Edmund Stoiber: A legfontosabb feladat, hogy összetartsuk Európát

2019. november 08. 11:23

A volt bajor politikus az 1956-os forradalom szerepéről is beszélt.

2019. november 08. 11:23

Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök volt az egyik vendége csütörtökön a Berlini Fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából rendezett budapesti konferenciának – számol be a Magyar Hírlap.  A politikus a legfontosabb feladatként jelölte meg, hogy össze kell tartani Európát, ennek érdekében azokat a kulturális sajátosságokat is figyelembe kell venni, amelyekkel a közép-európai országok rendelkeznek.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) tiszteletbeli elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) Csoda vagy szükségszerűség? címmel rendezett kétnapos tanácskozás kezdőnapján arról beszélt, hogy az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok más történelmi múlttal rendelkeznek, mint a nyugat-európaiak.

A politikus álláspontja szerint át kell alakítani Európa migrációs politikáját, ennek keretében máshogy kell kezelni a külső határokat. Hosszú távon nem fenntartható, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök „a saját céljai érdekében” Európára nyomást gyakoroljon azzal, hogy kinyitja a határait a menekültek előtt. Továbbra is jó kiindulási pont, hogy minden állam a maga módján, de egyenértékűen járuljon hozzá az európai menekültpolitikához  – véli Edmund Stoiber, akinek megfogalmazása szerint „a kvóta nem lehet megoldás”. 

Az 1956-os forradalom is téma volt

Ezt követően beszélt az 1956-os forradalomnak a kelet-európai rendszerváltozásokban játszott szerepéről, az „Európai Egyesült Államok” koncepciójáról, megjegyezve, hogy pártja, a CSU a nemzetek Európáját támogatja.

A Berlini Fal leomlásának dátumára utalva Edmund Stoiber kijelentette: november 9. Európa újraegyesülésének kezdetét jelentette. Személyes emlékeit is részletesen felelevenítve, azt mondta, hogy a németek Magyarország határainak a kelet-német menekültek előtti megnyitását sosem felejtik el. Helmut Kohl egykori német kancellár szavait is idézte, miszerint az Európai egység magyar földön kezdődött.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára is a konferencia vendége volt. A tanácskozás pódiumbeszélgetésének keretében azt vette sorra, hogy a mai fiatal generáció milyen tanulságokat vonhat le a kommunista rendszer és az azt követő rendszerváltás történetéből. Ezek között említette, hogy könnyű feladat különbséget tenni igazság és hazugság között, s emiatt nem működhetett soha a kommunista rendszer propagandája, mert hazugságra épült – mondta. „Mi könnyen tudunk különbséget tenni szabadság és elnyomás között.” Az államtitkár ritka adománynak nevezte az egységet, amit meg kell becsülni. 

Előadók

Az NKE, a Hanns Seidel Alapítvány és a Danube Institute által rendezett közös konferencia első napján felszólalt még Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója, Prőhle Gergely és Clarke Judge, Ronald Reagan egykori amerikai elnök szövegírója. Ma pedig többek között Charles Powell, Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök külpolitikai tanácsadója és Jeszenszky Géza volt külügyminisztert tart előadást.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2019. november 08. 21:13
Nehéz ügy egy olyan egységes Európát összehozni ahol az érdekellentétek óriásiak,pl.az EU alapító országai basáskodnak a később csatlakozott államokkal szemben,ez politikai és gazdasági szinten is markánsan látszik.Az angolok éppen ezen basáskodások miatt és gazdasági megfontolásokból léptek ki az unióból.Nem véletlenül írom már múlt időben mert az angolok már visszafordíthatatlanul a kilépés mellé álltak.Az egységes EU már csak egy távolba vesző gondolat azaz nincs realitása! Sokkal jobban működhetne ez a közösség ha az EGK alapján társulnának,azaz csak gazdasági alapon történne együttműködés.Tehát ki kell zárni a tagállamok belső dolgaiba történő beavatkozást.Magyarország az élő példa hogy az EU beavatkozott a legutóbbi helyhatósági választásokba is és a Fidesz kormány megalakulása óta folyamatosan támadják Magyarországot és annak törvényesen megválasztott legitim kormányát.
KannibálTatárÚr
2019. november 08. 15:07
Tudomásul kell venniük a brüsszelieknek, hogy az Uniót 28 szuverén állam alkotja. Az Unió nem felérendeltje, gyarmatsítója ezeknek az országoknak, hanem közös akaratuk végrehajtója. Amiben nincs közös akarat, azt nem szabad végrehajtani. Az Európai Parlamentet meg kell szüntetni, mert nincs akarat a közös törvényhozásra, minden tagország szuverenitásához tartozik, hogy van saját parlamentje. Az EB-t pedig át kel alakítani Elmebajosok Bandájából Európai Bizottsággá, amelyik végrehajtja a tagállamok közös akaratát. Az Unió létrehozásáról, ill. az Unióba való belépésről hozott szerződéseket pedig át kell dolgozni a szerzett tapasztalatok szerint. A szerződés mai formájában nem tartható fent. Én nem olyan Unióba való belépéssel értettem egyet, amelyik alacsonyabb rendűeknek véli az Unió tagországait. Elsősorban nem német - francia - holland gyarmat akarunk lenni. Márpedig ma ez a három ország diktál az Unióban. Legjobb az lenne, ha feloszlatnák az Uniót és új szerződés alapján egy új Unió jönne létre.
zakar zoltán béla
2019. november 08. 12:28
Milyen áron?
lhotx
2019. november 08. 12:26
Ez az ideája meg honnan támadt? A szétvert Balkántól? A megszaggatott Ukrajnától? A muszlimizált nyugati nagyvárosi léttől? Esetleg a BARBARIZÁLT BIRODALMI HATÁROKTÓL?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!