Hollywood is ihletet kapott – a tíz legjobb film az amerikai elnökválasztásról

2024. október 20. 05:44

November 5-én következik az Egyesült Államok történetének 60. elnökválasztása. A világpolitikát is nagyban meghatározó esemény természetesen a filmesek fantáziáját is beindította.

2024. október 20. 05:44
Szabó Péter

Fotó: Vince Bucci/AFP

Egyre közeledik az amerikai elnökválasztás időpontja, fokozódik a feszültség a Fehér Házért folytatott versenyben a demokrata jelölt, Kamala Harris és a republikánusok korábbi elnöke, Donald Trump között – ez a feszültség köszön vissza Hollywood legmegragadóbb politikai drámáin, vígjátékain és dokumentumfilmjein is, amelyek a meghatározó világpolitikai eseményről szólnak.

Látjuk, halljuk és tapasztaljuk, hogy az idei választások felvezetése az Egyesült Államok történetének egyik, ha nem a legviharosabb kampánya: a Trump elleni merényletek, a demokraták jelöltváltása és a két drámai vita folyamatosan témát szolgáltatnak a sajtónak és talán Hollywood forgatókönyvíróinak is.

A washingtoni Fehér Házért folyó verseny ugyanis évtizedek óta izgatja a filmeseket.

Ezt is ajánljuk a témában

Az amerikai elnökválasztás idején, hosszú idő után először, nem lesznek új bemutatók az amerikai mozikban, ahol korábban azonban elkényeztették a nézőket a politikai filmek tárgykörben. Az amerikai elnökválasztásról szóló filmek némelyike burkolt fikció, esetleg az előrelátó fantázia szüleménye, de témájában mindegyik az Egyesült Államok demokráciájának ünnepét jeleníti meg. A BBC összegyűjtötte a legjobb, elnökválasztásról szóló filmeket, amelyek között alulértékelt gyöngyszem és igazi sztárparádé is található.

Top 10 film az amerikai elnökválasztásról 

1. Primary Colors – A nemzet színe-java (1998), rendező: Mike Nichols

Mike Nichols egyik legjobb, mégis legkevésbé ismert filmje, Elaine May ragyogó forgatókönyvével. A szatíra Bill Clinton karakterét követi nyomon a Fehér Házba vezető úton. John Travolta zseniális a déli kormányzó Jack Stanton bőrébe bújva, remekül formálja meg Clinton karizmáját, minden helyzetből megtalálja a kiutat. Emma Thompson játssza a feleségét, Hillary Clintont, azaz Susant, akit még azelőtt jelenítenek meg a vásznon, mielőtt saját politikai karrierbe kezdett volna. A Joe Klein újságíró 1996-os regényén alapuló film (eredetileg Anonymous néven jelent meg) a színfalak mögé lopózik, miközben a kampányban megpróbálják semlegesíteni a Stanton csábításairól szóló pletykákat. Adrian Lester, mint fiatal idealista kampánymenedzser, az elveszett ártatlanságot testesíti meg, amely oly sok amerikai választásokról szóló filmben végigfut. A mozi felveti a 20. és 21. századi politika egyik alapvető kérdését: a cél szentesíti-e az eszközt, számít-e egy kis csibészség és dörzsöltség, ha az teszi a legjobbat az Egyesült Államokkal?

Ezt is ajánljuk a témában

2. All the President's Men – Az elnök emberei (1976) rendező: Alan J. Pakula

A sokak által a listára követelt film az újságírásról, illetve a kampánypolitikáról is szól. Robert Redford és Dustin Hoffman, mint a Washington Post riporterei, Bob Woodward és Carl Bernstein kiderítik a Watergate-botrány és a Richard Nixon lemondásához vezető leleplezés mögött meghúzódó igazságot. Mint ismert, az 1972-es választás kampánya során információkat tulajdonítottak el a Demokrata Nemzeti Bizottság Watergate épületében található székházából, de a történetben helyet kapott az illegális kifizetésektől kezdve a karaktergyilkosságokig sok minden. A film igazi klasszikus, a Nixon 1972-es kampánya mögött meghúzódó korrupciós szál pedig azóta is figyelmeztető hatású.

