A Hunyadi óriásit fog szólni itthon és külföldön is – Cannes-ban már most odavannak a sorozatért

2024. október 22. 18:24

Cannes-ban ma eldördül a startpisztoly: a nagyszabású Hunyadi sorozat első része Európa legnagyobb televíziós és filmes szakmai rendezvényén debütál. A főszereplő Hunyadi Jánost a fiatal erdélyi színész, Kádár L. Gellért alakítja, akit a helyszínen értünk utol, és mutatjuk a premierre készült új, az eddiginél látványosabb előzetest is.

2024. október 22. 18:24
null
Farkas Anita

Nyitókép: Kádár L. Gellért Hunyadi János szerepében a Hunyadi sorozatban. (Facebook)

Új előzetes jelent meg a Beta film és a Nemzeti Filmintézet által támogatott Hunyadi sorozatról, amely a külföldi piacon a Rise of the Raven (A holló felemelkedése) címmel fut majd. Amíg a korábbi teaserben inkább a szerelem, az intrika és az a személyes küzdelmek álltak a középpontban, a most bemutatott trailer a harcok és a tettek mezejére kalauzolja a nézőket, egy látványos csatajelenettel is szolgálva.

A Bán Mór nagy sikerű regényciklusára épült sorozat első része a tegnap kezdődött cannes-i MIPCOM-on (Marché International des Programmes de Communication) ma délután lép a nemzetközi szakmai közönség elé; ez az első olyan magyar vonatkozású alkotás, amely a szervezők szerint vörös szőnyeges bevonulást ér. A hírről, illetve a produkcióról korábban a Variety amerikai filmes magazin is exkluzív anyagban számolt be. A Hunyadi magyar származású producere, Robert Lantos, aki nem mellesleg a Bán Mór-könyvek régi rajongója is, akkor így beszélt a „szerelemprojektjéről”: 

Úgy sejtem, hogy a nem angol nyelvű produkciók világában valószínűleg ez a valaha volt legambiciózusabb, már csak a terjedelme és a költségek okán is. A finanszírozás összehozása egyfajta csoda volt.

Ezt is ajánljuk a témában

A végül több mint 20 milliárd forintból, közép-kelet-európai koprodukcióban készült, tízrészes széria Hunyadi János szinte teljes élettörténetét felöleli a kisgyerekkorától a haláláig, a hadvezér külső és belső harcait egyaránt megjelenítve, 

egyben betekintést nyújtva a korabeli Európa rendkívül mozgalmas és dinamikus politikai játszmáiba. 

Különlegesség még, hogy a forgatáson több mint hatszáz nemzetközi színész és kaszkadőr vett részt, a szereplők pedig, a minél nagyobb fokú történelmi hitelesség érdekében mind saját anyanyelvükön szólalnak meg. 

Részlet a Hunyadiból. (Fotó: The Orbital STrangers Project)

A főszereplő Hunyadi Jánost a 28 éves erdélyi magyar színész, Kádár L. Gellért alakítja, akit Cannes-ban, a bemutató előtt értünk utol egy rövid helyzetjelentés erejéig. 

Természetesen mindannyian nagyon izgatottak vagyunk. A felfokozott várakozást jól jelzi, hogy már tegnap a vörös szőnyeges felvonuláson fantasztikus dolgok történtek; amikor elhagytuk a helyszínt, rengetegen megrohamoztak minket, aláírást kérek. Ez egyelőre nekem is elég ismeretlen helyzet, nem nagyon tudom hova tenni. De jó előjelnek gondolom, és a megérzésem is az, 

hogy a Hunyadi óriásit fog szólni otthon és külföldön is” 

– mondja a háromszéki származású fiatal színész, aki a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházból indulva lett minden idők legnagyszabásúbb magyar koprodukciós alkotásának kulcsfigurája.

Arra a kérdésre, milyen Hunyadi Jánost fogunk látni az iskolai történelemkönyvekből ismert képhez képest, úgy felel, a cél, hogy minél árnyaltabban, színesebben tudják ábrázolni ezt a rendkívüli hőst. Ezért az érzelmi skála széles spektrumát bejárják együtt a fiatalkori dühtől – ami a törökök által lemészárolt családja miatti bosszúvágyból fakad – ennek fokozatos kontrollásásáig és cselekvő erővé alakításáig, és persze a magánéleti-szerelmi szálnak is lényeges szerep jut. 

