Kártyázással készültek Szilágyi Áronék, de azért tiszta lehet kardozóink lelkiismerete

2024. augusztus 01. 05:38

Mosolygósan értékelték az ötkarikás csapatezüstöt férfi kardozóink. Mint mondják, összeszedték magukat a gyengébb egyéni szereplés után.

2024. augusztus 01. 05:38
null
Szabó Péter

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Óriási küzdelem végén ezüstérmet szerzett a magyar férfi kardcsapat Dél-Korea ellen a párizsi olimpián. Szilágyi Áronék 45–41-re maradtak alul az ázsiai címvédővel szemben, ezzel felállhattak a dobogó második fokára.

Mint ismert, ezt megelőzően 1996-ban, Atlantában volt döntős a magyar férfi kardcsapat, akkor a Köves Csaba, Szabó Bence és – a válogatottat most edzőként segítő – Navarette József alkotta együttes kikapott az oroszoktól, így ugyancsak ezüstérmes lett. Tokióban, három éve bronzérmesek voltak a mieink.

Ezt is ajánljuk a témában

A négy kiváló sportember, Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián és Szatmári András az éremátadó után őszintén értékelte a napot és az elmúlt időszakot, amelynek a végén csodálatosan csillogó „fehérarany” került a nyakukba.

Londoni szurkolóból párizsi nyerőember

„Sokat készültünk az olaszok elleni negyeddöntőre, azt mindenképpen szerettük volna hozni, aztán az irániak ellen Krisztián segítette ki a csapatot. A döntőben aztán mindent megtettünk, tiszta lehet a lelkiismeretünk, küzdöttünk, kirángattuk egymást a nehéz szituációkból.

Rendkívül erős ez a kétszeres címvédő koreai csapat, amely ha így vív, akkor nagyon nehéz vele mit kezdeni.

Örülök, hogy nem játszottunk alárendelt szerepet, abszolút pariban voltunk velük, ma ez ennyire volt elég” – kezdte Szilágyi Áron a köztelevízió riporterének, majd a vegyes zónában hozzátette:

„Jobban ismerem az olaszokat, mint a családomat, annyit videóztuk őket. Utána meglepetésre az irániak következtek, pedig inkább az amerikaiak ellen készültünk. Nem kezdtünk jól, de Krisztián szerencsére kihúzott minket a bajból. Dél-Korea ellen pedig a csodacseréjük sebességével nem tudtunk mit kezdeni. Jól fekszik nekik ez a csapatverseny. Bennem volt a végén, hogy ezt rakjuk rendbe. Nem mindegy az sem, hogy látták, azért közel vagyunk” – tekintett vissza Szilágyi.

Rabb Krisztián Londonban még a lelátón szurkolt Szilágyi Áronnak, akivel most egy csapatban állhatott dobogóra!

„Krisztián ma is bebizonyította, hogy nagyszerű szurkoló, még nem hallottam ilyen hangosan üvölteni. Ez a feladatunk, hogy példát mutassunk. Nagyon örülök, hogy rengeteg magyar volt a lelátón, láttunk kicsiket és nagyokat. Köszönjük a szurkolást itt és otthon is!” – tette hozzá a háromszoros olimpiai bajnok kardozó.

A csapat legrutinosabb tagja, Gémesi Csanád rendkívül büszkén értékelt éremmel a nyakában.

„Nehéz ezt az érzést szavakba foglalni. Elképesztően boldog és büszke vagyok, hogy a magyar kardcsapat tagjaként a második olimpiai érmemet akasztották a nyakamba. Büszke vagyok a csapatra, az egész napot együtt küzdöttük végig,

Az arany ugyan nem sikerült, ennek ellenére büszkén mehetünk haza.

Rutinosan működtünk együtt, tudtuk, hogy mi a célunk és mindent ennek rendeltünk alá. Úgy készültem én is, mintha mennék a pástra. A srácok egészen elképesztő vívást mutattak a döntőben, nagyon közel voltunk az ellenfélhez. Az egyéni szereplés után ez egy komoly elégtételt jelent” – mosolygott Gémesi.

Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Szatmári András és Rabb Krisztián, az ezüstérmes magyar kardcsapat tagjai a dobogón a Grand Palais kiállítócsarnokban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A 22 éves Rabb Krisztián meseszerű napot zárt, az irániak elleni elődöntőben fantasztikusan mutatkozott be, majd a fináléban is szerepet kapott.

„Nagy álom vált valóra, hogy egy ilyen csodálatos csapatban vívhattam. Különleges érzés, remélem, hogy sok gyerek nézi ezt és kap motivációt, hogy elérje az álmát. Felkészültünk mindenre, most még ülepednie kell a dolgoknak, később biztosan szép emlék lesz” – árulta el Rabb.

Az Európa-bajnokságot még otthonról nézte Szatmári András, de az olimpián már ismét bizonyította a klasszisát. Mint mondta, az egyéni szereplés utáni napot szinte végig a szobájukban töltötték, után pedig sok kártyázással és közösséget építő játékkal felpörgették magukat a csapatversenyre.

„Nem mondom, hogy nincs bennem csalódottság, de nem kell sírnunk emiatt. Úgy készültünk, hogy odaérjünk a végén. Valami hiányzott, de nüanszokon múlt. Büszke vagyunk magunkra, már a felkészülés során is csapatként működtünk együtt.

Beletettünk mindent ebbe a csapatversenybe, egy viszonylag gyengébb egyéni szereplés után össze tudtuk szedni magunkat.

Az olaszok ellen megmutattuk, hogy mit tudunk vívni, utána jött egy kellemetlen iráni asszó, a döntőben pedig megpróbáltunk mindent, de jól vívtak a koreaiak. Küzdöttünk a végéig, de ebben ennyi volt. Bele kell tenni még néhány évet, hogy arannyá váljon ez az ezüstérem” – fogalmazott Szatmári.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert, egyéniben sok szép élményük nem volt a magyaroknak múlt szombaton, mert a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron címvédőként a 32 között búcsúzott, akárcsak Szatmári András. Gémesi Csanád ugyan szép győzelemmel kezdett, megverte a vb-címvédő amerikai Eli Dershwitzet, de a következő fordulóban – vitatható tussal – kikapott. Ennélfogva mindhármójuknak volt javítanivalója a csapatversenyben.

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. augusztus 01. 10:40
Silányi asz aranyérmét pókerezte el?
2024. augusztus 01. 07:27 Szerkesztve
Szilágyi a végén megverte az újdonsült olimpiai bajnokot:-)
Arisztokrata
2024. augusztus 01. 07:26
Abba kéne hagyni a sportolók pogány bálványozását, ami a Fidesz körüli tahók karrierista tevékenysége. Szegény Szilágyi ennek lett az áldozata: bálvánnyá emelték, elhitte, megdőlt. Nagy csalódást okozott!!! Egy csúcssportoló legfőbb erénye, hogy NEM HAGYJA MAGÁT BÁLVÁNYOZNI, szerény, visszafogott!!!!
pandalala
2024. augusztus 01. 07:23
megint egy otromba cím .... :-((((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!