Hezbollah-megtizedelések: ezt tudjuk eddig a titokzatos robbantásokról

2024. szeptember 18. 07:19

Több ezer hezbollahos sérült meg a csipogóik egyszerre történő felrobbantásában.

2024. szeptember 18. 07:19
null

Nyitóképen: mentő Bejrút utcáin a robbantások után (fotó: Anwar AMRO / AFP)

 

Sok ezren sérültek meg egyszerre Libanonban, miután a Hezbollah náluk lévő csipogói felrobbantak. A BBC összefoglalója szerint eddig 

mintegy 2800-an sérültek meg és kilencen haltak meg a robbanásokban.

Jelen állás szerint nem tudni pontosan, miként történtek a robbantások, és senki nem vállalta értük a felelősséget. A Hezbollah Izraelt vádolja az elkövetéssel.

„Ez a megvetendő és bűnöző ellenség biztosan el fogja nyerni a büntetését ezért a bűnös agresszióért, akár számít rá, akár nem” – közölte a Hezbollah.

Najib Mikati libanoni miniszterelnök szerint a robbantások a libanoni szuverenitás „súlyos megsértését és bűnt” jelentenek.

Az izraeli hatóságok nem kommentálták a történteket.

Beszámolók szerint az érintett emberek zsebeiben először 

elkezdtek füstölni a csipogók, aztán pedig felrobbantak, 

a tűzijátékhoz vagy lövöldözéshez hasonló hangok kíséretében. A robbantások egy órán keresztül tartottak, szerte Libanonban.

A libanoni egészségügyi miniszter szerint számosan az arcukon és kezükön sérültek meg, volt, akinek a szemét érte a robbanás, másoknak kezük, ujjaik szakadtak le. Fiatalemberek, idősök és gyerekek egyaránt áldozatai lettek a robbantásoknak.

Az elemzők döbbenten állnak az akció és annak mértéke előtt. Egyes elméletek szerint a csipogókat meghekkelték, túlhevítették az elemeiket, aztán felrobbantak. Mások szerint ez így nem lehetséges, és inkább valószínű, hogy fizikailag 10-20 grammnyi, 

távolról működésbe hozható robbanóanyagot juttattak a készülékek ezreibe,

amikor azok szállítás alatt voltak a Hezbollah számára.

Az bizonyos, hogy a támadás módszere és mértéke példátlan a globális konfliktusok történetében.

 

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. szeptember 18. 15:54
Ízisz Ha kikapcsolod ? Nem kap áramot. Egyébként életveszélyes ha közlekedés közben használod.....
survivor
2024. szeptember 18. 15:50
Mondtam én , hogy ne hagyjátok BEKAPCSOLVA a kütyüt....
alexandrosz-2
2024. szeptember 18. 13:14
Az apartheid zsidó terrorállam újabb terrorista akciója, ami válogatás nélkül pusztít bárkit egy vele háborúban nem álló ország területén. A zsidócsicska köpcós geci a zsidesszel sunyin kussol, holott Magyarországon, a zsidó gyarmaton gyártották ezt a terrorista eszkózt. De a zsidó megint buta, mert ezzel az aljas terrorakcióval újabb tízezreket kergetett az iszlám terrorizmus karjaiba. Fogat fogért tartja a sémi szokás. Sok zsidó döglik majd meg ezért. Is.
ihavrilla
2024. szeptember 18. 10:33
Kezd zavarosodni, ahogy vártam. 1. Kiderült, hogy senki nem halt meg. 2. Kiderült, hogy szoftveresen túlterhelték az akkukat és azért detonáltak, nem volt beépített robbanószer. Azért a sok degenerált fideszgyűlölő "szakember" megállapította, hogy Magyarországon gyártották a csipogókat. Ahogy megpróbálták aBMW gyár problémáját a magyarokra kenni egyes szarevő firkászok. Kiderült, hogy ennek semmi alapja. A BMW közleményt adott ki, hogy semmi ilyesmiről soha nem volt szó és ők nem is állítottak ilyesmit. A sok hazaáruló elmebeteg ellenzéki meg elélvezett .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!