Mérföldkő

2016. november 23. 08:48

Az Orbán-kormány egyértelművé tette, hogy Magyarország versenyképességét új alapra kívánja helyezni. Véget kell vetni az olcsó munkaerő korszakának, máskülönben tovább romlik hazánk versenyképessége.

2016. november 23. 08:48
Kiss Gergely
Magyar Idők

Ha kicsit elmélyedünk a számokban, rögtön világos lesz, hogy a megállapodás mérföldkőnek is nevezhető. A minimálbér jövőre 15, majd a következő esztendőre további 8 százalékkal nő. Mondani sem kell, hogy ez sokszorosa az inflációnak, azaz érezhetően nő a fizetések vásárlóereje. Csak példaként: 2009-ről 2010-re 2,8 százalékos emelést tudott érvényesíteni az akkori kormányzat.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a jelenlegi megállapodás még a szakszervezetek kezdeti reményein is túltesz. Még akkor is, ha nem ismerik el. Nem is volt olyan régen, amikor 2010 előtt a szocialista-liberális kormányok időszakában az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésein izzadtságszagú vitákban próbáltak a felek dűlőre jutni a béremelésről. Akkoriban már azt sikerként próbálták elkönyvelni az ország irányítói, ha az inflációt meg sem haladó emelést sikerült érvényesíteni. Sőt a tárgyalásokon rendszerint a minimálbér esetleges megszüntetése is szóba került.

Hol vagyunk már ettől?! A szakszervezetek másfél évtizedes álma valósul meg, két év alatt ugyanis az érintett munkavállalók keresete eléri a létminimumot. Ettől természetesen még nem kell megszólalniuk a fanfároknak, de az elmúlt évekhez képest nem túlzás áttörésről beszélni.

A helyzet ugyanis az, hogy Magyarország nemcsak a fejlettebb országoktól marad le a fizetések terén, hanem a régió egyes álla­maitól is. Északi szomszédunknál például – hazánkhoz hasonlóan – jó néhány külföldi autógyár megtelepedett. A két országban nagyjából ugyanannyi embert foglalkoztat az ágazat, mégis a szlovákok javára 30-40 százalékos bérkülönbséggel. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy a szomszédos országban kedvezőbb alkupozícióval ültek le a felek a tárgyalóasztalhoz. Most nálunk is eljött az idő a változásra.

Az Orbán-kormány egyértelművé tette, hogy Magyarország versenyképességét új alapra kívánja helyezni. Véget kell vetni az olcsó munkaerő korszakának, máskülönben tovább romlik hazánk versenyképessége. A multinacionális nagyvállalatoknak van mozgásterük a fizetésemeléshez, és érdekükben is áll az, máskülönben még több hazai munkavállaló próbál szerencsét Európa nyugati felén.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2016. november 23. 09:49
Ez a kötelező nyalás azért mert ti is egy hatalmas összeget kaptatok a felcsúti maffiától? Változtassatok nevet népszabadságra ti gerinctelen zsideszbolsik.
noMores
2016. november 23. 09:31
Lefety-lefety. Hanyinger. Milyen szar lehet mar seggnyalokent elni....
marko11
2016. november 23. 09:08
"Véget kell vetni az olcsó munkaerő korszakának..." Már rég' véget kellett volna vetni! Akkor, talán nem mennének ezrek, százezrek külföldre - dolgozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!