Valaki állítsa meg Trumpot! – könyörögnek a New York Times szerzői

2024. október 24. 16:46

A Harvard egyetem két tanára szerint Trump autoriter, aki veszélyt jelent az amerikai demokráciára, ezért öt forgatókönyvet vázolnak fel a megállítására.

2024. október 24. 16:46
Republican presidential nominee Donald Trump attends a roundtable with Latino leaders

Nyitókép: CHANDAN KHANNA / AFP

 

Mikor 2015-ben Donald Trump bejelentette, hogy indul a 2016-os elnökválasztáson, az amerikai média mindent megtett, hogy ne ő legyen az Egyesült Államok elnöke. Az elmúlt kilenc évben számtalan cikk, könyv és esszé íródott arról, „micsoda veszélyt jelent Trump az amerikai demokráciára.” A New York Times véleményrovata egy újabb ilyen írással gazdagította a kánont. 

A Harvard egyetem államigazgatási tanárai Steven Levitsky és Daniel Ziblatt egy hosszú cikkben fejtették ki, hogy a republikánusok „autoriter” elnökjelöltjét, hogyan kellene megállítani. A szerzők több ilyen „Trump-ellenes” módszert vázolnak fel. 

A cikk szerint „Trump nyilvánvaló veszélyt jelent a demokráciára” és ha megválasszák, akkor „elhajlítja, ha nem is töri össze” az amerikai rendszert. 

Az egyik veszélyként azt írják, hogy Trump azzal fenyegetőzik, hogy bíróság elé állítja politikai ellenfeleit. Ironikus módon az első Trump-ellenes ötletük pontosan az, hogy a törvényt kell fegyverként használni a milliárdos ellen. 

A szerzők kifejtik, hogy a szavazás nem elég ahhoz, hogy megállítsák a republikánusok jelöltjét, hiszen mi van, ha a nép éppen őt akarja. Szomorúan említik, hogy sok olyan vezető van a világban, aki anti-demokratikus, mégis megválasszák, egyik említett példájuk Orbán Viktor. 

A szerzők használható stratégiaként említik a nyugat-németek által kitalált „militáns demokrácia” gondolatát, amely „felhatalmazza a hatóságokat a jogállamiság érvényesítésére az antidemokratikus erőkkel szemben.” Magyarul Trump eltiltását szeretnék a hatalomtól, de elismerik, hogy ez sajnos az alkotmány alapján nem megvalósítható. 

Egy másik megoldásként nevezik meg azt, hogy politikai eszközökkel lépjenek fel Trump ellen.

 „A szélsőséges fenyegetések elhárítására szolgáló jogi eszközök hiányában az ilyen fenyegetések elhárításának felelőssége a politikai pártokra hárul. Egy egészséges demokráciában a pártok vezetői saját soraik felett őrködnek, kizárva az antidemokratikus elemeket, vagy elutasítva szélsőségesek vagy demagógok jelölését közhivatalokba” – írja a két szerző. 

A Harvard oktatói megdorgálják a republikánus vezetést, amiért nem léptek akcióba Trump ellen. 

„Sakkban tartja őket egy autoriter kívülálló, ezért a republikánus vezetők jelenleg inkább veszélyeztetik, mintsem védik a demokráciát” – írják. 

Egy másik ötletük egy pártvonalakon átívelő koalíció létrehozása a republikánus elnökjelölt ellen, amit „megfékezésnek” neveznek. Pozitív példaként említik Lengyelországot, ahol a pártok összefogtak a Jog és Igazságosság párt ellen, és sikeresen leváltották a jobboldali kormányt. Szintén pozitívumként említették Franciaországot, ahol hiába kapta a legtöbb szavazatot a Nemzeti Tömörülés, mégsem ők nyerték a választást. 

Az utolsó megoldásként a „társadalmi mozgósítást” nevezik meg, mivel szerintük a civil társadalom az utolsó mentsvára a demokráciának. 

„Amikor az alkotmányos rend veszélybe kerül, a befolyásos csoportoknak és társadalmi vezetőknek – igazgatóknak, vallási vezetőknek, szakszervezeti vezetőknek és kiemelkedő nyugdíjas köztisztviselőknek – fel kell emelniük szavukat, emlékeztetve a polgárokat a vörös vonalakra, amelyeket a demokratikus társadalmak soha nem léphetnek át. Amikor pedig a politikusok átlépik ezeket a vörös vonalakat, a társadalom legkiemelkedőbb hangjainak nyilvánosan és határozottan vissza kell utasítaniuk őket” – írják. 

Pozitív példaként említik, ahogy a német cégek megpróbálják elszigetelni az egyre népszerűbb AfD-ét. 

Sajnálkozva jegyzik meg, hogy az amerikai cégek közül sok továbbra is támogatja Trumpot és szövetségeseit. 

Felháborodva említik: egyre több nagy cégvezető nyilatkozik úgy, hogy Amerika akkor is rendben lesz, ha Trump lesz az elnök. 

A cikk neki megy az evangéliumi keresztény vezetőknek is, akik „hallgatnak”, sőt támogatják a volt elnököt! De kap egy pofont az amerikai katolikus közösség is, amiért nem tiltakoznak a republikánus jelölt ellen. 

A cikk végén a szerzők a pátosz újabb szintjére emelkednek: „Az amerikai intézményrendszer alvajárva sétál bele egy válságba. Egy nyíltan antidemokratikus személyiségnek legalább 50-50% esélye van arra, hogy megnyerje az elnökséget. A Legfelsőbb Bíróság és a Republikánus Párt lemondott a kapuőrzésről, és Amerika legbefolyásosabb politikai, üzleti és vallási vezetői közül túl sokan maradnak a pálya szélén. (...) Az idő azonban fogytán van” – írják a szerzők. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
canadian-deplorable
2024. október 24. 18:45
Az amerikai titkosszolgálat hónapokal ezelőtt kiderítette, hogy Irán föld-levegő rakétát csempészett Amerikába és Trump gépe ellen szándékozzák bevetni. Ez valahogy Trump tudomására jutott és ő azonnal kérvényezte, hogy a gépét rakéta elhárító védelemmel lássák el. Ez a kérvény hónapokig ült Biden asztalán. Biden próbálta elbliccelni, remélve, hogy sikerül nekik Trumpot lelőni. Végül most, pár héttel a választás előtt, kitudódott és a felháborodás miatt Biden aláírta az engedélyt. Gondolom a gép felszerelése hetekbe fog kerülni.
gacsat
2024. október 24. 18:41
két bipsi a marxista egyetemről.
Burdisgarage
2024. október 24. 18:40
Ezek is csak addig liberilisak, amíg egy gyereket kell elkábítva megerőszakolni.
sexykitty-5000124
2024. október 24. 18:39
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­é­k­­e­­­l­­d­­ ­a­ ­­s­­­z­e­­­x­i­ ­­p­­­u­­n­­­c­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!