Újabb árkot ástak, akik visszaadták a Térey-ösztöndíjat

2020. február 06. 22:00

A magyar írót a leggyakrabban kizárólag az érdekli, hogy azokon a bizonyos napokon a szavazófülkében ki hova tette az ikszet, és ki mit gondol a regnáló hatalomról.

2020. február 06. 22:00
Boldog Zoltán
Képmás

„A PIM 2018 utáni működésére ritkán jellemző, egyedülálló gesztussal szólította meg a széles irodalmi nyilvánosságot (beleértve a kiadókat, folyóiratokat, egyetemeket), hogy tegyenek javaslatot a támogatandó írók személyére. Végre megmozdult az irodalmi szakma, hogy összedobja a szerzők albérleti díját és rezsiköltségét, devizahitelét egy kis hétvégi zsebpénzzel megspékelve – öt évig havi bruttó 320 000 forinttal.

Alkalom nyílt a közeledésre irodalmunk két szekértábora között, hiszen a kortárs magyar literatúra a rendszerváltás után nem poétikai, hanem politikai alapon szerveződik. Voltak és vannak jobb- és baloldali írószervezetek, folyóiratok, rendezvények, szerzők és nyilatkozatok. Régen nem érdekli már a legtöbb magyar írót, hogy az olvasó miről és hogyan szeret olvasni, van-e létjogosultsága a hexameternek, a kötött formáknak vagy csak a szabadvers dívik. A magyar írót a leggyakrabban kizárólag az érdekli, hogy azokon a bizonyos napokon a szavazófülkében ki hova tette az ikszet, és ki mit gondol a regnáló hatalomról.

A magyar írók egy részének nem kell a széles egyetértéssel megítélt ösztöndíj, mert szerintük ma támogatottnak lenni politikai bélyeg. Nincs szükségük a gesztusra, mert ők az Örök Megbántottak, akik inkább összébb húzzák a nadrágszíjat becsületből, minthogy továbbra is szabadon, nagyobb létbiztonsággal alkossanak annak az állami intézménynek (PIM) a jóvoltából, amelytől a hideg futkos a hátukon. Az ilyen helyzetekből lehet sok-sok verset faragni a »harmadnapja nem eszek« mintájára. Pedig ösztöndíjasként senki nem írja elő nekik, mit és hogyan írjanak. Gondolatuk szabadságát senki nem akarja tőlük megvásárolni az ösztöndíjjal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. február 07. 11:55
"Alkalom nyílt a közeledésre irodalmunk két szekértábora között" Nincsen ilyen közeledés, a balhibbantak felsőbbrendű gőgjét egymás agyondicsérése táplálja és csak megvetéssel tudnak gondolni elmaradott mucsai társaikra. A jobb oldal bármilyen gesztusára csak az ellökött kéz választ ismerik. Nem kell velük foglalkozni.
kata56
2020. február 07. 09:28
" inkább összébb húzzák a nadrágszíjat becsületből, ": Ugyan, ugyan..naivítás lenne ezt gondolni.. Majd megkapják valamely "civil-szervezet"-alapítvány kasszájából... Csak nem képzeled, hogy a pénz nem kell nekik????
Arimaspa
2020. február 07. 08:54
Én is már találkoztam a rendszer fogával. Egy történelmi cikkemet nem akarták publikálni egy folyóiratban, mert odaszóltak nekik a NER-ből. Én ha valaha írok, akkor önállóan szamizdatban csinálom. Közösségi finanszírozással meg lehet a költségeket oldani.
Arimaspa
2020. február 07. 08:51
Úgy tűnik, hogy a PIM liberális írókat akart "megvenni" a pénzzel. Persze nem írtak ki pályázatot, hanem adatgyűjtéssel választották ki a prominens alakokat. Persze aki prominens annk már van egzisztenciája, tehát nem szorul rá a pénzre. Az írogatásból megélni nem lehet. Ezért van jelen a politika, aki támogatja a saját írójait. Van ilyen oldal, olyan oldal, jobboldal, baloldal. Ez így is fog maradni. Van a mi színházaink és az ők színházaik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!