Vogel Soma a kivédett ötméteresek után a Mandinernek elárulta, mivel heccelte a franciákat

2024. július 29. 10:03

A magyar férfi vízilabda-válogatott biztos vezetés után egyetlen góllal győzte le a házigazda Franciaországot a párizsi olimpia első fordulójában. Kísértett a dohai rémálom. Tanult, fejlődött a csapat? Manhercz Krisztiánt és a 3 góllal debütáló Vigvári Vincét is megkérdeztük.

2024. július 29. 10:03
VOGEL Soma
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

***

Bár időrendben a brazilokat heroikus csatában felülmúló női kézilabdázók, az első kört tekintve férfi pólósaink tudtak csak győzni négy labdajáték csapatunk közül. A nyitányon a női vízilabdázók utolsó perces döntetlenről indulva két góllal kikaptak a hollandoktól, férfi kézilabdázóink túl nagy előnyt adtak Egyiptomnak, női kéziseink a házigazda franciák ellen szenvedtek el tisztes, háromgólos vereséget. Franciaország várt férfi pólósainkra is, s normál esetben ez nem emelte volna meg különösebben a pulzusszámunkat. Ám februárban négygólos előnyről eggyel kikaptunk Vernoux-éktól, akiket ezúttal több ezer fős közönség buzdított. Ezúttal is néggyel léptünk meg (5–1 az első negyed után), sokáig nem tudtak közelebb zárkózni, ám a végén kettőre csökkentették a hátrányukat. Végül csupán eggyel győztünk (13–12), de a döntetlenre nem volt esélyük, mert az utolsó gólt a legvégén szerezték. Lehet örülni, de komoly tanulságokkal szolgált a mérkőzés.

Ezt is ajánljuk a témában

„Nem hagyhattam”

Több kiváló egyéni teljesítmény is volt a magyar csapatban. Kezdjük a kapus, Vogel Somával, aki köztudottan az ötméteres-védések koronázatlan királya. Ezúttal kettőt is kifogott, a másodikat két perccel a vége előtt, mielőtt kritikussá vált volna a helyzet. 

„A végén nem lett döntetlen, így nem volt szükség ötméterespárbajra. A második kivédettnek jobban örülök, mert az nagyon kellett, ha belövik, egy gólra felzárkóznak. 

Mérges lettem volna, hogyha háromból hármat belő Vernoux, mondtam is neki a lefújás után, hogy nem hagyhattam, hogy mindet értékesítse” 

– mondta már mosolyogva a Mandinernek a 27 éves világklasszis kapus, aki a védekezést is értékelte.

„Nagy többségben rendben volt, egy-két taktikai hiba akadt, fejben egy kis fókusz hiányzott bizonyos szituációkban. Ez a megszeppenés miatt lehetett. Ha ezeket kijavítjuk, elégedettebb leszek.”

Mindent egyből

Megszeppenésnek nyoma sem volt Vigvári Vincén. A 21 éves, olimpiai újonc szélső három gólt vágott az első negyedben. Fel is vetettük az OSC-ből a Barcelonétába igazolt játékosnak, nem szóltak neki, hogy ez egy olimpia...

„Örülök, hogy megérkeztem, és hogy megérkezett a csapat. Tudtam, hogy fontos az első meccs. 

Azon voltam, hogy nyugtassam meg magamat, mert ilyenkor sokszor el tud vinni a hév, mindent egyből akarok. Most úgy alakult, úgy jött ki a játék rám, hogy mindent egyből kellett.

Amúgy ez egy ilyen torna lesz, készüljenek a nézők is, itt nem adnak könnyen győzelmeket, gólokat, ezért is vagyok boldog a kezdés miatt. Sokan elmondták, hogy a második hét számít, de jó érzés győzelemmel rajtolni. Komoly francia csapattal találkoztunk, szép számú közönség előtt.”

„Volt egy olyan faktor”

Angyal Dániel és Manhercz Krisztián számára pikáns volt a nyitány, mindketten Franciaországban szerepeltek az előző klubszezonban. Előbbi egy, utóbbi két góllal köszönt be. Manhercz – aki pszichológiát tanult – így élte meg a történteket a vízben és fejben.

„Pszichésen volt egy nagyon nehéz mérkőzés. Legutóbb nagyon komoly tétmeccset pont velük vívtunk Dohában, ahol négygólos vezetésről kaptunk ki. 

Ebben a találkozóban is volt egy olyan faktor, amikor nagyon jól álltunk és kicsit megtorpantunk, de nem tudtak kiegyenlíteni.

A csapat erejét mutatja, hogy tudtunk fejlődni, és örömteli, hogy saját közönsége előtt tudtuk legyőzni a franciákat rendes játékidőben és ezzel három pontot szereztünk” – mondta lapunknak Manhercz Krisztián.

Férfi vízilabda-válogatottunk kedden (21.05) Spanyolországgal mérkőzik meg, majd kétnaponta Japán, Ausztrália és Szerbia lesz az ellenfele a csoportkörben. Hatból négy csapat jut majd tovább az egyenes kieséses szakaszba.

Eredmények, 1. forduló:

A csoport: Olaszország – Egyesült Államok 12–8, Horvátország – Montenegró 11–8, Görögország – Románia 14–7

B csoport: Magyarország – Franciaország 13–12, Spanyolország – Ausztrália 9–5, Szerbia – Japán 16–15

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. július 29. 12:44
SOMA! GRATULÁLOK, természetesen, bár kihagytam volna a meccs vége felé azon izgalmakat! AMŰGY meg NEHOGY MEGSZEPPENJETEK már! TI? NA nemá!
chief Bromden
2024. július 29. 11:42
Nem tűnt pótolhatatlannak. Sokat nyomhat a latban a játékostársak véleménye és védekezése.
nyugalom
2024. július 29. 11:09
Sájer fia?
ekeke1
2024. július 29. 10:51
RasPutin "Mostmár nem milliárdos csaló a Vogel mama." 1. Sájer Mária nem Vogel Soma anyja , ahogyan azt a görény apparátusa terjesztette egy időben... 2.De, Sájer Mária egy csalásért is elítélt bűnöző. Mikor ez kiderült, emiatt vették le őt is a pályáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!