Itt vannak a friss KSH-adatok: 7 százalék körüli reálbér-növekedés lehet idén

2024. április 24. 11:45

Idén éves szinten 12 százalékot meghaladó nominális béremelkedés várható a Makronóm Intézet friss, a mai KSH-adatokat értékelő elemzése szerint.

2024. április 24. 11:45

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

A bruttó átlagkereset februárban is kiemelkedő mértékben, 14 százalékkal emelkedett. A kereseteket januárhoz hasonlóan a költségvetési szféra húzta felfelé, itt 17,2 százalékos bérnövekedést mért a KSH. Emögött elsősorban az oktatási ágazat áll: itt az átlagos jövedelem a pedagógusbér-emelés nyomán 27,4 százalékkal nőtt egy év alatt, de a közigazgatásban és az egészségügyben is két számjegyű bérdinamikát regisztráltak.  

A vállalkozások körében ezzel szemben némiképp alacsonyabb, 12,8 százalékos béremelkedés történt, viszont az esetükben az adatok azt mutatják, hogy a szokásos év eleji bérfejlesztések még nem zárultak le, alapesetben márciusig-áprilisig is elhúzódnak. A kereseti dinamikát itt tehát még a tavalyi folyamatok befolyásolják, a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, valamint az inflációs várakozások. 

A béremelkedés két számjegyű volt a legtöbb ágazatban

Az ágazati adatok alapján megállapítható, hogy a bérnövekedés a munkavállalók széles körét érinti. A versenyszférán belül egyedül a kis súlyú energiaiparban nem történt két számjegyű béremelkedés, miközben felfelé kiugró adat sincs, minden ágazatban 20 százalék alatt maradt a kereseti dinamika. Szintén a széles körben tapasztalható bérnövekedést jelzi, hogy a mediánkereset az átlagjövedelemnél érdemben gyorsabb ütemben, 16,2 százalékkal nőtt februárban. Vagyis a bérfejlesztések jobban koncentrálódtak az alacsonyabb keresetű munkavállalókra, és ebben a minimálbér, valamint a garantált bérminimum érdemi emelése játszott szerepet. 

Növekedtek a reálkeresetek

Az idei év elején a jegybanki toleranciasávba visszalassuló infláció nyomán februárban is jelentősen, 9,9 százalékkal nőtt a keresetek reálértéke. A gazdasági kilátások javulásával, és így az óvatossági motívum oldódásával párhuzamosan ez érdemi támaszt jelenthet a fogyasztásnak.  

Mi várható a következő időszakban?

Az éves keresetnövekedés szempontjából a márciusi adat lesz kiemelten fontos, ugyanis a vállalati szférában rendszerint ekkorra zárulnak le a szokásos év eleji bértárgyalások, amely aztán az egész éves bérdinamikára kihatással van. Ezt áprilisban kapják kézhez a munkavállalók, a magasabb bérek pedig várhatóan érdemben enyhítik az óvatossági motívumot is, így a kiskereskedelemben ekkortól láthatunk érdemi fordulatot. 

7 százalék körüli reálbér növekedés várható idén 

Ezzel együtt a 2024-es évben éves szinten 12 százalékot meghaladó nominális béremelkedést valószínűsítünk, amely az éves átlagban 4,6 százalékos inflációt is figyelembe véve 

7 százalék körüli reálbér-növekedést eredményezhet, ami támogathatja a fogyasztás bővülését.

 Várakozásaink szerint a gazdasági bővülés beindulásával és így a munkaerő iránti kereslet fokozódásával a két számjegyű bérdinamika jövőre is fennmaradhat, amelynek a kigazdálkodása a vállalatokat fejlesztésekre ösztönözheti, így a hatékonyságemelkedésén keresztül javulhatnak a növekedési kilátások is.

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI Fotó: Kallos Bea

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­­­ö­­g­­­ö­­s­­­ ­l­á­­n­y­o­­­k­ ­v­­­á­­r­n­­a­k­­ ­­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Patika
2024. április 24. 16:55
Köszönném szépen, de KSH nélkül is pontosan tudom, hogy mennyui az annyi. Eddigi életem során a 30 filléres tízdekás zsömle most épp120 Ftos 3-5 dekásnál tart. Ez a 800 szoros inflálódás azóta is csak felfelé ment, úgyhogy a deflációs fogalmat a szótárunkból bátran törölni is lehet.
tizennyolcfok
2024. április 24. 16:54
"Itt vannak a friss KSH-adatok: 7 százalék körüli reálbér-növekedés lehet idén" ezek nem friss KSH-adatok, hanem szimplán egy vágyálom. lapozzunk és ne komolytalankodjunk, ha lehet.
Ízisz
2024. április 24. 16:19
Z. A tisza párt pszichopata messiása, ideigileg nem fogja sokáig bírni és egyre több hibát vét, ahogyan eddig is!!! Június 9-re véget ér a hazug messiás poloska pályafutása!!! Action For Democracy hiába támogatja, egyengeti, törvénytelen pénzzel, mert a beteg elméjét nem tudják meggyógyítani!!! 💯❗
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!