Ennek megfelelően ő is igyekezett a lehető legőszintébben és legtisztábban megmutatni Hunyadi János jelenét, az érzéseit, a kielégített és ki nem elégített szükségeit, valamint a mindezekből fakadó akár pozitív, akár negatív érzelmeit, gondolatait.

Rujder Vivien Szilágyi Erzsébet és Kádár L. Gellért Hunyadi János szerepében. (Fotó: The Orbital Strangers Project)

Színészként nyilván óriási kihívás egy ilyen összetett karakter felmutatása. Hogy ezt minél jobban megtehessem, mondhatni, teljesen meg kellett változnom. Átlagos emberként, színészként mentem neki a feladatnak, persze, félreértés ne essék, most is az vagyok, egyáltalán nem tartom magam többnek senkinél, de a féléves előzetes felkészülés alatt a magam számára is meglepő oldalai bújtak elő a személyiségemnek. 

A kaszkadőrökkel való rengeteg közös munka, hogy a nulláról meg kellett tanulnom a harcművészet alapjait, a kardforgatást és a lovaglást, például felszabadított valamit a bennem lévő ős- vagy férfierőből is. 

Minden embernek kívánom, hogy legyen hasonló élményben része: fantasztikus, amikor valakik vagy valami hatására a mélyből bátran előjön és így szabadon megélhető egy-egy addig rejtett érzelmünk, tulajdonságunk” – magyarázza Kádár L. Gellért. 

Külön kiemelve, milyen hálás a sorozat alkotóinak, mert bár a casting idején még messze nem volt tökéletes Hunyadi János szerepére, a nyugalmában és a fizikumában meglátták benne a lehetőséget, és elegendő időt adtak a testi-lelki felkészülésre.

Az eredményt pedig hamarosan mi is láthatjuk majd, A Kádár L. Gellért mellett sok más mellett Rujder Vivient (Szilágyi Erzsébetet), Törőcsik Franciskát (Brankovics Mara), Fekete Ernőt és Gálffi Lászlót, a nemzetközi színészgárdában pedig többek között Laurence Ruppot (Barbárok) és Karel Rodent (A Bourne-csapda) is felvonultató Hunyadi 

itthoni premierje előreláthatólag 2025 elején, a TV2-n lesz.

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2024. október 22. 20:22
Kétlem, hogy ezt felveszik a kínálatukba a streamingszolgáltazók. Szerintük az sértené Európa muszlim betelepültjeinek érzékenységét.
Treeoflife
2024. október 22. 20:13
Nagyon hiányzott már, hogy a Hunyadiakról végre korhű alkotás születhet, akik sokat tettek a hazánkért. Meg kell ismerni a világnak, miért vagyunk olyanok, amilyennek látnak bennünket, van okunk a büszkeségre, még akkor is, ha ma már területileg és erő oldalról is csak árnyéka a magyarság a Hunyadiak korához viszonyítva. Akinek pedig nem tetszik, sem olvasni, sem a filmet megnézni nem kell. Senki nem kötelezi őket. A románok pedig sárguljanak az irigységtől - Hunyadi mindig magyar volt, a magyarságért harcolt, akkor, amikor a románok még az albán hegyekben a kecskéiket kergették. Ha mégis eszükbe jut, hogy degradáljanak, az kimondottan jót jelent, mert mindig ezt teszik.
sexykitty-5000122
2024. október 22. 20:05
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­­­k­e­­l­d­­ ­a­ ­­s­­­z­e­x­­­i­ ­­­p­­u­­­n­­­c­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
domeno1
2024. október 22. 20:02
Nagyon várom. Olvastam a könyveket. Az összes F@szopónak aki fikázza, úgy, hogy nem is látta : Dögölj meg. Nem vagy tisztában a Magyar Történelemmel. Az egész világon Délben szól a Harang. Ennek kellene lennie az Nemzeti Ünnepünknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!