Úzvölgye: feláshatják az egész temetőt

2019. június 27. 10:17

Egyértelművé vált: a betonkeresztek a Monarchia katonáinak maradványai fölé kerültek.

2019. június 27. 10:17

Közeledtek az álláspontok, de csak a levéltári források áttanulmányozása után, szeptemberben folytatódnak a szakmai egyeztetések a magyar és a román fél között – írja a Foter.ro.

A felek kölcsönösen ismertették egymással az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatos levéltári forrásaikat. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, a magyar küldöttség vezetője számolt be az MTI-nek. 

Egyértelművé vált, a moldvai Dormánfalva önkormányzata által

elhelyezett ortodox keresztek az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében szolgáló katonák maradványai fölé kerültek.

A magyar fél kérte a súlyosan kegyeletsértő állapot megszüntetését.

Megoldási lehetőségként a magyar részről felmerült a betonkeresztek alatti terület feltárása, amit a román fél ahhoz a feltételhez kötött, hogy az exhumálást tejesszék ki a hősi temető egészére.

Az egyeztetés szeptemberben a helyszín közös bejárásával folytatódik. Az úzvölgyi sírkertben más nemzetiségű katonák is nyugszanak, így a bejárásra valamennyi érintett ország katonai attaséját meghívják.

Kovács Vilmos azt mondta, nem tekinti eldöntött ténynek, hogy az úzvölgyi hősi temetőt a román védelmi minisztérium veszi át. Hozzátette: valóban elindítottak Bukarestben egy ilyen irányú folyamatot, de az egyeztetésen a magyar fél jelezte, hogy ezzel nem ért egyet, hiszen a temetőt eddig a csíkszentmártoni önkormányzat gondozta. Kovács Vilmos kifejezte reményét, hogy a szeptemberi helyszíni szemlén mindenki számára megnyugtató, a helyi magyar és román közösség számára is elfogadható megoldást tudnak találni.

A hadisírgondozásról szóló román-magyar kormányközi megállapodás nem tiltja ugyan, hogy kivételes helyzetben egy hősi temetőt állami kezelésbe vonjanak, de a megállapodás azt is leszögezi, hogy a partner előzetes beleegyezése nélkül ezt nem lehet megtenni – írja a portál.

(Foter.ro)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2019. június 29. 09:10
Az EU-nak nevezett sóhivatal ezzel az üggyel miért nem foglalkozik?
aetatis
2019. június 28. 11:44
A földet Erdély csodálatos földjét, természeti kincseit, kulturális művészeti kincseit úgy kapták meg, hogy azért nemhogy vérüket nem hullajtották, demég egy csepp izzadságot sem! Most az elesett hőseink hamvait takaró földünket is akarják! S mint a hatalom jelenlegi és átmeneti birtokosai, ezt előbb utóbb el is fogják érni! Most hol van Európa???
TAVIROZSA
2019. június 27. 18:46
Állítólag szeptemberben lesz egy nemzetközi szemle, tekintettel arra hogy nem csak magyar katonák vannak ott eltemetve! A románok időt húznak addig !
Takita
2019. június 27. 16:10
Érdekelne a kegyeletsértő, sírgyalázó Dormánfalva és népe. Miért ilyenek? Hogyan gondolkodnak? Ki uszította őket? Kishazánkban erről még egy sort,vagy képet nem láttam. Úgylátszik a magyar újságiíó-társadalmat egyszerűen nem érdekli,hogy mi érdekli a kedves olvasót/nézőt. Hát volna még tennivaló a nemzetközi felzárkózáshoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!