Íme, pár tipp ehhez Kovács Zita borásztól.
Csak a drága bor a jó bor?
Bort vásárolni kezdő borfogyasztóként sosem egyszerű feladat, de a kutakodást semmiképpen sem egy hipermarket polcai előtt állva érdemes elkezdeni. Ma Magyarország a borkedvelők paradicsoma, rengeteg kiváló ital található a piacon nagyon jó áron. Akár különböző borbárok kínálatai alapján is kiválaszthatjuk kedvencünket és sok esetben lehetőségünk van a vásárlás előtti kóstolásra is. „Régen elmúlt már az a világ, hogy csak a drága bor a jó bor. Minőségi italokhoz lehet hozzájutni már akár 1500-2000 forintos árkategóriában is” – kezdte Kovács Zita borász. „A címke sokszor megtévesztő lehet, egy szépen megtervezett logó mögött viszont nem biztos, hogy jó bor rejtőzik.”
Mire figyeljünk szervírozásnál?
Ha sikerült kiválasztani a megfelelő bort, nagyon fontos hogyan szervírozzuk. „A borfogyasztásnak van egy rituáléja amit nem véletlenül találtak ki. A legfontosabb a megfelelő hőmérséklet. A fehér és rosé borok ideális élvezeti értéke 12-14 °C körül van, míg a vöröseket szobahőmérsékleten fogyasztjuk” – árulta el Zita. Kibontáskor mindig ellenőrizzük a bor színét: fehérek esetében mindig tiszta, átlátszó folyadékot kell látnunk, amelynek színe a vízszínűtől az aranyig változik.