egy politikus nemzetet vagy nemzetstratégiát említ, másnap jelképesen elvágja a torkát a sajtó. Nem is mernek így beszélni. A magyar emberek tudják, hogy Orbán Viktor és a kormánya képes lesz megfordítani a mostani helyzetet, és visszatérünk a tizenkét évben látott növekedéshez. Látják, érzik, hogy ennek a kormánynak az is fontos, mi lesz az unokáinkkal.

Ki a fő gonosz? Kövér László házelnök a Sátánt szokta emlegetni, ön általában a liberálisokat, sokan Soros Györgyöt.
Tudjuk, kik ők, az viszont már eggyel súlyosabb, hogy ebbe a sunyi játszmába, ami ellenünk folyik, lassan bevonják az ukránokat is. Látjuk ennek jeleit. Mindamellett ajánlom mindenkinek Julien Benda Az írástudók árulása című könyvét. Merthogy az írástudók árulása megtörtént, rohad a Nyugat, kultúrája és civilizációja köszönőviszonyban sincs a harminc évvel ezelőtti Nyugatéval. A teljes önfeladást látjuk, a társadalom összetartó szövete mállik szét, rohannak az új világnak nevezett valamibe. De vajon ki kérdezte meg arról a nyugati embereket, hogy így akarnak-e élni? Az új európai értékek alapján akár holnap elvehet feleségül, és szülhetek önnek gyereket is. Tényleg erről álmodoztunk annak idején itt, a fal rosszabbik oldalán?

Bízom benne, hogy jövőre megnyerjük az önkormányzati választást, és vissza is hódítunk egy-két kerületet Budapesten”

Köszönöm, ezt most nem kérném…
Ahogy a miniszterelnök fogalmazott: ami ma Nyugat­-Európában történik, az a hedonista pogányok világa. Ezzel szemben szerencsére van egy másik felfogás is a kontinens másik részén, amely szerint Európában az is keresztény, aki ateista, a kereszténység ugyanis nem csupán vallás, hanem kultúra, civilizáció. S hogy visszatérjek Bendához: annak megértése és megélése, hogy az emberiség többnyire a rosszat cselekedte, de a jót méltányolta, volt az erkölcsi „kiskapu”, amely lehetővé tette a megváltást. Ám jött az írástudók árulása, és ez a kiskapu becsapódott, ma már a rosszat méltányoljuk és ünnepeljük. Ez a nyugat összes „új értéke”. Hallotta a legfrissebbet? Németországban kutyának öltözött „emberek” követelték és ugatták, hogy tessék tiszteletben tartani az ő jogaikat, vagyis hogy ők kutyák szeretnének lenni. Kell még valamit mondanom, Ildikó?

Mi lesz jövőre az önkormányzati választáson? Ismét elveszíti Budapestet a Fidesz?
Bízom benne, hogy mint legutóbb, jövőre is megnyerjük az önkormányzati választást, és vissza is hódítunk egy-két kerületet Budapesten, vagy akár az egész várost.

Mondana egy jó tulajdonságot Karácsony Gergellyel kapcsolatban?
Tarthatnánk fél óra szünetet, gondolkoznom kell…

Próbálja azért meg.
Meg fog lepődni. Hosszan tudnék érvelni amellett, hogy a naivság a politikában mennyire rossz tulajdonság, de én személy szerint értékelem, hogy Karácsony Gergely végtelenül naiv ember. Nincs benne a velejéig rohadt cinizmus, mint például Gyurcsány Ferencben. Persze mint mondottam, a naivság nem jó politikusi tulajdonság. És ne feledjük: Tarlós István idején volt egy tiszta, élhető, fejlődő fővárosunk, ami mára egy visszakoszolódott, retkes, élhetetlen katyvasz lett, a közlekedés is összeomlott.

Tud olyan embert a Fideszben, aki le tudná győzni Karácsonyt?
Tudok, de nevet még nem mondok.

