Novák golyója

2023. április 21. 08:51

Nem tudom, mit is várok egy köztársasági elnöktől, talán azt sokkal inkább, hogy mit nem.

2023. április 21. 08:51
null
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

„Tényleg nem zavar, ha bowlingozni kezd szlovén vendégével, sőt, fontosnak látom erősíteni a népből vett elnök képét. (Arról nem szólt a sportlap tudósítása, hogy ki nyerte meg a párharcot, ki gurított jobban, mindenesetre a kép tanúsága szerint Novák Katalin, hisz róla van szó, igen lendületes mozdulattal engedte el a golyót, már ha így hívják szaknyelven…) Nem zavar az sem, ha az elnök hangsúlyozza női mivoltát, vagy családanya létét, végül is ezért tette oda, arra a sándorpalotai posztra Orbán Viktor. Mert ebben ugye nincs vita közöttünk, noha jól tudom, hogy formálisan a parlament szavazta be abba a pozícióba.

Mivel nálunk a köztársasági elnök egy formális tisztség, ráadásul, amióta a Fidesz jelöltjét választják meg, különösen azzá vált, nem is várhatok semmi jelentős lépést a megválasztottól. Nem várhatom tőle, hogy egy-egy, amúgy indulatokat kiváltó törvényt ne fogadjon el azonnal – lásd az orvosi kamara kivégzésére alkotott jogszabályt, és azt sem várhatom tőle, hogy az időnként – főleg külföldi útjain – ne játssza el az önálló, saját véleménnyel rendelkező elnököt. Pontosan tudhatjuk ezekről is, hogy nem kell odafigyelnünk a tartalomra, arra sem, ha látszólag ellentmond a Fidesz álláspontjának. Nem kell odafigyelnünk, mert, mi itthon látjuk, elegendő ismeretünk van róla, hogy a valóság nem ez, a valóság az, hogy nála is minden előírás szerűen történik. Azaz, amit a pártközponttól utasításban kap, az tükröződik vissza a szerepléseiben. A pártközpont pedig a tényleges első számú vezető, azaz Orbán Viktor igényeit elégíti ki. Talán még ezzel sincs, nem lenne különösebb bajom. Ha egyszer a kormánypárt határoz meg mindent, ezen belül, illetve ezek fölött a miniszterelnök, akkor tudomásul kell vennünk, hogy egyetlen politikus, de még a köztársasági elnök sem képviselhet önálló státuszt.”

Nyitókép: MTI/Kollányi Péter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lemez
2023. április 23. 16:42
Soha többet kommunistát.
Robertoo
2023. április 21. 23:09
"Nem tudom, mit is várok egy köztársasági elnöktől,... " Aztán, ki a tökömet érdekel, hogy ez az alkesz mit vár el bárkitől is? Muszáj állandóan hülyeségeket írogatnia?
llnnhegyi
2023. április 21. 18:28
Büdös komenista maradvány vagy! Lejárt az időtök végleg! DK MSZP vel együtt!
Korrupt Kornél
2023. április 21. 18:01
És a te golyóid petya? Működnek még, hogy ilyen impotens valamiket írogatsz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!