A tudomány nevében

2023. február 03. 17:46

A mostani beruházás a zöld átállás egy szegmensében kívánja Magyarországot a világ élvonalába repíteni rövid időn belül.

2023. február 03. 17:46
null
Litkei Máté
Litkei Máté
Facebook

„Éltető Andrea, a Magyar Tudományos Akadémia egyik kutatóintézetének (ELKH-KRTK) munkatársa újabb érvet sorakoztat fel a debreceni CATL beruházás ellen. Éltető a Portfolion megjelenő cikkében azt írja, hogy a debreceni beruházással nem az a baj, hogy kínai, vagy hogy környezetszennyező, hanem az, hogy az Orbán-kormány ideje alatt valósul meg.

»A németországi lakosok biztosabbak lehetnek abban, hogy a német rendeletek, szabályok védik őket, az előírások szigorúak, s a hatóságok fellépnek, ha kell (lásd rendőri, vámhatósági razziák). Mivel hazánkban a jogállami mechanizmusok általában nem működnek és a korrupció is intézményesült, az állampolgár védtelen marad. Ezért eleve nem akar veszélyes üzemet.«

Éltető politikai véleményét egyetemes igazságként tálalja. Szerinte annyira élhetetlen az orbáni rendszer, hogy egy máshol ártalmatlan gyár idehaza az emberek életét tönkre is teheti.

De tovább megy és kijátsza a rasszista kártyát is. Annak ellenére, hogy az ellenzéki pártok évek óta hangolnak Kína ellen (lásd Fudan), annak ellenére, hogy minden kritikus megszólalás hangsúlyozza a beruházás eredetét, mintha az eredendően negatív tényező lenne (lásd Éltető saját írását), a cikk írója szerint a kormány hibája a Kínával szembeni ellenállás:

»A kormány bevándorlásellenes propagandája is visszaütött, hiszen a helyiektől elhangzott, hogy a kínaiak majd ismeretlen betegségeket hoznak, a magyar föld kínaiaknak nem eladó.«

Minden ipari beruházásnak van ökológiai lábnyoma és hatással lehet a helyiek életére. Erről őszinte és nyílt párbeszédet kell folytatni. A mostani beruházás a zöld átállás egy szegmensében kívánja Magyarországot a világ élvonalába repíteni rövid időn belül. A rendszerváltás óta a magyar politika célja pártfüggetlenül az volt, hogy visszaszerezzük gazdasági erőnket. Ez beruházások nélkül nem fog működni.

Jelenleg a világban öldöklő harc folyik a hasonló beruházásokért, nem véletlenül ad az amerikai Biden-adminisztráció óriási adókedvezményeket a zöldtechnológiai vállalatoknak és nem véletlenül javasol az Európai Bizottság is hasonló állami támogatási rendszert bevezetni. Mindenki azt akarja, hogy nála épüljenek azok a gyárak, amelyek a »jövő technológiáit« szolgáltatják. Mérlegre kell tenni ezeket az érveket.

Ahhoz, hogy az értelmes párbeszéd meg tudjon valósulni, ideje lenne a kormányellenes aktivizmustól megtisztítani a CATL akkumulátorgyár körüli társadalmi vitát. A kivezényelt hangoskodók lázítása, az ellenzéki pártok opportunizmusa és a tudományos köntösbe csomagolt politikai állásfoglalások ellehetetlenítik, hogy valódi társadalmi párbeszéd alakuljon ki egy olyan ügy kapcsán, ami alapvetően nem csak a Debreceniek, de egész Magyarország sorsát meghatározhatja a következő évtizedekre.”

Nyitókép: Mátrai Dávid

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Újjáélesztett Dodó
2023. február 04. 17:41
"A tudomány nevében" – A tudomány egésze tud valami érvényeset mondani a valóságról. Egy-egy szakterület csak a maga szakterületéről, ami a valóság kis darabja csak.
Újjáélesztett Dodó
2023. február 04. 17:39
Lényegtelen apróság. Az egész gazdasági rendszert kellene átállítani a folyamatos növekedési kényszerpályáról. Másik pénzrendszer kellene, ami nem ösztönöz társadalomellenes viselkedésre.
Pierre
2023. február 04. 11:23
es valoban igy mukodnek a dolgok orban rezsimjeben: Eltüntették a debreceni akkumulátorgyárról készült tanulmányt, amely szerint gigantikus lesz az üzem vízigénye. A debreceni városvezetés szórólapon terjesztette, hogy a kínai CATL akkumulátorgyártó üzem napi 40 ezer köbméteres vízigénye hazugság, ugyanis ez a valóságban nem haladná meg a 25 ezer köbmétert. Csakhogy a kormányhivatal honlapján megjelent egy tanulmány, aminek tanúsága szerint a gyár napi vízigénye ezt az értéket bőven meghaladná. A dokumentumot a megjelenés után két nappal később eltüntették. https://magyarnarancs.hu/belpol/eltuntettek-a-debreceni-akkumulatorgyarrol-keszult-tanulmanyt-amely-szerint-gigantikus-lesz-az-uzem-vizigenye-256040
elfújta az ellenszél
2023. február 04. 00:48
A Magyar Tudományos Akadémia politikai bullshit eregetésben, proli észjárásra méretezet dezinformációban fejlett. Széchenyi legrosszabb befektetése volt, legjobb volna feloszlatni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!