Miért nem kérnek az arabok a demokráciából?

2015. október 05. 18:03

Ahogyan az egykori iráni vallási vezető, Khomeini ajatollah mondta: „az iszlám vagy politika, vagy nincs iszlám”. Tehát a legfőbb dilemma az, hogy Isten törvényeit felülírhatja-e a parlament?

2015. október 05. 18:03
Bertha László
888

Ahogyan az egykori iráni vallási vezető, Khomeini ajatollah mondta: »az iszlám vagy politika, vagy nincs iszlám.« Ez egy alapvető különbség az iszlám és a kereszténység között. Az iszlám vallás létrejötte egybeesik magával az államalapítással is; totális vallásként a közösség egész életét hivatott szervezni. Ebből ered részben az iszlám és a demokrácia konfliktusa, mivel az isteni szuverenitás nehezen összehangolható a népszuverenitás elvével.

Tehát a legfőbb dilemma az, hogy Isten törvényeit felülírhatja-e a parlament?

Az sem elhanyagolandó, hogy az arab országoknak nincsenek demokratikus hagyományaik, illetve tapasztalataik, a térségben pedig vészesen romlott az elmúlt évtizedekben a Nyugat megítélése. Az arabok többsége a demokráciára a modernitás jeleként tekint, a modernitást pedig fenyegetésként értelmezi, mint ami a saját kultúráját akarja eltörölni. Ennek legfőbb oka, hogy az iszlám központi értéke a tradicionalizmusban, míg a miénk a haladásban és az innovációban rejlik.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. október 06. 13:19
Ennek legfőbb oka, hogy az iszlám központi értéke a tradicionalizmusban, míg a miénk a haladásban és az innovációban rejlik.” Na ne...! Ezért bombázza szanaszét az USA azokat az államokat, amelyekre Izrael rámutat? Haladásból, innovációból?
sozlib_abschaum
2015. október 06. 05:04
Én nem ismerek egyetlen országot sem ahol demokrácia lenne, mindenhol csak irányított demokrácia van.
KannibálTatárÚr
2015. október 05. 22:35
Az emberiség sokáig nem ismerte a demokráciát. Fejlődött. A "demokratikus" nyugat megállt a fejlődésben. A szoci államok a diktatúrában fejlődtek. Ma, a demokrácia alatt is, de visszafelé. Egy ideig lehetett azt mondani a népnek, hogy demokrácia van, azaz az van, amit akartok. Ma akarja a nép az arab, muszlim megszállást? Akarja az arab tavaszt? Akarja Kuba, Észak-Kórea elszigetelését? Akarja az új amerikai atombombákat? Lassan Putyin lesz a világ legnépszerűbb politikusa. Állítólag diktátor. A társadalmat a legrátermettebbeknek kellene irányítani, nem a népnek. Csak megtalálni a legrátermettebbeket nagyon kemény dió...
Akitlosz
2015. október 05. 21:31
"Miért nem kérnek az arabok a demokráciából?" Talán mert sehol nincsen demokrácia. A hatalom pár száz fő kezében összpontosul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!