Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

„Úgy érezzük, talán Istennek is kedves, amit csinálunk és szeretne használni bennünket” – Első Lépés lemezkritika

2024. június 09. 13:30

Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás a zenekarnak: 5 év után megjelent a református egyházhoz kapcsolódó, Istent méltató Első Lépés legelső albuma, mi pedig meghallgattuk.

2024. június 09. 13:30
Első Lépés
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Mincsor Szabolcs/Első Lépés

A Mandiner szerkesztőségébe érkezett az a levél, amely az Első Lépés zenekartól jött, a csapat első lemezének megjelenése alkalmából. Az írottak alapján a banda különlegessége, hogy bár a református itthon a második legnagyobb egyház, az egyházon belül nincsenek igazán önállóan alkotó zenekarok, akik időt, energiát, pénzt fektetnének abba, hogy minőségi eredményt produkáljanak. 

Az Első Lépés pedig ebben szeretne úttörővé válni, és a zenével mind a keresztyéneknek, mind a nem hívő embereknek is felhívni a figyelmét Istenre.

 

Első Lépés
Első Lépés 2024-es felállás (Fotó: Pródán-Kovács Sándor)

A zenekar az ötödik születésnapja alkalmából idén osztotta meg hallgatóival az első albumát, amelyre 5 új dal mellett 5 már ismertebb szám újragondolását vették fel. Ezek a zenék nem kifejezetten dicsőítő, templomi zenék, hanem egyszerűen keresztyén pop-rock dalok, miközben a csapat tagjai így vallanak magukról: 

Kell egy első lépés, ami elindít egy úton, egy szikra, amiből tűz lehet, egy rövid szó, ami talán mindent megváltoztat. Mi szeretnénk egy ilyen Első Lépés lenni.”

Ő az a kar, kit sokszor ellöktem, most mégis átkarol

Bár nem szeretnék a dalokon egyesével végigmenni, inkább egy általános bemutatást nyújtok, a Szárnyalok című album első dala tökéletes példaként szolgál, hiszen kellemes és laza pop-rock, viszont ahogy párommal beszéltük, inkább igazi örömzene, mintsem a nagyobb közönségnek szóló produkció. Tudod, az a fajta, amit nagyon jólesik elkészíteni és felvenni, egy tavaszi, nyári fesztiválon is odagyűlnek rá az emberek, de a többség önmagában nem hallgatná, aminek oka van.

Első Lépés

Pedig egyébként látszik, hogy több is van a bandában. A rockosabb vonalon A Te országod például nagyon jól indul, tipikus fesztivál/koncertdal, éppen úgy, mint a Szabadság, ami viszont sokkal slágeresebb. De a Világosságra vágysz indítása is kifejezetten erős. 

Ami mégis leginkább tetszett az albumról, az az Ő az Úr, a maga szépségével és egyszerűségével, teljes természetességével. Ha van dal, amit elsőre ki lehet emelni a dallamaival és hatásával, akkor az egyértelműen ez. 

De úgy érzem, hogy mellé mindenképpen érdemes felhívnom a figyelmet a Nagytemplomban 2021-ben előadott A sötétség szűnni kezd már-feldolgozásra, ami zeneileg és stílusában szintén előremutató.

Első Lépés, hogy a sötétség szűnjön

Bertha Zoltán, intézményi lelkész, énekes és gitáros szerint sosem volt még ennyire egységben a zenekar (zeneileg, emberileg, mindenhogy), amennyire most, az aktuális irányvonal pedig inkább a teljesen saját dalok készítése. Én mégis azt gondolom, hogy érdemes ellensúlyként pakolnom egy kicsit a mérlegre: 

volna helye az egyedi, saját stílusban előadott feldolgozásoknak. Vagy akár a kórusok és a népzenei motívumok behozatalának. 

De annyi biztos, hogy a zenekarnak jelenleg az áll a legjobban, amikor nemcsak bulizni akarnak egy jót, hanem lelassulnak és valami speciális érzés-, érzelemvilágot próbálnak átadni.

Első Lépés

Ez szerintem a két kiemelt dalnál is érezhető. És nyugodtan lehet az örömzene mellett egy kicsit befelé fordulni, technikásabb megoldásokat keresni, pszichedelikusabb irányba menni, esetleg a szövegvilágon annyiban változtatni, hogy ne legyen minden ennyire direkt és egyértelmű. Van, amikor szükség van rá, hogy kereken kimondjunk valamit, megnyilatkozzunk, de ha van egy 10 nótás album, abból minimum 3-nál 

érdemes lenne egy kicsit költőibb módon fogalmazni; elmélázni; belülre lesni – esetleg az átlag emberi problémákkal és nehézségekkel foglalkozni.

Van jövője

Persze mindez egyéni vélemény, amivel a zenekart sem akarom kiforgatni önmagából, hiszen akkor működik jól, ha magát és belső értékeit ügyesen bemutatja, önmagához és elveihez, saját stílusához hű. Annyit azonban látok, hogy a jelenlegi nemes egyszerűségével inkább csak egy hobbizenekar, ezzel együtt pedig célját is kevésbé éri el, hiszen nem szólítja meg azokat az embereket, akiket szeretne, legalábbis abban a mennyiségben, amelyben szeretné.

Első Lépés: Szárnyalok

Például a Te országod utolsó negyedében is egyből izgalmasabbá teszi az összhatást az a kis torzított ének, ezzel kimozdulva a komfortzónából. És természetesen nem kell Mike Pattonná válni, aki köztudottan sportot űz abból, hogy lehet a hanggal játszani, akár a legextrémebb módokon, de szükség van némi extra fantáziára, új ötletre, néhány izgalmasabb megoldásra. 

A cél és koncepció jó, szükség is van rá, manapság talán jobban, mint valaha. 

Már csak a zenekarnak is meg kell tennie az Első Lépést ahhoz, hogy ne csak az Egyházmegyei koncerten és 200 fős református ifi táborban váljon ismertté a zenéje, hanem a teljes országban.

A zenekar tagjai:
Bereczki Csaba – basszusgitár, ukulele
Bertha Zoltán – ének, ritmusgitár
Fazakas Bálint – trombita, zongora
Hodossi Máté – elektromos gitár, ciszter, ének-vokál
Hodossiné Farkas Erna – midipad, zongora, sípok, furulya, ének-vokál
Kiss Máté – dobok

Linkek:
https://youtube.com/playlist...
https://open.spotify.com/album/2YSwKmEbldb17BpmTM6kK0
https://www.deezer.com/hu/artist/207910237
https://music.apple.com/.../els%C5%91-l%C3%A9p.../1680258436

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:02
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­k­­e­­­l­­­d­­­ ­a­­ ­­­s­z­e­­­x­­i­­­ ­­­p­u­n­c­­­i­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
h040183
2024. június 09. 14:37
Hiánypótló! Sok sikert a zenekarnak, és dicsőség az Úrnak!
pragmatika
2024. június 09. 14:10
Nem is rossz. Simán helyük lehetne bármelyik koncerten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!