Péntek délután hatalmas tömeg volt a sátor előtt: a téma az volt, hogy milyenek ma a fiatal borászok lehetőségei, ráadásul a szervezők beígértek egy borkóstolást is, egy soproni és egy egri borász boraiból. Az eredeti témáról sokat nem tudtunk meg, az egész sokkal inkább egy udvarias small talk volt a borászokkal, akiknek jó lehetőség volt ez egy kis promócióra. A helyieket a Luka pincészet tulajdonosa, Luka Enikő képviselte, Egert pedig a beszélgetőpartnerénél a dolgokat jóval praktikusabban megközelítő Demeter Csaba. Luka Enikő bár nem borász, folytatja édesapja borászatát, és ahogy ő mondta: közben két kézzel tartja a felhőket. Beszélgetőpartneréről pincészetének lapja csak annyit ír: „Hatalmas termetben nagy szív és rengeteg humor. Két kislány édesapja, nagyon szereti a zenét, és minden nap fogyaszt bort.” És tényleg.
Két hektár vs húsz hektár
Luka Enikő két hektáron termel szőlőt, Demeter Csaba ennek tízszeresén – a nézőpontokat nagyrészt ez határozta meg. A két vörösbort, egy cabernet sauvignont és egy merlot-t prezentáló Luka Enikő, a soproni borvidék lelke borait bemutatva főként arról beszélt, hogy nem tömegbort szeretne termelni, hanem olyat, amit különleges alkalmakkor, különleges emberekkel elő lehet venni a pincéből. Pincészetében összesen hárman dolgoznak: felvettek egy borászt, aki a borokért felel, a tulajdonos afféle ideológus-művészlélekként működik közre, férje pedig a marketingért és a mindennapi teendőkért felel.
Az egri Demeter-pincében egészen más felfogással dolgoznak: kilenc állandó alkalmazottal és számos napszámossal, hiszen húsz hektárt leszüretelni azért nem egy vidám családi program egy vasárnap délelőttre. Demeter Csaba két fehér cuvée-t hozott: egy könnyebb, gyümölcsösebb bort, a 2010-es Hangát, és egy fahordóban érlelt testesebbet, az Eger csillagát. Mikor a borász megkérdezte a borkóstoló közönséget, melyik ízlett nekik jobban, az emberek túlnyomó része pedig az elsőre szavazott, Demeter így reagált: „Hiába, vannak kezdők és haladók. Azt azonban el kell mondanom, hogy én is sokkal inkább szeretem és gyakrabban is iszom a Hangát.”
Magyar embernek magyar bort