Fényes nappal támadt medve egy Hargita megyei pásztorra

2017. június 24. 16:42

A medve először a nyájra támadt rá, ám amikor a pásztor megpróbálta elkergetni, akkor az állat földhöz vágta őt, és megharapta a lábát. A férfit végül pásztorkutyái mentették meg, akik elkergették az állatot.

2017. június 24. 16:42

Rátámadt egy juhait legeltető pásztorra egy medve a Hargita megyei Csíkdánfalva közelében szombaton délelőtt. A férfit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállították. 

Demeter Ferenc, a kórház menedzsere azt nyilatkozta, az 56 éves juhász elmondása szerint a legelőn volt juhnyájával, amikor megtámadta a nyájat a medve. A férfi megpróbáltak elkergetni az állatot, azonban a medve földhöz vágta és combon harapta. A férfit pásztorkutyái mentették meg, amelyek elüldözték a medvét. 

Dr. Demeter Ferenc elmondta, a férfit lábsérülésekkel szállították a kórházba, sebeinek zöme csak felszínes sérülés, egyetlen helyen érte el a harapás az izomszövetet. A juhász sebeit ellátták és a sebészeti osztályon tartják megfigyelés alatt.

A férfi az idei évben a negyedik személy Hargita megyében, aki medvetámadás áldozata lett – írja az Agerpres hírügynökség. 

Már nem félnek az embertől

A Maszol.ro-nak Csíkdánfalva polgármestere, Böjte Csongor Ernő elmondta: a medve két berbécset ölt meg a támadás során. Hozzátette: a a felcsíki faluban is mindennapossá vált, hogy medvét látnak az emberek a falu közelében. Szerinte az is bizonyítja a medvék túlszaporodását, hogy régen még a kétbocsos medve is ritka volt, most meg már a hárombocsosból van a legtöbb. 

A polgármester szerint a román törvények szerint „többet ér a medve, mint az ember”, ami ellen a közbirtokossági és a helyi tanácsüléseken is rendre felszólalnak. Hozzátette: a medve most a nyájat támadta meg, néhány hete pedig egy növendéket pusztított el a faluban, de a legrosszabnak azt tartja, hogy ma már az embernek is nekimennek, pedig régebben azért az embertől tartottak.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2017. június 26. 17:44
Vészhelyzetben el kell kiáltani a medve német nevét (Der Medwe) és a medve meg lesz dermedve :)
gwrf
2017. június 26. 10:09
A másik: bár a szórakozásból való vadászatot megvetem, azt látom, hogy kezdünk átesni a ló túloldalára, és már vadgazdálkodási szempontból szükséges állományritkítást sem végeznek, mert félnek a harcos állatvédők hisztijétől, hogy jaj, szegény mackó. Pedig muszáj látni, hogy egyszerűen túlszaporodtak - éppúgy, ahogy nálunk a vaddisznók -, és nem tud ennyi állatot eltartani az adott terület. A medve okos és alkalmazkodó állat, egyre inkább be fog költözni a lakott településekre, ahol könnyen táplálékhoz jut. Már ha hagyják.
KannibálTatárÚr
2017. június 25. 11:51
Az állatok megtanulják, hogy mit szabad és mit nem. Ha bemennek a város, falu területére és senki sem bántja, bizony akkor saját vadászterületüknek nézik és megtámadják az embert. Ha viszont üldözik (esetleg le is lövik) az ember lakta területen, más vadászterületet keresnek maguknak Érdekesség: Mikor Afrikában kialakították a rezervációkat, a rezervációhoz nem tartozó területekről elűzték, esetleg le is lőtték az állatokat. Ezek gyorsan megtanulták, hogy hova szabad nekik menni és hova nem. Persze, ha nem láttak embert, akkor átmentek a rezervációhoz nem tartozó területre is, de ha embert, autót láttak közeledni, gyorsan visszamenekültek a rezerváció területére. Tudták, hogy nekik csak a rezervációban szabad.
Strassnoff Ignác
2017. június 25. 01:34
Azért volt baja az iparosnak rendesen. Mi a faszommal szerette volna elkergetni a medvét? A Székelyföldön nem egyszer beszéltem székely pásztorokkal, meg Predeal környékén román pásztorokkal is, mind egyetértettek abban, hogy a medvét tisztelni illik. Egy akár 5-600 kilós állat, amelyik villámgyors, kibaszott erős és intelligens, tényleg nem tréfa. Bármennyire is megszokja az ember közelségét, alapból nem támad emberre. Kizárólag 2 esetben támad. Ha fenyegetve érzi magát, akkor úgymond jogos önvédelemből, illetve a bocsai védelmében. Utóbbi a leggyakoribb. Nem kell baszogatni, nem halsz meg! Rendkívül ritka amúgy, hogy helyi embert támad meg a medve. Ezek általában ismerik és tisztelik, tudják, hogy mit lehet és mit nem. Zömmel húgyagyú turisták halnak meg, akik leállnak szelfizni a látszólag egyedül hancúrozó medvebocsokkal és jó esetben lefotózzák saját halálukat is. Értelmes ember ha medvebocsot lát, lefossa a lábszárát a majrétól és ezerrel rohan vissza ugyanazon az útvonalon, ahonnét jött. Már ha életben szeretne maradni... A juhászoknál általában nincs nagy gond. Átlagosan egy nyájra használnak legalább 3-4 terelő kutyát, meg vagy 5-6 nagyobb testű őrző-védő ebet. Ha jön a maci, ezek messziről megérzik és támadnak. Persze csak módjával, elvégre medve szaktárs bármelyiket 10 másodperc alatt kifilézi, de minimum 10 kutya együttes rohama általában elég ahhoz, hogy a medve visszavonuljon. Ki a fasz tud úgy nyugodtan vadászni és enni, hogy közben tízen akarnak a seggébe harapni? A sztori másik része viszont az állam. A medve nem most lett szigorúan védett, az volt már Csau elvtárs alatt is. Egyrészt az elvtársak is szerettek rá vadászni, másrészt rájöttek, hogy hihetetlen nagy deviza bevételi forrás a medvevadászat. Ez azóta fokozottan így van. Ahol nem volt medve, oda is vittek. Emberölést könnyebb megúszni, mint egy medve elpusztítását. De ezzel se lenne baj. Csak korrekt módon meg kéne téríteni a macik által okozott károkat, illetve alaposan felvilágosítani a helyi lakosságot és a turistákat egyaránt, hogy miképp kell viselkedni a medve területén. Mert az bizony az ő területe... Ha tiszteled ezeket a csodálatos állatokat, akkor semmi gond. Ha nem, akkor esetleg megölnek, amiről kizárólag te tehetsz. A medve egy fantasztikus állat. Erős, okos, jóval nagyobb kár lenne a kipusztításuk, mint sok embertársunk veszte...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!