Célkeresztben az egyházak?

2020. szeptember 04. 23:18

El kell utasítani minden olyan kezdeményezést, amely kísérletet tesz az egyház és az állam szétválasztására.

2020. szeptember 04. 23:18
Karaffa Attila
Ma7.sk

„Az 1993-as egyházpolitika a kölcsönös tisztelet, az együttműködés szempontjából pótolhatatlan erkölcsi potenciállal rendelkező szervezetekről beszél. Ennek jegyében társadalmi és jogi tekintetben elismeri az egyházak sui generis közszolgálati intézményi jellegét és a partneri együttműködés alapelvei szerint  együttműködik velük. A bejegyzett egyházaknak és vallási közösségeknek gazdasági támogatást nyújt közhasznú tevékenységeikhez, garantálja jogállásukat és közéleti tevékenységük lehetőségét.

Úgy tűnik, időről-időre jönnek olyan politikusok, akik nem kérnek az egyház társadalmi szerepvállalásából, a hitből, a vallási toleranciából. Sok nekik, inkább csak a számokat lesik. Hol, mennyit lehet spórolni és azt inkább kultúridegen szervezeteknek, csoportoknak vagy ezek eszméinek a propagálásara lehet majd fordítani.

Mi, keresztény politikusok, nem nézhetjük szó nélkül az ilyen jellegű támadásokat. »Az igazság és a szabadság vagy együtt járnak, vagy mindkettő nyomorultul elvész« – írta Szent II. János Pál pápa. »Egy olyan társadalomban, ahol az emberek nem hirdetik az igazságot és nem törekszenek arra, hogy elnyerjék azt, ott a szabadságnak minden gyakorlatát megszüntetik és megnyitják a szabadosság és a túlzott önzés útját, amely árt a személy és az egész társadalom jólétének« – fogalmaz a 2003-ban kiadott Hittani Kongregáció dokumentuma, amely a Katolikusok részvétele és magatartása a politikai életben címmel jelent meg.

Minden bizonnyal a nyugatról érkező politikai és ideológiai hullámok felkorbácsolják majd a hazai keresztény-konzervatív beállítottságú országok mindennapjait. A keresztény kultúra megőrzése és megvédése adhat erőt az itt élő nemzeteknek a krisztusi igazságosság és béke megteremtéséhez. Ezért viszont el kell utasítani minden olyan kezdeményezést, amely kísérletet tesz az együttműködés, jelen esetben az egyház és az állam, szétválasztására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janice
2020. szeptember 06. 06:58
Ez a legnagyobb probléma Ahol az egyház és az állam nem szétválasztható ott csak a háborúk vannak. Az egyháznak soha nem volt érdeke a béke. Csak a harc, ahonnan rengeteg értéket kitudnak lopni maguknak.
Robur
2020. szeptember 06. 01:21
Az egyházakat tartsák el a híveik.
jord
2020. szeptember 05. 20:08
Az ország hivatalos államformája: parlamentáris demokrácia Az alkotmány szerint semmiféle ideológia és vallás nem lehet irányadó. A katolikus egyháznak amúgy is baromi sok van a rovásán, a saját népeik ellen amit tettek rosszabb volt mint az orosz megszállás. Önös érdekből törleszkednek az államhoz---az meg tömi őket pénzzel, és elvégezteti velü a mocskos melót.
Európai téridő
2020. szeptember 05. 15:55
"El kell utasítani minden olyan kezdeményezést, amely kísérletet tesz az egyház és az állam szétválasztására." - amit meg kellett és meg lehetett tenni az állam és egyház szétválasztása terén, azt a 19. század második felében már megtették. Ami nekik megmaradt, azt pedig támogatni kell, "államérdekből".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!