Mintha ott lennénk! – így nézett ki egy Árpád-kori magyar falu (VIDEÓ)

2024. június 21. 17:48

Csodálatos animáció készült a legnagyobb feltárt Árpád-kori faluról, Kánáról, ahol a hangok és a grafika teljes átélhetőséget biztosítanak – magas szakmai szinten. A vezető régésszel is beszéltünk!

2024. június 21. 17:48
null
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Nyitókép: Így nézhetett ki az egykori Kána falu

Interjúalanyunk Terei György régész, a Budapesti Történeti Múzeum főosztályvezetője, aki a feltáráson ásatásvezető régészként dolgozott.

*

Mitől olyan különleges a mai Budapest területén fekvő, egykori Árpád-kori Kána falu, amelyről csodálatosan korhű, szakmailag kifogástalan, csupán szűk körben ismert animációt készült pár éve?

Először is elmondanám, hogy 2003 és 2005 között tárták fel a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai a lakópark építését megelőzően az egykori Kána falut. Különlegessége abban rejlik, hogy máig ez a legnagyobb feltárt Árpád-kori falu hazánkban. Nagyjából 16 hektáros alapterületen volt lehetőségünk feltárást végezni:

 előkerült a templom, körülötte 1100 sír, 198 földbemélyített ház, négy nagyméretű tárolóhelyiség, ezenkívül több száz árok, szabadon álló kemence, tárológödör. 

A templom kváderkövekből épült, ami ebben a korszakban nem volt gyakori a falusi plébániatemplomoknál. A sírok esetén a temetkezési mód volt egyedülálló, hiszen közel 300 esetben figyelhettünk meg kőkeretes temetkezést, ami azt jelentette, hogy a sírgödröket kibélelték téglatestre megfaragott kövekkel. Maga a temetkezési mód ismert hazánkban, de általában a legfontosabb személyek kaptak ilyen temetkezést, ilyen nagy számban eddig nem fordult elő. 

A leletanyagról mit lehet elmondani?

Mindenekelőtt azt, hogy nagyon bőséges! Az előkerült kerámiák – fazekak, palackok, cserépbográcsok, poharak – lefedik a 12-13. századi falusi anyagi kultúrában megismert edénytípusokat. A viseleti tárgyak: az S-végű hajkarikák, 

gyűrűk, csatok a gazdagságot, jómódú környezetet támasztják alá. 

Ugyanez mondható el az üvegleletekről. 12-13. századi falusi környezetből nem jellemző, hogy hogy efféle, akkor még importárunak számító termék előkerüljön. A vas ugyancsak komoly értéknek számított az Árpád-koriban, és rengeteg vasból készült tárgy is napvilágot látott.

Az ásatás vezérlelete, egy madár alakú bronz csat

Mi lehet tudni az animáció keletkezéséről? 

Egy középkori épület – még akkor is, ha alapfalakban marad meg – jobban értelmezhető a nagyközönség számára, mint azoknak a gödröknek, beásásoknak a halmaza, ami a látogatót fogadja egy Árpád-kori falu feltárásánál. A cél az volt, hogy 

a feltárt gödrök alapján megmutassuk, jobban elképzelhetővé, láthatóvá tegyük, hogyan nézhetett ki az egykori falu.

Itt jegyezném meg: az Iceteam Design Kft-vel és a Kána Alapítvánnyal hosszú ideje dolgozunk együtt, és közös munkával minél több embernek szeretnénk megmutatni ezt a fantasztikus régészeti leletegyüttest. 

Hogy nézett ki egy 12. századi magyar falu a páratlan jelentőségű feltárások alapján? 

Nehéz pontos választ adni. Az mindenképpen látszik, hogy a pataktól, észak felé enyhén emelkedett a terület: a templom egy magas, de nem a legmagasabb ponton állt. Fontos tudni, hogy a feltárt objektumok nem egy időpillanatból valók: ha csupán a középkori jelenséget nézzük, akkor is 

egymás mellett találjuk meg száz év minden emberi bolygatását. 

Világosan látszik, hogy vannak olyan „Árpád-kori objektumoktól mentes” sávok, amelyek egyrészt a templom felé, másrészt a patak felé futnak. Ezeket utcaként értelmezhetjük. 

Az egyes telkeket árkok választották el,

 mélységük a feltárás során 30-50 centi volt. Mai szemmel az árkok nem számítanak jelentősnek, de eredetileg az egy méteres mélységet is elérhették – a mellé kidobott földhalmot is beleszámítva meghatározó elemei lehettek a falunak. 

A templom és a temető a feltárások során

Milyen házakban éltek az emberek Kánán?

Veremházakban, amelyeket

 csak alvásra használtak. 

A gödrök átlagos mérete 3,5×2,5 méter volt, ám a tetőszerkezet jóval túlnyúlt ezen, így akár egy méter széles padkát is használhattak pluszban. A bejárattal szemben kemence volt, és néhány gödör, amiben élelmiszereiket, értékeiket tárolták.

Hányan voltak a faluban? Hogyan telhetett egy napjuk?

A falu létszámára a temetőben fellelt sírszámból lehet a legjobban következtetni. Úgy tűnik, néhány tucat fő lakott az egykori Kánán és kimondhatjuk azt is, hogy az átlagéletkor sokkal alacsonyabb volt, mint ma.

A mindennapi betevő megszerzése, termelése, a megélhetéshez szükséges napi feladatok elvégzése minden bizonnyal kitöltötte napjaikat.

 Találtunk földműveléshez kapcsolódó eszközöket, de termeltek szőlőt is, erről tanúskodnak a szőlőmetsző kések. Túlnyomórészt a ma is velünk élő háziállatok bukkannak még föl a csontok között. 

Fontos hozzátenni, hogy 

nem csak dolgoztak! Találtuk két, kőbe vésett malomjátékot is,

 ahol valószínűleg kavicsok lehettek a bábuk. Ezen a honlapon egyébként virtuális kiállítás keretében még több információ olvasható el.

Íme, a videó:

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2024. június 21. 22:18
Gratula a filmhez, érdekes. Ami a nyomorúságot illeti, ne feledjétek, hogy akik ma ilyen nívójú házakba kényszerülnek, azok nem a józan, templomlátogató középosztály, hanem tényleg egy csomó rosszarcú. Ha a középosztály élne ilyen nívón, és senkiben nem merülne föl, hogy nagy tömegnek másképp is lehetne, akkor így élnénk és kész. Megdumálnánk egymással a helyi pletykákat, meg a földesúr furcsaságait oszt jóvan.
lajajakab11
2024. június 21. 21:34
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
dorkoka
2024. június 21. 20:56
Ott a cigányoknál ebben lakott a kiccsalád. Itt egy családnak lehetett több vályog háza. Valamelyik verem, istálló, lakórész és egyéb. Fa is volt bőven. Rossz a hasonlat, de értelek. Te értesz?
kiserilaci
2024. június 21. 20:42
Esetleg az animációba lehetett volna illeszteni az ott élők ma már ismert gazdálkodási szokásait és életmódját, a komolyabb gazdasági épületekkel, tárolókkal, tüzifával, víznyerési lehetőséggel stb. , és hozzájuk tartozó emberekkel, na meg reális mennyiségű állattal - legalább télen. A filmből olyan benyomásom volt, mintha két évezreddel előrébb lennénk, és zöld, digitális nomádok laknák a falut. Bocs! Lesz ez jobb! Egészében örülök a látottaknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!