Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Navracsics Tibor: Magyarország kiemelkedően jól teljesít az európai uniós források hasznosításában

2023. június 05. 19:14

A 2014-2020-as időszakban a források 86 százalékát tudtuk lehívni és hasznosítani – hansúlyozta a területfejlesztési miniszter.

2023. június 05. 19:14
null

Magyarország kiemelkedően jól teljesít az európai uniós források lehívásában és hasznosításában, a most záruló 2014-2020-as időszakban is a források 86 százalékát tudtuk lehívni és hasznosítani – mondta a területfejlesztési miniszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Fehérgyarmaton, ahol egy új ipari csarnokot adott át. Hozzátette: ez nemcsak azt mutatja, hogy az Európai Unió élvonalába tartozunk, amikor a források hasznosításáról van szó, és kimagaslóan jó, megalapozott terveket tudunk elfogadtatni az unió döntéshozóival, hanem azt is, hogy az itt élők remek tervekkel rendelkeznek a jövőre vonatkozóan.

A térségben nemcsak európai uniós forrásokból megvalósuló beruházások folynak, hanem a nemzeti költségvetés is támogatja az itteni fejlesztési terveket – hangsúlyozta a miniszter. Navracsics Tibor elmondása szerint a 2007-2013-as időszakban 5,5 milliárd forintnyi európai uniós támogatás érkezett a térségbe különböző operatív programokon keresztül, a 2014-2020-as időszakban pedig 9 milliárd forintnyi európai forráshoz jutott a régió. A miniszter hangsúlyozta, hogy ezek segítségével Fehérgyarmat pozíciója is erősödik.

Tilki Attila, a térség fideszes önkormányzati képviselője beszédében úgy fogalmazott: a beruházás esély a foglalkoztatás megindulására és arra, hogy külföldi vagy magyar vállalkozókat is a városba hozhassanak. A polgármesterekkel közösen úgy gondolják, hogy munkaerő is rendelkezésre állna ehhez. 

Péter Csaba (Fidesz-KDNP), Fehérgyarmat polgármestere köszöntőjében felidézte: amikor a képviselőtestület döntött a pályázat benyújtásáról, az volt a céljuk, hogy infrastrukturális hátteret biztosítsanak a betelepülni szándékozó és munkahelyeket teremtő vállalkozások számára. A fejlesztés hozzájárulhat az iparosodás területén meglévő hátrányok felszámolásához – tette hozzá. A polgármester szerint a város és a járás népességmegtartó képessége függ a térségben rendelkezésre álló munkahelyektől és a  vállalkozások számától is. Péter Csaba beszámolt arról, hogy az önkormányzat együttműködik a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA), folyamatosak az egyeztetések a külföldi tőke letelepítéséről.

A most átadott 3106 négyzetméter nettó alapterületű csarnok összköltsége több mint 1,09 milliárd forint volt, a önkormányzat beruházása a Terület- és településfejlesztési Operatív Programból jutott támogatáshoz. Az épület két tagból áll, az egyikben egy  gyártó- és egy  raktárcsarnokot, a másikban pedig irodát és szociális blokkot alakítottak ki.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád 

***

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
legkisebbek közül
2023. június 05. 22:47
Miért van az, hogy egy jó pozícióból induló ország az EU legaljára csúszott, több meghatározó szempontból is? Nem kellene azon elgondolkoznunk, hogy miközben nyugat irányába mutogatunk, egyedül magunk nem használhatjuk fel az EU-s forrásokat s részben ennek az lett a következménye, hogy az ország lakosságának nem kis része nehéz körülmények között él, egyre nehezebb körülmények között? Érdekel valakit a társadalom, az, hogy sokan nem tudnak lakást venni, albérletet fizetni, hogy egyre több mindenről kell lemondani, nem extra dolgokra gondolva, hogy amíg sokan egyre jobban élnek, hogy akár adott politikusok amíg magukra gondolnak, juttatásokban is, addig mások irányába már nem következetesek, gondolnak arra, hogy sokaknak a jövőjük kétséges, beláthatatlan, mert miközben nálunk minden nagyon drága, addig sokak esetében a munkahely egyre bizonytalanabb, leépítések, elbocsátások, vérkeringés hiányában hanyatlás? Mások miért nem ezen irányba haladnak, magunk miért igen, egyedül maradtunk az EU-ban, jó ezen irány nekünk, kinek, kiknek? Tükörbe kellene néznünk, s irányt váltanunk, az egész társadalom érdekében.
manitowoc
2023. június 05. 21:51
Navracsics Tibor: Magyarország kiemelkedően jól teljesít az európai uniós források hasznosításában Jaja. A "kiemelkedően jó teljesítésre" 11 "kiemelkedő" példa a Tukod faluban épített 11 (tizenegy) kilátó: https://www.youtube.com/watch?v=rY2RPfkoVGg Amik ma így néznek ki: https://www.valaszonline.hu/2023/04/11/tyukod-kilatoi-unios-projektek-videk-ertelmetlen-fejlesztes-turizmus-hatvan-kerekparos-kalandpark/ Ugye, erre gondoltál, Navracsics? (:-))))))))))
Lombi
2023. június 05. 21:13
Már ha, ideér.
pollip
2023. június 05. 21:08
Kétségtelen. Mindennel elszámolunk, megfelelünk az uniós előírásoknak. Ahol az olaf talál valamit, az uniós átlagnál nagyobb arányban vizsgáljuk ki. Jól működünk. Ez a baja Brüsszelnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!