Gulyás Gergely: Voltak már jobbak a magyar-német kapcsolatok

2023. szeptember 17. 09:58

A miniszter szerint a német médiával van a legnagyobb baj.

2023. szeptember 17. 09:58
GULYÁS Gergely

A 21. században is nagy szükség van a történelem során jó és rossz időkben is fennálló magyar-német együttműködésre, sőt annak erősítésére – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nézőpont Intézet és a Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) csütörtöki, budapesti rendezvényén, amelyen bemutatták a Magyar-német barométer 2023-as eredményeit.

A két intézmény együttműködésében, Magyarországon és Németországban is ezer-ezer fős mintán elvégzett közvélemény-kutatással kapcsolatban a tárcavezető kiemelte:

voltak már jobbak a magyar-német kapcsolatok.

Ugyanakkor a mostani eredményeket különösen értékelni kell annak alapján, hogy „mennyien, milyen hosszú ideje és milyen állhatatosan dolgoznak” a két ország viszonyának megrontásán – tette hozzá.

Gulyás Gergely kijelentette: a politikai nézetkülönbségekből adódó vitákat nem szabad a gazdaságra átvinni. „Nem tartozunk azok közé az európai uniós tagállamok közé, amelyek a németek pénzéből akarnak élni”, viszont Magyarország jó befektetési lehetőség arra, hogy a németek profitot termeljenek, miközben nagy tudással, hozzáadott értékkel, technológiával mindez a magyar gazdaság javára is válhat – mondta a miniszter, aki szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti, „ha ott vész el az együttműködés, ahol a két ország alapvetően ugyanazt gondolja.”

Ezt is ajánljuk a témában

Sokkoló videó: Így néznek ki a német városok ma

Videó

„Németország Zombiország” – drogosok, hajléktalanok, erőszakos migránsok, és mindenféle variáció a fentieknek – Frankfurt, Berlin, Dortmund és Hamburg ma. A riportban szóba kerül Merkel és Hitler is.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy a két ország között fennálló különbségek ne akadályozzák meg az összefogást. Mint mondta, a németek és a magyarok egyaránt erős Európai Unióban érdekeltek, és nézetazonosság van köztük például abban, hogy elutasítják a közös európai adósságot, illetve hogy fontos számukra a versenyképesség és a valós, teljesítményalapú értékelés. A miniszter idézte a Magyarországon működő német kereskedelmi kamara kutatását, amely szavai szerint azt mutatja, hogy a Magyarországon jelen lévő német befektetők nyolcvan százaléka ismét befektetne az országban. Elmondta azt is, hogy a sikeres keleti nyitás ellenére is egyedülálló jelentőségük van Magyarország számára a magyar-német gazdasági kapcsolatoknak, amelyek a magyar külkereskedelemnek több mint negyedét teszik ki.

„A legnagyobb problémánk a német média”

– állapította meg a miniszter, majd úgy folytatta: Németországban törvények garantálják ugyan a sajtószabadságot, de az „a valóságban nem létezik olyan formában, abban a sokszínűségben”, ahogy Magyarországon. Ezzel összefüggésben a miniszter megjegyezte: a németek fele nem tartja hitelesnek a német médiumokat. A német médiában a Magyarországról szóló kedvező hangvételű cikkek aránya mindössze 23 százalék – mondta, hozzátéve: ez veszélyes tendencia, amellyel a politikának is foglalkoznia kell. Gulyás Gergely kitért arra, hogy a nyugat- és a kelet-európai társadalmak között alapvető különbségek vannak többi között a bevándorlás, az integráció kérdésében, valamint a családpolitikához viszonyulásban. Kijelentette: toleráns együttműködésre van szükség ahhoz, hogy a „közös értékeink ne szenvedjenek sérelmet”, a különbségeket pedig „ne ellenszenvvel szemléljük”. „Fogadjuk el, hogy más országok másfajta döntéseket hoztak” – hangsúlyozta a miniszter.

Ezt is ajánljuk a témában

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója a kutatást ismertetve  azt mondta, hogy a németek kevésbé tájékozódnak Magyarországról, mint a magyarok Németországról, a két nemzet tagjainak a másik nemzetről alkotott véleménye viszont azonos arányban pozitív (57 százalék). Közölte: az egymás nemzetéhez tartozó emberek elvi elfogadása különböző társadalmi szerepekben továbbra is kölcsönösen magas: szomszédként, sógor- vagy sógornőként, főnökként, beosztottként a többség mindkét nemzet esetében elfogadná a másikat. Beszámolt arról is, hogy a magyarok 66 százaléka szerint Németországban tiszteletben tartják a demokráciát és a jogállamiságot, míg a németeknek csak 42 százaléka vélekedik ugyanígy Magyarországról.

A két ország együttműködését azonban a magyarok és németek többsége is fontosnak tartja,

például a gazdasági növekedés érdekében, Európa energiafüggetlensége és katonai védelme területén – magyarázta. Mráz Ágoston Sámuel jelezte azt is, hogy a német sajtó mintegy hatszor kritikusabb megjelenéseiben a magyar kormánnyal és kormányintézkedésekkel kapcsolatban, mint a magyar a német kormány esetében. 

Ezt is ajánljuk a témában

Michael Winzer, a KAS képviselet-vezetője elmondta, hogy a felmérést 2017 óta minden évben elvégzik, és eddig minden alkalommal megmutatkozott, hogy a személyes kapcsolataikban jól megértik és nagyra becsülik egymást a két nemzet polgárai. Hivatalos, politikai szinteken azonban csak „alapeszmecsere” folyik a két ország között. Ez a „súlyponteltolódás” különösen az elmúlt másfél évben volt megfigyelhető – mondta. Michael Winzer kiemelte: a két ország közötti vitákat tárgyszerűvé kellene tenni, mert minél több adat áll rendelkezésre, annál jobban látszik, hogy melyek a valós különbségek és melyek a „félreértések”, amelyeken lehet és kell is dolgozni.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2023. szeptember 17. 11:53
Hát igen. Amikor 560 napból állt egy év, ahogy a német külügyminiszter asszony is megmondta.
zrx8
2023. szeptember 17. 11:40
Nincs német média. Németországi bibsi média van, totális USA kontroll alatt.
Genusnextgen
2023. szeptember 17. 11:32
Sajnos nem csak a németekkel romlott meg a viszony. A kipcsak-cigány kivezetné az országot Európából. Nem hagyjuk szoponcok.
altercat1
2023. szeptember 17. 11:04
Orbánozógeci! Azéé szeressük a zorbánt, mer' lop... (Hogy ércsed...) Akkó is szopsz, mint a torkos borz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!