Zsurnalizmus

2018. augusztus 22. 19:54

Az ellenzéki politikát a haladó sajtó csinálja a politikusok helyett. „Feltár” valamit, az ellenzék meg jön a lepattanóra.

2018. augusztus 22. 19:54
Maczkó Ú. Róbert
Mozgástér blog

„Az ellenzéki politikát a haladó sajtó csinálja a politikusok helyett. Úgy megy a dolog, hogy a libsi sajtó »feltár« valamit, megírja, az ellenzéki politikusok meg jönnek a lepattanóra. Sajtótájékoztatót tartanak és azoknak az újságíróknak, akik kitalálták az egészet, ugyanazokkal szavakkal, amiket ők használtak, elmondják ugyanazt. Ezt aztán a demokratikus politikusok valamely, csak általuk ismert oknál fogva, politizálásnak nevezik. Persze értem én ezt, hiszen magam is gyakran esem a lustaság bűnébe.

A zsurnaliszta szeme előtt, mikor megfogalmaz valamit, a főcímek lebegnek. Főcímek, melyekkel el lehet adni a lapot és melyek főszerkesztői dicséretekkel és jutalmakkal járnak. Mikor a politikus – gondolattalanul – átveszi a haladó újságírók stílusát, akkor hibát követ el. Nem lehet ugyanis büntetlenül összekeverni a műfajokat. A médiamunkásoktól megszokták már ezt a fajta hírfelfújást és el is nézik nekik. Méghozzá azért, mert nem fenyeget az a veszély, hogy bármikor a kezükre bíznának fontos dolgokat. Tudósítanak, nem megvalósítanak. A politikusnál azonban mindig fennáll a veszély, hogy egyszer csak hatalomra kerülve, intézkedni kezd. Belegondolni is rossz, mi történik, ha a saját maga által hangoztatott diagnózis alapján kezd el cselekedni. Az összeomlott elővárosi közlekedéshez nyilván ki kell küldeni a katasztrófavédelmet, mentőhelikoptereket, áldozatkereső kutyákat, romeltakarítókat és más efféle szakikat. Aztán majd csodálkozik az utazóközönség, mikor Kőbánya-alsón megjelenik a mentőhelikopter. További probléma a lupus in fabula tünetcsoport. Aki mindig katasztrófát kiált annak akkor sem fognak hinni mikor majd tényleg katasztrófa történik. Bármennyire figyelemfelkeltőnek gondolják az ilyen nyilatkozatokat, bizonyára jobban respektálnák őket, ha szakszerűbben, a valós problémákat felvetve tennék a dolgukat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. augusztus 25. 08:06
"Megélhetési újságírás van amit nem lehet abbahagyni. " IIIGEEEN! Ez az ellenzéki "megélhetési ujságirás" olyasmi mint a MŰFASZVERÉS! Se nem újságirás, se nem "ellenzéki"--mert hovatovább "ellenzék" mint olyan csak a FALVÉDŐN van, a valóságban nincs...hálisten....
syphax
2018. augusztus 25. 08:01
"..az ellenzék meg jön a lepattanóra." Jön. De hálisten' rosszul szedi össze a "lepattanót". Mondjuk az "ellenzéki politikusok" ezt a lepattanóösszeszedést megkisérlik áttestálni az "ellenzéki médiára ill. ellenzéki médiaszemélyiségekre"--mivel ők már kissé hatékonyabban csinálják ezt a --nevezzük így-- SZAR-HABVERÉST.
balbako_
2018. augusztus 24. 09:39
Pont ezért szenvednek súlyos vereséget sorozatban. Az állandó nagyotmondás, überelés immunissá teszi még azokat is, akik még egyáltalán elolvassák, meghallgatják ezeket az ostobaságokat. Ugyanakkor a saját szemük az ellenkezőjét mutatja. Ez nem olyan könnyű itt már az eredményesség ellen kell harcolniuk ezért nem takaríthatják meg az aprólékos építkezést. Mert hiba akad bőven amit az ellenzék feladata lenne feltárni. És amikor megnyerte a helyes diagnózissal a választók bizalmát akkor lehet továbblépni. De az eszelős vagdalkozás, a tények eltagadása kontra produktív.
puszika
2018. augusztus 23. 11:23
Kedves Maczkó! Már pedig az ellenzéki oldalon/akár firkász,akár politikus/ legalább nyolc éve "lupus in fabula van". Állandóan katasztrófát kiáltanak és nem veszik észre,hogy immár az a valuta régen devalválódott,mit sem ér. MINDEN MEGNYILVÁNULÁSUKRA A NAGYÉRDEMŰ LEGYINT ÉS MOSOLYOG! Hiszen mindannak az ellenkezőjét látja,tapasztalja! Kellennél nyomósabb érv??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!