3. Wag the Dog – Amikor a farok csóválja... (1997) rendező: Barry Levinson

Ez az ezredforduló előtti alkotás időszerűbbnek tűnik, mint valaha – David Mamet forgatókönyve és Barry Levinson rendezése a mesterséges intelligencia és a tények elferdítésének korában is tökéletesen megállja a helyét. Robert De Niro a legjobb, mint Conrad Brean kampánytanácsadó, akit akkor kértek fel a stábba, amikor két héttel a választások előtt véget ért az elnök és egy fiatal nő közötti viszony...

Érdekesség: a filmet mindössze egy hónappal a Clinton-Lewinsky-botrány kirobbanása előtt mutatták be, így az események alakulása valódi ajándék volt a filmeseknek.

A moziban a kampány megmentése érdekében Brean beszervez egy hollywoodi producert, Stanley Motssot, Dustin Hoffman karakterét, hogy bizonyítékokat vegyen filmre az Albánia elleni háborúról, amely valójában nem is létezett. Még egy háborús hőst is találtak, aki valójában nem volt hős, de híressé tették. A sajtó és a közvélemény is megvette a sztorit, ki mondta volna meg, hogy a történet nem igaz? A filmben rámutatnak, amely ma már természetes: a politika és Hollywood szinte teljesen összeolvadt.

Ezt is ajánljuk a témában

4. The War Room – Főhadiszállás (1993) rendező: DA Pennebaker és Chris Hegedus

DA Pennebaker és felesége, Chris Hegedus úttörő dokumentumfilmje Bill Clinton első, 1992-es elnökválasztási kampányának kulisszatitkaira épül, és A nemzet színe-java című alkotás valósághű változata. Clinton csak röviden jelenik meg a filmben, a központi szereplők a stratéga, James Carville és a kommunikációs igazgató, a babaarcú George Stephanopoulos, aki igyekszik tompítani a szenzációhajhász média értesüléseinek élét. A film azért is vált népszerűvé, mert megragadta a reményen és adrenalinon futó kampány minden fiatalos energiáját.

5. The Best Man – A legjobb ember (1964) rendezte: Franklin J. Schaffner

Gore Vidal forgatókönyve szilárdan a John Fitzgerald Kennedy-korszakban él, a film pedig a politikus megválasztásának machinációiról, a támogatásért cserébe tett ígéretekről és a kampány során a szekrényből kidőlő csontvázakról szól. A főszereplőt, William Russellt Henry Fonda játssza. Az alkotás nem rejti véka alá: mindegyik jelöltnek van vaj a füle mögött, a nagy kérdés, vajon felhasználják-e mindezt a rivális oldalon? Vidal ráadásul a korszakban megjelenő homofóbiát is megjeleníti a vásznon, az egyik eltitkolt melegügyet is a középpontba állítja. A befejezés egyesek szerint erőltetett, de a film összességében tele van intrikákkal és lélekkutató kérdésekkel.

További ajánlott alkotások a témában:

6. State of the Union – Az ország állapota (1948), 7. The American President – Szerelem a Fehér Házban (1995), 8. The Ides of March – A hatalom árnyékában (2011), 9. Game Change – Versenyben az elnökségért (2012), 10. Head of State – Államfőnök (2003)

 

Kapcsolódó cikkek a Amerikai elnökválasztás 2024 aktában.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 20. 21:33
Kultúra és demokrácia export. Amerika jónak, sőt példaértékűnek tartja a politikai rendszerét a világ számára. Azt hiszi, hogy az a szabadság.
Vén Csataló
2024. október 20. 09:18
És hol a Kártyavár? :o
verkez
2024. október 20. 07:57
Azért az AI is tud szart rittyenteni.
sexykitty-5000117
2024. október 20. 05:48
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­é­k­e­­l­­­d­ ­­­a­­ ­­s­z­­­e­­x­­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!