Más téma. Mi lesz az orosz–ukrán háború kimenetele?
Az én számból furcsán hangzik a jóslás, hiszen meg voltam győződve arról, hogy az oroszok soha nem fogják megtámadni Ukrajnát, és ennek hangot is adtam. Az biztos, hogy az ukránok nem tudják legyőzni Oroszországot. Nem tudta legyőzni Bona­parte Napóleon sem, pedig valamivel nagyobb formátumú hadvezér volt, mint Volodimir Zelenszkij. Számomra érthetetlen az a kommunikáció, amit az ukránok folytatnak. Egy háborúban álló országnak szövetségeseket, támogatókat kellene szereznie. Kérnie, köszönnie. Erre ők kijelentő módban és rövid parancsokban kommunikálnak a világgal. Itt van például Mihajlo Podoljak, az elnök tanácsadója. Nem is olyan régen ez az ember képes volt arra, hogy miután „mélyen belenézett India és Kína szemébe”, kijelentette, az a baj a kínaiakkal és az indiaiakkal, hogy alacsony az IQ-juk. Egy mondattal magára haragította a fél világot. Szerintem azért sem győzhetnek az ukránok, mert szó sincs arról, hogy az egész ország egy emberként állna Zelenszkij mögött. Húszmillióan elmentek, mert nem akartak harcolni és meghalni a fronton. Mi egyébként, nagyon helyesen, nem adjuk ki a hozzánk érkező sorköteles korú ukrán fiatalokat Ukrajnának, szemben a lengyelekkel. Ők – bármennyire kedvelem is őket – erkölcsileg pocsékul vizsgáztak azzal, hogy két évig befogadták a katonakorú fiatalokat, aztán pedig úgy döntöttek, odaadják őket Ukrajnának, és azonnal viszik őket ágyútölteléknek a keleti frontra, a halálba.

Szó sincs arról, hogy egész Ukrajna egy emberként állna Zelenszkij mögött”

Korábban sokan jobboldali áttörést vizionáltak Európában. Egyelőre nem látni. Ön szerint miért?
Kezdjük ott, hogy a minap valamelyik nagy nyugati újság egy felmérés alapján megkongatta a vész­harangot, hogy óriási a baj: az uniós szavazópolgárok egyharmada rendszerellenes pártokat támogat. Rendszerellenes pártokat, az ő megfogalmazásuk szerint szélsőjobboldali szervezeteket. Háttérként annyit, ha a Nyugaton valamelyik pártnak eszébe jut, hogy van haza meg nemzet, na, az már szélsőjobboldali. Ide kapcsolódik, hogy Orbán Balázsék készítettek egy zseniális felmérést Németországban. Először megnézették, hogy milyen relációban ír a német sajtó Magyarországról, a magyar kormányról. Kiderült a nem meglepő statisztika: nyolcvan százalékban gyalázzák Magyarországot. Ezután megnézték, hogy áll hazánkhoz a német közvélemény. És itt jött a lényeg: a német emberek nyolcvan százaléka pozitívan gondol Magyar­országra. Mit jelent ez? Azt, hogy Németországban pont olyan a helyzet, mint Magyarországon volt a hatvanas-hetvenes években. Van egy tökéletesen zárt, ideológia mentén szervezett nyilvánosság, amelynek nem hisznek az emberek. Egyelőre azért nincs tehát jobboldali áttörés, s azért csak egyharmad támogatja a „rendszerellenes” pártokat, mert az emberek tartanak attól, hogy következménye lesz a kiállásuknak. Látják, hogy sok politikust bíróságra citálnak, egzisztenciálisan vagy morálisan megsemmisítenek. Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy a Nyugaton mindenki meghülyült. Nem tudom elképzelni, hogy mondjuk egy német férfi, aki az élete nagy részét Nyugat-Németországban élte le – amelynél nyugodtabb, gazdagabb, tisztább országot nehéz volt elképzelni –, ma a lakásából kilépve látja, hogy az utcán eritreai bandák ölik egymást, derékig ér a szar és a mocsok, és erre felkiált: ez az, erre vágytam idős koromra!

Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy a Nyugaton mindenki meghülyült”

Volt egy halvány szikra, hogy ellentétes álláspontot képviselő figurák leülnek egymással, lásd még: Bayer–Tóta W.-féle közös könyv, amiből aztán nem lett semmi. Lát a túloldalon olyat, akinek ad a véleményére?
Hont András feljövőben van. De ezzel a mondatommal valószínűleg kicsináltam a másik oldalnál. Bocs, András! Komolyra fordítva a szót: tetszik, hogy láthatóan tudatosan szembemegy azzal az ellenzéki retorikával, hogy minden rossz. Ügyek mentén, normálisan érvel, s ha kell, kimondja, hogy az ellenzék komplett hülye.

Nem bánja, hogy negyven év múlva ha valaki rákeres a nevére, nem azt fogja látni, milyen novellásköteteket írt, hanem azt, hogy sokakat elküldött az édesanyjába?
De, bánom.

És akkor?
Ahogy Őrsi Gergely mindennap azon gondolkozik, hogy ki kellene lépni az MSZP-ből, úgy én is mindennap azon meditálok, mikor jön el az a nap, amikor már csak novellákat írok…

Bayer Zsolt
1963-ban született Budapesten. Publicista, író, műsorvezető. Az ELTE magyar–­történelem szakán végzett. Egyike volt annak a 37 egyetemi és főiskolai hallgatónak, aki 1988-ban megalapította a Fideszt, övé az 5. számú párttagkönyv. 1993-ig a párt sajtófőnöke volt. Újságírói pályáját a Mai Napnál kezdte, kis ideig a Népszabadságnál is dolgozott. Számos jobboldali napilap munkatársa volt, 2019-től a Magyar Nemzetnél dolgozik, emellett a Hír TV Bayer Show-ját vezeti. 9 film rendezője, 23 kötet szerzője. 2012 januárjában a Békemenet szervezője volt többekkel együtt. 2016-ban megkapta a Magyar Érdem­rend lovagkeresztje kitüntetést.

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 249 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vicomt
2023. október 20. 16:36
Bayer helyében én sem kérnék bocsánatot a gyilkosoktól. Ennyit a baloldalról. És még nagyon finoman fejezte ki a mondandóját. Én durvább lennék.
vicomt
2023. október 20. 16:25
reciproki, vagy ropi? Vagy hogy hívnak. A seggnyalók szégyene? Te hülyegyerek! Brüsszelt eszünk ágában sincs megérteni. Jobb, ha ezt felfogod a libsi agyaddal. Gyurcsányt sem fogjuk megérteni, azok után amit tett 2006-ban. Te a gyurcsányfényező kis hal, ne dumálj. Ja, a karógeri? A pesti tolvaj galeri tagja? Nem főnöke,-az gyurcsány- egy kis maffia hajtás ő. Büszke lehetsz rá. Budapest az ő irányítása alatt lett romhalmaz. A pesti elit egy pirinyó kis maffiaállam. A pesti nép, mint egy pantomim bábuk halmaza, csak hallgat és néz ki a fejéből, mint a luki nyúl. Nem kéne már egy másik fővárost választani? Kérdezem tisztelettel?
llnnhegyi
2023. október 20. 12:28
Pelso j! Bayer Zsolt bocsánatot kért a nagy durva beszédekért,nem tartotta jónak,visza tekintve. Nekem ennyi bőven elég. Ha a Bencsikeket is ignoralja, akkor szuperhős. Petőfi védelme pedig már csak 🎊 konfetti.
drogqueen
2023. október 20. 08:32
Csupa közhely, pont az, ami a fideszes várcel, ettől a kútmérgezőtől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!