Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Oké, Julian Assange szabad, de mi lesz ezután?

2024. június 26. 05:54

Kiszabadult a börtönből az amerikai háborús bűnöket és Angela Merkel amerikai lehallgatását is leleplező, hírhedt Wikileaks társalapítója, de valószínűleg élete végéig célpont lesz. Nem is akárkiké.

2024. június 26. 05:54
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: WikiLeaks / AFP

***

Kiengedték a börtönből Julian Assange-t a WikiLeaks honlap társalapítóját. A hírt első között maga a WikiLeaks osztotta meg az X-en. Azt írták: „Julian Assange szabad. Június 24-én reggel elhagyta a belmarshi szigorúan őrzött börtönt, miután 1901 napot töltött ott”.

Szabadulását követően Assange Bangkokon keresztül Saipan szigetére – az Egyesült Államok egyik csendes-óceáni területére – repült, ahol egy vádalku keretében elismerte bűnösségét nemzetvédelmi dokumentumok megszerzésére és nyilvánosságra hozatalára szőtt összeesküvésben. Ennek nyomán az eljáró amerikai bíróság 62 havi – vagyis a londoni kiadatási őrizetben töltött idővel megegyező időtartamú – szabadságvesztésre ítéli és a büntetést így letöltöttnek nyilvánítja, ezután Assange visszatérhet hazájába, Ausztráliába.

Ezt is ajánljuk a témában

Az USA magyar jelentéseit is megszellőztette a WikiLeaks

Összesen 734, Magyarországgal kapcsolatos diplomáciai jelentést szivárogtatott ki a WikiLeaks - írja a Spiegel. A jelentések 2006-tól datálódnak, közöttük szigorúan védett dokumentumok is találhatóak. A portál összesen mintegy 250 ezer külügyi iratot hozott nyilvánosságra.

Mit csinált Assange?

Julian Assange kálváriája 2006-ban kezdődött, amikor a részben általa alapított WikiLeaks nevű oknyomozó portál elkezdett bizalmas vagy korlátozott hozzáférésű dokumentumokat nyilvánosságra hozni háborúkkal, kémkedéssel és korrupcióval kapcsolatban. Ezek közül számos anyag bizonyította, hogy

az Egyesült Államok katonái háborús bűnöket követtek el a Közel-Kelet különböző országaiban.

Leghírhedtebb anyag talán a „Collateral Murder” című videó volt, amelyen az látható, ahogy egy amerikai harci helikopter civilekre tüzel.

Egy másik hírhedt szivárogtatás az volt, amelyikből kiderült, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatta Angela Merkel akkori német kancellár telefonját.

A WikiLeaks szivárogtatta ki Hillary Clinton kampányfőnökének, John Podestának a fiókjáról származó több ezer feltört e-mailt is. Ennek komoly hatása volt Clinton kampányára is, aki azt állította, hogy a WikiLeaks Oroszországtól kapta meg az e-maileket. Ezt Assange elutasította, és bár nem nevezte meg, hogy honnan érkeztek az anyagok, egy interjúban megemlítette Seth Rich nevét, aki korábban a Demokrata Nemzeti Kongresszusnak dolgozott, és gyilkosság áldozat lett, így sokan összeesküvést sejtenek Rich halálával kapcsolatban.

Az oldal máig több mint 10 millió dokumentumot hozott nyilvánosságra.

Hét év a nagykövetségen öt év börtönben 

A leleplezések hatalmas port kavartak a világ minden táján. Assange-t azzal vádolták, hogy összeesküvést szőtt a katonai adatbázisok feltörésére, hogy bizalmas információkat szerezzen meg, és 18 különféle bűncselekménnyel vádolták meg. A férfit az Egyesült Királyságban őrizetbe vették, de tagadta az ellene felhozott vádakat, és azzal érvelt, azok csak arra valók, hogy elérjék az Egyesült Államoknak való kiadását.

2012-ben menedékjogot kért a londoni ecuadori nagykövetségen, amelyet meg is kapott, mivel Rafael Correa, akkori ecuadori elnök szimpatizált Assange ügyével. Ezután hét évig a nagykövetségen tartózkodott a WikiLeaks társalapítója. 

A hét év elszigeteltség azonban nem múlt el nyomtalanul, Assange komoly pszichológiai és egészségügyi gondokkal küzdött, többek között paranoiás és depressziós is lett. 

Correát 2019-ben leváltották, utódja pedig nem adta meg a további menedékjogot Assange-nak, akit távozása után azonnal letartóztattak a brit hatóságok és belmarshi szigorúan őrzött börtönbe szállították. Az utóbbi öt évben folyamatosan pereskedett az ellen, hogy kiadják az Egyesült Államoknak.

Éppen, amikor megszüntették menedékjogát, 2019-ben a svéd hatóságok ejtették azokat a vádakat is, amelyek egy állítólagos szexuális erőszak miatt emeltek Assange ellen, sokak szerint ez is azt jelzi, hogy ezekkel a vádakkal tényleg az Egyesült Államokba való kiadását akarták elérni.

Ezt is ajánljuk a témában

Assange szerint nem az oroszok hackelték meg a demokratákat

A Wikileaks alapítója a Fox televíziónak adott interjúban cáfolta, hogy orosz forrásokból származnának azok a dokumentumok, amiket a szivárogtató oldalon nyilvánosságra hoztak a demokratákkal kapcsolatosan. Assange szerint akár egy tizenéves is behatolhatott Hillary Clinton kampányfőnökének e-mail fiókjába.

Mi lesz ezután? 

Assange szabadon bocsátásának hírét hangos éljenzéssel fogadták a támogatói az interneten. Stella Assange, a felesége „mérhetetlen háláját” fejezte ki mindazoknak, akik az évek során férje megsegítésén dolgoztak, és azt mondta, most arra fog összpontosítani, hogy „újra egészséges legyen”, mivel az elmúlt öt évben „szörnyű állapotban” volt. 

„Julian bebörtönzésének és üldözésének évei alatt hihetetlen mozgalom alakult ki. Emberek az élet minden területéről, a világ minden tájáról, akik nem csak Juliant támogatják (...) hanem azt, amit Julian képvisel: az igazságot és az igazságosságot” – írta az X-en, ahol megosztott egy képet a férjéről, aki videótelefonált neki a repülőtérről.

Jodie Ginsberg, a Bizottság az Újságírók Védelméért nevű szervezet vezérigazgatója üdvözölte Assange szabadon bocsátásának hírét, mondván, a WikiLeaks társalapítója ellen olyan büntetőeljárás indult, amely „súlyos következményekkel jár az újságírókra és a sajtószabadságra világszerte”.

„Miközben üdvözöljük, hogy véget ért a fogva tartása, az Egyesült Államok üldözése Assange ellen káros jogi precedenst teremtett azzal, hogy megnyitotta az utat az előtt, hogy újságírókat a kémkedési törvény alapján bíróság elé állítsanak” – írta a szervezet.

A férfi szabadulását üdvözölte a Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök és Nicolas Maduro venezuelai elnök is. 

Valószínűleg azonban, hiába szabadult ki a börtönből Assange, a körülötte forró indulatok a jövőben sem fognak csitulni. És a vádalku ellenére nem valószínű, hogy az amerikai kormány megbocsátott volna a férfinak, aki jobban teszi, ha ezentúl félszemmel mindig a válla mögé tekint, és amikor csak teheti, inkább a vonatot választja a repülő helyett.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. június 26. 10:07
Beismerte, sőt aláirta egy közti szigeten bűnösségét, majd tovább folytatja repülését Ausztriália felé. Biztos nem fog többé computerhez ülni, hanem inkább gazdálkodni a családjával. Elég volt a politikából, megelégelhette a harcot Goliáthtal.
Reszelő Aladár
2024. június 26. 08:56
Érdekes, ott a titkok kiszivárogtatóit demokratikusan akarják halálra ítélni és a nyugati liberális világ szerint ez rendben van. Nálunk meg a 444-es nyikhaj kérdezi fel a minisztert a birtokába került titkos anyagokról és még csak a kérdést sem szabad feltenni, hogy akkor ez most honnan van.
elfújta az ellenszél
2024. június 26. 08:44
Várjuk azért meg, amíg Saipanról hazajut, hiszen amerikai terület. Amerikai joghatóság alatt pedig sok minden megtörténhet manapság, ha a hatalom úgy akarja. Saipant amúgy háborúval foglalta el és csatolta saját területéhez Usák bácsi, tehát pont úgy, ahogy azt megengedhetetlennek tartja Oroszország és Ukrajna esetében. Nem véletlenül ismételgetik a mantrát abban a formában, hogy "egy ország sem teheti meg, hogy a szomszéd országot háborúval elfoglalja", mivel itt nem szomszéd területről van szó. Amit szabad Jupiternek ...
NoFace
2024. június 26. 08:37
"...de mi lesz ezután?" Sok minden történhet. Pl. autóbaleset, a depresszió apropóján le-öngyilkolás, esetleg immungyengeség miatti halálos covidfertőzés stb. Gravitációs betegség áldozatának lenni, az orosz patent...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!