Czeglédy: Egyszerű többséggel is meg kell semmisíteni az Alaptörvény azon részeit, amelyek Orbán hatalmon maradását szolgálják

2021. október 10. 08:31

A baloldali politikus szerint Karácsony Gergely még a biztos vidéki szavazókat sem tudta megszólítani.

2021. október 10. 08:31
null

MSZP tagként, de a DK színeiben nyert meg Szombathelyen az előválasztást Czeglédy Csaba ügyvéd, politikus. A Spirit FM Harcosok Klubjában annak kapcsán, hogy a DK lehet-e az új MSZP azt mondta, hogy nagyon bízik abban, hogy lesz egy koalíciós kormány, és meg is marad ez a pártstruktúra, nem fog visszatérni a kétpárti rendszer.

A Harcosok Klubjában az előválasztási indulás előzményeként elmondta, hogy mikor kiderült, hogy helyben a DK támogatja (az elnökségi döntésről maga Gyurcsány Ferenc tájékoztatta), akkor ezt követően beszélt az MSZP illetékes országos vezetőjével, akitől kérte a párt támogatását. Az országos vezető a helyi vezetőhöz küldte, egy ideig labdáztak vele, majd bejelentették, hogy Ungár Pétert támogatják.

Ettől függetlenül mégis csak az MSZP országgyűlési képviselője leszek jövőre

– jegyezte meg Czeglédy Csaba. Szerinte a papírforma az az volt, hogy Ungár Péter nyer, a közvélemény-kutatások alapján is ez a kép volt. „Nem lehet Budapestről választást nyerni.

Karácsony Gergely még a biztos vidéki szavazókat sem tudta megszólítani,

szerintem az egy hamis mítosz, hogy a bizonytalan szavazók körében mekkora nagy támogatottsággal rendelkezik, mert a vidék Magyarországán a biztos szavazók sem őt választották” – magyarázta a politikus. Az előválasztás során a biztos szavazókat kellett volna meggyőzni, ami nem sikerült Karácsony Gergelynek – szögezte le.

Czeglédy azt mondta, hogy a DK jelöltjei és aktivistái rengeteg munkát fektettek a kampányba, de ő se gondolta, hogy Dobrev Klára például Szombathelyen ilyen fölényesen fog győzni. Nagyon bízik abban, hogy lesz egy koalíciós kormány, és meg is marad ez a pártstruktúra, nem fog visszatérni a kétpárti rendszer – ezt annak kapcsán mondta, hogy a DK lehet-e az új MSZP, Karácsony Gergelyék pedig az új SZDSZ.

Alkotmányozni egyszerű többséggel nem lehet, de Dobrev Klára se ezt mondja.

De úgy se lehet, ahogy a Fidesz csinálta, mivel ők a kétharmadot az alkotmányozó többséggel összemosta” – magyarázta az ügyvéd. Szerinte a társadalom nem adott alkotmányozásra felhatalmazást, mivel 2010 előtt a Fidesz nem beszélt alkotmányozásról. A mostani alkotmányban szerinte vannak olyan passzusok, amik a hatalom kizárólagos megszerzését szolgálják: „Orbán Viktor akkor is hatalmon tudjon maradni, ha esetleg kormányon nem tudnak maradni”.

Egyszerű többséggel meg kell semmisíteni az Alaptörvény egy-két olyan pontját,

amelyek azt a célt szolgálják, hogy ha Orbán Viktorék elveszítik a választásokat, akkor is hatalmon tudjanak maradni” – szögezte le Czeglédy Csaba.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. október 10. 17:15
Az lehet a szerző logikája, hogy ha ezt az egyszerű többséges alkotmányozást szajkózza és megnyeri az összefogás a választást, akkor azzal felhatalmazást is kap erre, hiszen ő szólt előre, a választók tudhatták.
Akitlosz
2021. október 10. 16:31
"Szerinte a társadalom nem adott alkotmányozásra felhatalmazást, mivel 2010 előtt a Fidesz nem beszélt alkotmányozásról." Csak erre az elvre nincsen jogszabály. A parlament azt csinál, amit csak akar, nem köti semmi. Lényegtelen, hogy ki miről nem beszélt a választások előtt a parlamentet, a politikai pártokat felelősségre vonni nem lehet. Az a maximális büntetés, hogy majd 4 év múlva új parlamentet lehet választani. De az új parlament is azt csinál, amit akar, azt sem kötik az ígéretek, a választási programok, semmi. A szerzőnek tehát akkor lenne igaza, ha a választásokon való induláshoz meg lenne törvényben követelve az, hogy az induló párt köteles részletes, konkrét tartalmi és formai követelményeknek megfelelő választási programot benyújtani a választási bizottsághoz. Anélkül nem indulhat. S ha megnyeri a választást és kormányra kerül, akkor azt a programot köteles megvalósítani, mivel arra kapott felhatalmazást a választóktól és véletlenül sem az ellenkezőjére. Ha nem teszi, akkor az államfő feloszlatja a parlamentet és új választásokat ír ki ugyanilyen szabályok alapján. De ilyen szabály nem véletlenül nincsen, mert némi konkrét az értelmet adna a választásoknak és az úgynevezett parlamenti demokráciának. A szerző sem szeretné, hogy a parlament hatalmát bármi kösse, ha a jelenlegi ellenzék jutna hatalomra.
Akitlosz
2021. október 10. 16:21
Komolytalanná teszik az országot, magukat, a parlamentet, a "gránitszilárdságú" alkotmányt azzal, hogy pillanatnyi politikai hatalmi érdekeik szolgálatába állítják azt. Ha bármikor felmerül a történelmi azaz az igazi magyar alkotmány helyreállítása, akkor szinte mindig felmerül az egyet nem érő kritikusok részéről az a kérdés, hogy "Na de ha királyság lenne, akkor ki lenne a király?" Ami jól jelzi a mentalitásukat. Nekik a politika csupán hatalmi harc a pénzért, az adóbevételek elköltésének a jogáért, amin képtelenek felülemelkedni. Na és ha köztársaság lenne, akkor ki lenne az elnök? A történelmi alkotmány ráadásul nem köti meg az államfő titulusát, sem az államformát. Természetesen sokkal jobban passzol hozzá a királyság, de működne köztársaságban is. Az államforma, az államfő titulusa a jogelveken nem változtat. Már csak azért is jobb lenne helyreállítani az alkotmányt, mert akkor lenne valami alap, amihez lehet igazodni. Máskülönben "nemzeti konszenzus" az éppen létező politikai erők között az ország alkotmányáról soha az életben nem lesz. Így aztán amelyik kormány teheti, van hozzá elegendő hatalma az alkotmányozni fog. Ez pedig nem biztos, hogy jó az országnak. De persze nem is az bizonyos politikai erők érdeke és célja, hogy Magyarországnak, a magyaroknak, a magyar nemzetnek jó legyen. Ezért nem hatályos 1946. óta Magyarország alkotmánya. A helyreállítását egyik politikai párt sem "szorgalmazza" a rengetegből sem, 1990. óta sem.
Akitlosz
2021. október 10. 16:07
"Czeglédy: Egyszerű többséggel is meg kell semmisíteni az Alaptörvény azon részeit, amelyek Orbán hatalmon maradását szolgálják" Mi másra is lenne való egy ország alkotmánya, mint Orbán hatalmon maradásának a szolgálatára vagy annak a megakadályozására?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!