Mire jó egy génszerkesztő?

2015. december 05. 13:00

Genetikusok attól tartanak, hogy a transzhumanisták idő előtt kezdik el használni a speciális DNS-szerkesztő technológiákat, például a CRISPR/Cas9.

2015. december 05. 13:00
Zoltán István
Motherboard

A transzhumanizmus az 1980-as évek végén kialakult csúcstechnológia ihlette eszmerendszer. Lényege, hogy az evolúció nem ér véget az emberrel, és különféle tudományos és tech-eszközökkel (nano, genetika, robotika, mesterséges intelligencia, virtuális valóság stb.) magunk is aktívan tehetünk humán formánk megváltoztatásáért, „jobbá tételéért”, végcélként a halál leküzdéséért. Már 2004-ben ellenezték az emberi genomszerkesztésre vonatkozó kutatások betiltását sugalmazó kósza ötleteket.

Zoltán István, a Transzhumanista Párt 2016-os elnökválasztáson induló jelöltje nem aggódik: „annak ellenére, hogy egyesek szerint a CRISPR az emberi fajra nézve veszélyes következményekkel járhat, a pozitív lehetőségek messze túlszárnyalják a veszélyeket. Ezzel a génszerkesztő technológiával kisöpörhetjük az öröklődő betegségeket és az emberiséget gyötrő körülményeket. Az embert erősebbé és funkcionálisabbá tehetjük a mostani állapotnál. A CRISPR a 21. század egyik legfontosabb tudományos eredményévé válhat. Örülnünk kellene neki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik