Milák Kristóf kinyitotta az aranykaput, forradalmat indított a magyar úszósportban

2024. augusztus 03. 20:47

A magyar klasszis új utat tört a zsenialitás előtt – és ez több mint sporttörténelem.

2024. augusztus 03. 20:47
MILÁK Kristóf
Kovács Gergő

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A csodálatos Milák Kristóf párizsi szereplésének a legnagyobb tanulsága számomra, hogy bebizonyította: nem csak egy út vezet a csúcsig. Papírja, vagyis érmei vannak róla: a kivételesek, a korszakos géniuszok kiléphetnek azokból a sémákból, amelyek emberfeletti munkával, kikristályosodott módszerekkel biztosítják az eredményeket az átlagos tehetségek számára. Ezek

 a sémák kiválóak, eredményesek, de nem valók mindenkinek. 

Ezúttal kijelentő módban írhatom: Milák Kristóf megteremtette a saját mítoszát, ami nem sporttörténelmi, hanem történelmi jelentőségű. Úgy borította eufóriába az országot, hogy közben megkérdőjelezett mindent, amit évtizedek sporttudománya és tapasztalata állított például a következő nemzedékek tehetségei elé: ha sikeres akarsz lenni, akkor ezt meg azt kell tenned.

Kiderült, hogy nem csak egy út van.

Hogy miért indult el Milák másik úton, teljesen mindegy, bár szerintem ez mélyen Milák személyiségében gyökerezik, ami legalább annyira különleges, mint a tehetsége. 

Nem az számít, mit tesz, mit gondol a zseni, hanem az, hogy létezik és hat.

Az számít, hogy vagány, hogy magyar, hogy a mi fiunk, hogy a mi fiunknak tartja magát és abból a titokzatos valamiből fakad, ami mindannyiunkban közös. Egyetlen pillanatba – vagy éppen percbe – sűríti a lényeget, egyesíti a nemzetet, ami egyetlen politikusnak sem sikerült az elmúlt száz évben. Köszönjük meg neki, és ne szúrjuk el ezt a pillanatot.

Elhiszem a szakembereknek, hogy a 200 pillangó Kristóf kihagyott hónapjain ment el, a maximálishoz képest kevesebb munkán: tehetsége alapján „járt volna neki” mindkét arany. Amit letett az asztalra, ahhoz mégsem kell magyarázat. Tokió: 1 arany, 1 ezüst. Párizs: 1 arany, 1 ezüst. Igen, a félelmetes adottságai alapján még több is lehetne, de talán ez az új út ára. Úgy tűnik, nem lehet minden tökéletes. Talán máshogy nem bírta volna lélekben.

A vagy-vagy logikája itt sem állja ki a valóság próbáját. 

1. A hazádért mindent, egy országot képviselsz, nem teheted meg, hogy eltűnsz a gecibe. 

2. A zseni mindenek fölött. 

Aki ezeket egymással ellentétes állításnak érzékeli, úgy tűnik, téved. Mindegyik állítás igaz, mert mindegyik állítással egyetértünk valahol belül, csak úgy érezzük, állást kell foglalnunk. Pedig nem kell. Milák annyit bizonyított be, hogy nincs értelme erkölcsi alapon nézőpontokat szajkózni. Ez csak kettő állítás, semmi több. Ő meg olimpiai bajnok lett. Kétszer. 

Úgy gondolom, a cél ezek után bővülhet az úszósport egészén belül: a jövő Milákjait megtalálni, bevonzani. 

Lehetne több olyan sportolónk, aki nem áll be a sorba, de „zsebre tett kézzel” hozza az olimpiai aranyat?

Aki a tét alatt teljesít a legjobban? Igen, a munkát nem lehet megspórolni. Nyilván ő is megszakadt, a maga módján. Ha úgy vesszük, nem csupán a munkát, de ezt a lazaságot sem lehet „megspórolni” mifelénk. 

Hány lemerevedett magyar klasszist, esélytől, téttől összecsukló magyar teljesítményt látunk az olimpiákon újra meg újra, 

amelyekben a soknál is több munka, alázat volt, de hiányzott a csibészség, a tűz, a robbanás?

Félreértés ne essék. Ez is kell, az is kell. Ez nem váltás, hanem kiegészítés. Kimozdultunk valahonnan és elindultunk valahova. A változás jó. Már hozott egy aranyat, meg egy ezüstöt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szkepszis
2024. augusztus 04. 11:30
Itt a teljes komunikációval baj van! Először is Miláknak a Wada felé be kellett jelenteni minden tartózkodási helyét és idejét évek óta. Másodszor egy medencét nem lehet leakasztani a fogasról tehát bérelni kellett. Valaki azt kifizette és valószínűtlen, hogy Milák saját zsebböl fizette tehát az úszószövetség utalta a pénzt. Harmadszor gratulálok Miláknak a győzelemhez is, az "újságírók" meg tanuljanak meg viselkedni!
2024. augusztus 04. 10:15 Szerkesztve
Amennyiben ez a magatartás megengedett, az összes többi sportolótól, edzőktől, személyzettől, vezetőtől, kollégától szintén megengedett... Más az "útjúk"... Úgyhogy ne kérdezzen itt senki semmit, az újságírók sem, az edzőktől sem, személyzettől sem... Nem kell senkinek a többiekkel együttműködni, beszélni, határidőt betartani. Hagyja őket mindenki békén...
Csomorkany
2024. augusztus 04. 09:44
Ezt a hülyéskedést! Egészen nyilvánvaló, hogy Milák Kristóf nem nagyképű, nem sportszerűtlen, nem is korszakos zseni, hanem enyhe fokú autizmussal él. Ez az élet bizonyos területein kivételes teljesítményekre indítja - ezúton is óriási gratula - másban súlyos korlát. Rendben, addig ez nem tény, amíg ő maga nem mondja el, de annyira már lehet sejteni, hogy az újságírók leálljanak a hülye cikkek írásával és a sértődöttséggel éppúgy, mint Milák példaképül állításával. Van egy saját útja, járja. Hajrá!
2024. augusztus 04. 09:05 Szerkesztve
Gratulálok az eredményéhez! Mindazonáltal úgy néz ki az egóját még mindig nem sikerült legyőznie. Sajnos a viselkedése sokszor nem sportolóhoz méltó. Ha mindenki (a többi úszó, edző, gyógytornász....) úgy viselkedne vele illetve a többiekkel, mint ő, akkor érdekes egy világ lenne na.... Lehet jó úszó, de amúgy messziről elkerülném.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!