Román történész: Orbán Viktor a legfontosabb vezető Európában, Von der Leyen is hamarosan „az ő dalát fogja énekelni”

2024. július 30. 19:11

Valentin Stan szerint a magyar kormányfő az egyetlen, akinek megvan a bátorsága ahhoz, hogy nyíltan felvállalja az álláspontját még akkor is, ha szembemegy az összes többi vezetővel az Európai Tanácsban.

2024. július 30. 19:11
null

„Ha figyelembe vesszük a szavazatok által legitimált politikai pályafutás hosszúságát, már az elegendő ahhoz, hogy tudjuk, Orbán Viktor a legfontosabb vezető Európában”nyilatkozta a Maszol.ro-nak Valentin Stan román történész.

Stan szerint a magyar kormányfő az egyetlen, akinek megvan a bátorsága ahhoz, hogy nyíltan felvállalja az álláspontját még akkor is, ha szembemegy az összes többi vezetővel az Európai Tanácsban.

Felvállalja azt az álláspontot, amivel a magyar nép hatalmazta fel őt. Egy harcról van szó a békéért, a rendszeren belüli egyenlőségért, ott, ahol a magyarok, a románok, de más európai népek sem diszkriminálhatók. Brüsszelben  mindenki érdekét figyelembe kell venni, ez viszont nem történik meg az intézményesített Európai Unióban. Amíg ez nem valósul meg, csupán egy fikcióról beszélhetünk” – fejtegette a történész, aki saját országa kormánya kapcsán elmondta: a Ciolacu-kabinet azt csinálja, amit mindig is csinált: tökéletesen és azonnal végrehajt.

Orbán nem ezt teszi. Ne számítsunk arra ilyen körülmények között Orbán Viktor feltétlenül szimpatikus személy lesz a románok körében. De Európában és Romániában is egyre több ember érti meg pontosan, hogy mit cselekszik Orbán, s támogatják is azt” – tette hozzá Stan.

Az RMDSZ kapcsán a román közszereplő megjegyezte: a romániai magyar párt vékony jégen jár, és ahhoz, hogy kiemelt szereplő legyen a magyar közösség érdekeinek képviseletében, erőteljesen együtt kell működnie a román politikai erőkkel. 

Másrészt, az RMDSZ-nek egy fontos kapcsolata van Orbánnal és a Fidesszel. Nem is lehet ez másként. Meg kell találja azt a kanyargós, olykor nagyon bonyolult utat, amely vékony jégen vezet. Egy veszélyes sportról van szó, s őszintén csodálom, hogy ilyen mostoha körülmények között meg tudja találni az irányt a kétféle befolyás között, amelyeket mérlegelnie, használnia kell a romániai magyarok érdekeinek érvényesítéséért” – elemezte a történész, aki az interjú végére jóslásokba is bocsátkozott, és kijelentette:

2024 novemberétől Ursula von der Leyen Orbán Viktor dalát fogja énekelni,

s nem fordítva, ennek oka pedig az lesz ,– véli – hogy Donald Trump visszatér a Fehér Házba.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 235 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. július 31. 09:38
Stan szerint a magyar kormányfő az egyetlen, akinek megvan a bátorsága ahhoz, hogy nyíltan felvállalja az álláspontját még akkor is, ha szembemegy az összes többi vezetővel az Európai Tanácsban. „Felvállalja azt az álláspontot, amivel a magyar nép hatalmazta fel őt. Egy harcról van szó a békéért, a rendszeren belüli egyenlőségért, ott, ahol a magyarok, a románok, de más európai népek sem diszkriminálhatók. Brüsszelben mindenki érdekét figyelembe kell venni, ez viszont nem történik meg az intézményesített Európai Unióban. Amíg ez nem valósul meg, csupán egy fikcióról beszélhetünk” no, igen!
connorj
2024. július 31. 02:41
www.google.com/search?q=erd%C3%A9ly+nemzetis%C3%A9gi+t%C3%A9rk%C3%A9p&oq=erd%C3%A9ly+nemzetis%C3%A9gi+t%C3%A9rk%C3%A9p+&aqs=chrome..69i57j33i160l2j33i671.13144j0j8&client=tablet-android-lenovo-rvo3&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#vhid=qczJVoZQvJpbUM&vssid=l
europész
2024. július 30. 22:31
Je van normalis roman is.Vdl tol pedig kitellik a 180 fokos fordulat ha megerzi a bukas szagat.
freely
2024. július 30. 21:34
Most akkor Romániázunk, vagy Ursulázunk? Ezt a címet mindenesetre elmentem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!