Afrikából indulhat az új járvány: globális vészhelyzetet rendelt el a WHO

2024. augusztus 14. 21:16

A szervezet meglátása szerint a fertőző betegség ismét elterjedhet, és több országban is egészségügyi kockázattá válhat.

2024. augusztus 14. 21:16
null

Nyitókép: ANDRE PAIN / AFP

A majomhimlő terjedése miatt a WHO 2022 júliusában egyszer már elrendelt globális veszélyhelyzetet, de azt 10 hónap után feloldotta, a szervezet meglátása szerint a fertőző betegség ismét elterjedhet, és több országban is egészségügyi kockázattá válhat. A WHO mostani döntésével független szakértők javaslatait követte, akik a szervezet úgynevezett Vészhelyzeti Bizottságának meghívására tanácskoztak az ügyben – ismertette Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. 

A veszélyhelyzet kihirdetésének célja mindenekelőtt figyelmeztetni az egyes országok hatóságait, hogy készüljenek fel a járvány esetleges kitörésére. 

A WHO főképpen egy olyan vírusvariáns miatt aggódik, amelyet 2023 végén mutattak ki a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén. Bár részletekbe menő tanulmányok még nem készültek, de a szakemberek abból indulnak ki, hogy 

fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő az eddig ismert variánsoknál. 

Az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (Africa CDC) kedden általános egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki a majomhimlő miatt, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy nyújtson segítséget kétmillió vakcinadózis előállításához. Az Africa CDC szerint az idén már több mint 14 ezer fertőzésgyanús esetet regisztráltak a KDK-ban és a környező országokban, és több mint 500 halálesetet jegyeztek fel.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július végén az új variáns átterjedésének kockázatát Európára még "nagyon alacsonyként" ítélte meg. A vírust először 1970-ben találták meg emberi szervezetben a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. A betegség általában csak enyhe tüneteket okoz, például lázat, fejfájást, izomfájdalmat és bőrkiütést. Ritka esetekben azonban halálos is lehet.

(MTI)

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sanyi72
2024. augusztus 15. 06:21
Na de most komolyan! A sok európai buzi már unja a fehér segget,és afrikába jár nigger buzit seggbe kúrni???
rocktoberi-2
2024. augusztus 15. 04:49
Majomhimlő? Semmi gond. Ez csak az ellenzéki szavazókra veszélyes.
rockercicc
2024. augusztus 14. 23:55
Karantén alá kell helyezni az egész majomkontinenst, de végérvényesen.
Kristály
2024. augusztus 14. 23:53
Napi több ezer migráns érkezik Európába. Az export biztositva van. Soros birtokára is szállitani lehetne egy pár ezret fellendülne az oltás piac.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!