A pénzügyi biztonság mindenkinek fontos: hogyan érhetjük el? (X)

2024. január 05. 12:13

Az egészségünk mellett alighanem a pénzügyeink jelentik a legnagyobb stresszfaktort az életünkben – különösen igaz ez napjaink kiszámíthatatlan és gyorsan változó gazdasági környezetében. A pénzügyi tudatosság tehát minden korábbinál fontosabbá vált, hogy az életünket ne állandó szorongásban töltsük.

2024. január 05. 12:13

Cikkünkből kiderül, milyen lépések vezetnek az anyagi megfontoltsághoz.

Forrás: 123rf.com

Pénzügyi ismeretek elsajátítása

A pénzügyi biztonság alfája és omegája, hogy megfelelő tudással rendelkezünk a magabiztos döntésekhez. Tény, hogy tengernyi fogalomnak kell utánanéznünk, hogy mindent pontosan értsünk, de megéri rászánni az időt. Különösen az olyan alapfogalmaknak célszerű utánajárni, mint a THM, a személyi kölcsön és a jelzáloghitel közti különbség, a diverzifikáció vagy a kamatos kamat.

Miután ezeket megtanultuk, már jobban értjük majd a gazdaságot működtető folyamatokat, és persze a családi költségvetésünkre is mélyebb rálátásunk lehet. Szerencsére az interneten számos jobbnál jobb oktatóanyag áll a rendelkezésünkre, de az is egy megoldás, ha pénzügyileg képzett ember segítségét kérjük.

Hatékony költségvetés kialakítása

Aligha beszélhetünk tudatosságról, ha fogalmunk sincs, miként alakulnak a bevételeink és kiadásaink egy hónapban, egy évben és hosszú távon. Ehhez először is át kell néznünk évekre visszamenőleg a bevétel-kiadás egyensúlyunkat. Vizsgáljuk meg, hogy mik voltak a legnagyobb kiadásaink, mennyi pénzt emészt fel a rezsi, az étkezés vagy a közlekedés.

Ezzel a tudással, plusz a bevételünk ismeretével már összeállíthatunk egy költségvetést. Mindenképp szerepeljen benne, hogy milyen nagyobb kiadások várnak ránk a belátható jövőben, és milyen fix költéseink lesznek. Próbáljuk megbecsülni azt is, hogy a jövedelmünk, egyéb bevételeink miként alakulnak majd.

Vésztartalék képzése

Szomorú tény, hogy a magyar háztartások egyharmada nem tudna megengedni magának egy nagyobb, váratlan kiadást. Márpedig az ördög sajnos nem alszik: bármikor megadhatja magát a kocsink vagy tönkremehet a hűtőnk. Ezek megoldása bizony több százezer forintos kiadással járhat, amit nem könnyű egyik napról a másikra előteremteni.

Éppen ezért muszáj módot találnunk arra, hogy vésztartalékot képezzünk. A legjobb, ha a havi jövedelmünkből félre tudunk tenni akkora összegeket, amik idővel fedezhetnek egy tetemesebb kiadást is. Ha erre nincs mód, akkor jó ötlet lehet valamilyen befektetési formát keresni, esetleg plusz munka után nézni.

Vásárlások rangsorolása

A pénzügyi biztonságunkat sokszor az veszélyezteti, hogy nem ismerjük eléggé mélyrehatóan a saját vásárlási szokásainkat. Mindannyian szoktunk ad hoc jelleggel venni ezt-azt, ezzel semmi gond nincs. Az már viszont problémás lehet, ha ez túl gyakran történik meg, és túl nagy összegeket emészt fel. Ezért első körben próbáljuk elkerülni ezeket az impulzív vásárlásokat.

A kiadásainkat pedig soroljuk három nagy csoportba. Az első legyen az, amire mindenképp szükségünk van. Ilyen az élelmiszer, az albérleti díj vagy a személyi kölcsön törlesztője. A második kategóriába kerülhetnek azok a tételek, amik bár fontosak, de nem nélkülözhetetlenek. A harmadik kalapba pedig azokat a termékeket soroljuk, amikre vágyunk ugyan, de valójában nincs rájuk szükségünk.

Technikai segítség

Egy kockás füzetben vagy egy Excel-táblában nem könnyű átlátni a pénzügyi helyzetünket. A kontroll hiánya szorongást okozhat és növelheti a pénzügyi bizonytalanság mértékét. A jó hír az, hogy ma már számtalan olyan mobiltelefonos alkalmazás létezik, amivel bármikor ellenőrizhetjük a kiadásainkat, a bevételeinket és az egyenlegünket. A leginkább kézenfekvő választás a bankunk saját appja, ami általában részletes kimutatásokat is kínál. Ha ez nem elérhető vagy nem találjuk elég részletesnek, akkor kereshetünk kifejezetten erre fejlesztett alkalmazásokat is.

Megfelelő hitelkezelés

A legjobb persze az, ha egyáltalán nincs hitelünk, és nem nyomja a vállunkat ilyen teher. Legyünk azonban őszinték: erre a többségünknek nincs lehetősége. Egy-egy nagyobb kiadást, mondjuk egy lakás- vagy autóvásárlást aligha tudunk megoldani banki kölcsön nélkül. Arra viszont ügyelhetünk, hogy ne temessenek minket maguk alá a hitelek.

Soha ne döntsünk elhamarkodottan, amikor személyi kölcsönre vagy áruhitelre van szükségünk. Ismerjük meg a lehetőségeinket és hasonlítsuk össze a bankok ajánlatait. A legfontosabb pedig az, hogy elkerüljük az adósságspirált, vagyis azt a helyzetet, amikor a korábbi hiteleinket finanszírozzuk újabb és újabb hitelekből.

Diverzifikáció

A diverzifikáció magyarul megosztást jelent és arra utal a kifejezés, hogy a pénzünket és a megtakarításainkat változatos formában tartjuk és kezeljük. Egyszerű példa, ha a bankszámlánkon belül létrehozunk egy megtakarítási alszámlát, ahol gyűjtögetni tudjuk a pénzt. A befektetéseinknél pedig arra ügyeljünk, hogy a pénzünket különböző eszközökbe, mondjuk részvényekbe és értékpapíralapokba vegyesen helyezzük el a kockázat csökkentése érdekében.

Legyünk kitartóak!

A pénzügyi biztonságig vezető út bizony hosszú és némi lemondással is jár. Ha kitartóak vagyunk, követjük a fenti lépéseket, akkor azonban idővel nyugodtan alhatunk és nem fő majd a fejünk az anyagiak miatt.

 

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

(X)

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!