Aranyemberek beolvasztása, avagy Bartók, Kodály és más nőgyűlölők

2021. március 23. 16:31

Amit Tóth Krisztina SOS-hadjáratával művel, az bőven túlmutat Jókain.

2021. március 23. 16:31
Ókovács Szilveszter
Origo

„171. levél

Kedves Néném,

látom én, olvasom a Tóth Krisztina-féle osztrák lapinterjú sorait, amiket gondosan átküldött. A költőnő, tudom, nem »előállt« durva ötletével, hanem csak válaszolt egy könyves oldal kérdőívére, mindenesetre meglepően naiv lett volna, ha nem is sejti, hogy felkapja majd a közbeszéd az ő Jókai-kritikáját. Az arany embert letaszítaná a kötelező olvasmányok piedesztáljáról, amely – teszem hozzá – egyúttal a nemzeti kultúra egyfajta kirakata, büszkeségtablója is, A kis herceg és más külföldi művek mellett. És nem mondom, a canismerga levélszekrénybe gyömöszölése se szépségdíjas cselekedet, de pont egy művész ne kalkulálná előre az érzelmek felkorbácsolását, amikor a nemzeti irodalmi szentélyben nekiáll ereklyéket lomtalanítani? De a levél nem emiatt születik, hanem a külföldi csapatok behívása miatt.

A Falter-interjú innen, az ajtó berúgásától vadul el, soraival mélyen nem értek egyet, de tartok tőle, hasonló hőfokra bőszült Kegyed sem érti meg, miért árulás ez, ami innen kibomlik, csak ha más példán levezetem. Mert amit Tóth Krisztina SOS-hadjáratával művel, az bőven túlmutat Jókain.

Először is lépjünk távolabb. Nekünk, magyaroknak a művészi hírünk, tradíciónk és szeretném hinni, jelenünk is erős, messze az ország vagy a nemzet valós méretén túlmutató. (Sportunk is ilyen, hiányolom mindig azt az olimpiai táblát a játékok alatt, amely a népek éremszerzését lakosságarányosan mutatná: tuti dobogó remélem, idén nyáron is.) De ez a kultúra – a néphagyományokban gyökerező műfajok kivételével – jelentős késedelmet szenvedett a finoman szólva is problematikus történelem miatt. Amikor például az opera mint művészeti összegző ág kialakul Itáliában, épp a török berendezkedés zajlik idehaza, és amikor végre kihajtják őket innen, már az opera mint olyan több európai aranykoron is túl van. Szoktam példálózni a tényleg nem távoli Münchennel: a bajor választófejedelemség központjában már a XVII. század közepén játszottak operát, Ferdinand Maria fejedelem (férfi, a németben a Maria férfinév is lehet, á la Klaus Maria Brandauer) konkrét palotát alakított ki e célra. Nálunk Zrínyi, a kardos poéta csatázik a törökkel ekkor, és a szabadulásig még csaknem egy évszázad hátra van! Ha ezt tekintjük az első ottani operaháznak – miért ne tennénk, hisz az volt! –, mire minálunk Andrássy Gyula gróf kezdeti tétova feliratából majd Podmaniczky és Ybl összehozzák a Sugár úti palotát (20 esztendő telik el), akkor, 1884-ben már München sorrendben harmadik operaháza is majdnem 70 éve működik, a ma is funkcionáló hatalmas épület.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vajda
2021. március 24. 09:25
Kedves agyament fidernyák barátaim! Képzeljétek el, hogy ide téved a Mandinerre egy értelmes, alapvetően jobboldali, netán keresztény gondolkodású, ámde pártkötődés nélküli szavazó. Mit olvashat itt a magukat jobboldali, kormánypártinak valló nickektől? Anyád kiszart, kurva anyád, anyád megbaszom, anyád leszopott.... Gondoljátok, hogy ez vonzó lehet bárki számára is? Vagy ez a feladatotok, hogy elkergessetek innen minden értelmes, gondolkodó, esetleg a kormánypártokra szavazó embert? Mert akkor jól dolgoztok. Gratula!
basisolder
2021. március 24. 07:38
Szóval egy hiba; Zrínyi halálától bő ötven év, az utolsó bánáti területek felszabadítása a török uralom alól. Ami kimaradt, Fényes Esterházy Miklós herceg fertődi udvarában 100 évvel Ferdinand Maria fejedelem után, szintén Operaházat épít Fertődön, ami ugyanúgy egy szűk elitnek saját szórakoztatására van, mint a bajor első operaház! Ugyanúgy mint Bécsben, nálunk is az első kőszínházakban jelennek meg az első opera előadások! Ha csak célirányú épületek számítanak egy kultúrában, az már rég rossz! A magyar olimpiai érmek száma fantasztikus, de nem mérhető össze az átlagos magyar mozgás- és egészségkultúrával. Ez ugyanaz a probléma, minthogy Kodály módszer stb., egy átlag magyar diák illetve ember számára az alap szolmizálás sem működik!
Krupp Skya
2021. március 24. 05:57
Há mér? Tóth Krisztina segíteni akar, hogy újból hatalomra kerüljön az ÁVH. A szovjetekhez már nem mehetett segítséget kérni. a NATO miatt. Hova ment? Hát a NATO-hoz. Költészetem nem kicsit giccs. NATO most azonnal segíccs! Mert ha nem segítesz baszod, Jön a FIdeszes pitbull S leharapja a faszod.
vajda
2021. március 24. 05:11
Mindennapi féknyúzunkat add meg nekünk ma: A Fővárosi Törvényszék 2021. március 18-i ítélete értelmében a Magyar Idők (azóta Magyar Nemzet) valótlanul híresztelte, hogy a 2014-es kampány során a DK-s Czeglédy Csaba pénzt adott Kunhalmi Ágnes képviselőnek, illetve baloldali kampányokat támogatott be nem fizetett adóból, és ezzel megsértette a felperes személyiségi jogait. A valótlanságot tartalmazó cikk még 2018-ban, a választási kampányban jelent meg a magyaridok.hu-n "Kampánypénzzé változtatták az elcsalt milliárdokat" címmel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!