Marx után szabadon

2018. augusztus 30. 14:20

Douglas Murray immáron klasszikus műve, az Európa furcsa halála szintén megelőlegezi a most történteket.

2018. augusztus 30. 14:20
Domonkos László
Magyar Hírlap

„A fényes Nyugat, lám, megint tett róla, hogy prognózisok igazolódjanak, prófétálóknak mondott jósok igazmondókká lépjenek elő – a többé-kevésbé logikusan előrejelzett események meg napi aktualitású, véres valósággá váljanak. Egyik napról a másikra.

Az egykori NDK-ban, egészen pontosan Nyugat-Szászországban található Chemnitz városát a boldogult szovjet gyarmatos időkben Karl-Marx-Stadtnak hívták. Igazi szocreál NDK-s gyöngyszem volt, a szokásosan ocsmány, városnévadó Marx szobra még ma is megvan. Itt történt, hogy a hétvégi szabadtéri fesztivál után, vasárnap hajnalban két migráns – egyikük szíriai, a másik iraki – leszúrt egy 35 éves férfit, aki a kórházban belehalt sérülései-be. (Állítólag huszonöt késszúrást ejtettek rajta.) Chemnitzben elszabadult a pokol: a képeken rendőrautók végeláthatatlan sora, a jól ismert űrlény küllemű rohamrendőrök sorfala, vízágyúk, felbőszült fiatal német férfiak tömege – állítólag legalább ötezer tüntető vonult az utcákra, miközben magukat felelősnek nevező kormányférfiak – sőt, maga Merkel kancellár is – elítélték az önbíráskodást és az – bizony – »eltérő származású, eltérő kinézetű« emberek ellen megindult nagyarányú városi embervadászatot. Mintha sohasem hallották volna az örök életű népi igazságot, mármint hogy ki-ki egye meg, amit főzött. A normálisabb politikai elemzők és biztonsági szakértők által már egy ideje igencsak hangoztatott prognózisok, amelyek szerint a Nyugat országai a polgárháború előszobája felé tántorognak – lám, íme, megvalósulóban. A jóslatok beválnak, éppen Chemnitzben, a néhai Karl Marx-városban – nem véletlen, ezt is megjósolták: a néhai NDK-ban! – megkezdődött. Marx után immáron más, az ősi névvel, szabadon. Sőt, éppen Marxot idézve, ha úgy tetszik, Marx után szabadon: »Az elmélet egy népben mindig csak annyira valósul meg, amennyire a nép szükségleteit valósítja meg.« (A hegeli jogfilozófia kritikájához – Marx–Engels válogatott művei. Kossuth, Bp. 1977. I. köt.) Hát, ennyire volt szükséglete a chemnitzi, a lipcsei, a stuttgarti, a müncheni meg a többi polgárnak, a Willkommenskultur elmélete – és gyakorlata. (Azért nem volt annyira hülye ez a Marx elvtárs.)

Douglas Murray immáron klasszikus műve, az Európa furcsa halála szintén megelőlegezi a most történteket. És Orbán Viktor és Matteo Salvini – talán egyszer még akár történelminek is nevezhető – találkozóját, amely alig két nappal Chemnitz után zajlott, ugyan mennyire és hányszor előzte meg ilyen szörnyűséges fejleményekre utaló célzás, netán nyílt figyelmeztetés mindkét politikus részéről?”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
linkeloe
2018. augusztus 31. 22:36
Rákosista tempót kiáltanak,az Apró villából! Bájos!!
Senye Péter
2018. augusztus 31. 08:51
"...nem volt annyira hülye ez a Marx elvtárs" - ha eltekintünk a proletárdiktatúra kiagyalásától .
56október
2018. augusztus 30. 16:11
Ja, es amikor először megláttam ezt a barom Marx-szobrot a háttérben, azt mondtam: Jézusom, ez még MINDIG ott van?! Komolyan mondom, nem hittem a szememnek. Aztán amikor másodszor is megláttam, azt mondtam: Na, így már MINDENT értek. Beszédes dolog tud lenni egy szobor...
Megtalálta
2018. augusztus 30. 15:00
Ugyan mit számít ez. Kicsiny áldozat ez a szent haladás oltárán. Multikultit kapunk a pofánkba, ha beledöglünk is. Akiben marad egy csepp józan ész, az jövőre az AfD-re szavaz. A többi eláshatja magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!