Szakértő: Egy süllyedő hajóról menekülhetnek a lemondott ukrán miniszterek – az összeomlás Zelenszkijt is maga alá temetheti

2024. szeptember 04. 11:48

Nem meglepő, hogy a minap Sorosék is egyeztettek az ukrán elnöki hivatal vezetőjével.

2024. szeptember 04. 11:48

Nyitókép: JIM WATSON / AFP

Mint ismert, az ukrán kormány több minisztere is beadta felmondását, szerda reggel pedig Dmitro Kuleba is távozott hivatalából. Emlékezetes, hogy az ukrán diplomácia vezetője az elmúlt napokban a fokozódó orosz csapások miatt arra szólította fel Ukrajna partnereit, hogy hagyják jóvá a nagy hatótávolságú csapásokat és használják légvédelmüket a légterük közelében. Tette mindezt már-már fenyegető hangnemben. Sőt, még a lengyel külügyminiszterrel is összeakaszkodott.

A Magyar Nemzet a történtek kapcsán megkereste Horváth József biztonságpolitikai szakértőt. Horváth felvázolt egy olyan lehetséges forgatókönyvet, mely szerint a katonai vereségbe önmagát belehajszoló és korrupt ukrán kormány összeomlása 

maga alá temetheti Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is, aminek vannak politikai jelei is.

A szakértő azt is megjegyezte, az sem meglepő, hogy a minap Sorosék is egyeztettek az ukrán elnöki hivatal vezetőjével. Az elnöki iroda hivatalos közlése szerint Jermak és Alexander Soros áttekintették az Ukrajnával kapcsolatos időszerű kérdéseket.

Ezt is ajánljuk a témában

Katonai okok húzódhatnak a háttérben

Horváth azt is megjegyezte, hogy az ukrán tárcavezetők távozásának katonai okai lehetnek. „A kurszki támadással az ukrán politikai vezetés szembemenve a katonai logikával, nem is tizenkilencre, inkább húszra húzott lapot. 

A külföldi támogatóknak és a hátországnak szerették volna demonstrálni, hogy az ukrán erők ütőképesek.

 A legjobban kiképzett tartalékos ukrán haderő orosz területeken történő előrenyomulása azonban egyfajta katlanra hasonlít, amelyben az oroszok módszeresen számolják fel a front más területein, például Pokrovszknál nagyon hiányzó ukrán haderőt” – magyarázta.

A biztonságpolitikai szakértő a kialakult helyzetet ahhoz a bizonyos süllyedő hajóhoz, ahonnan próbálnak menekülni. „A már régóta köztudott ukrán kormányzati korrupciót is igazolhatja az ukrán miniszterek tömeges lemondása, hiszen egy esetleges összeomlás előtt ők magukat és vagyonukat is vélhetően szeretnék biztonságban tudni” – fűzte hozzá.

Előbb-utóbb lecserélhetik Zelenszkijt

Horváth József arra is felhívta a figyelmet, annak, hogy „az ukrán elnöki hivatal vezetőjé a Soros családdal tárgyalt, olyan üzenete van, ami már az ukrán elnökről is szól. Ez pedig az, hogy 

Zelenszkijt előbb-utóbb le fogják cserélni egy olyan emberre, aki az oroszokkal is tárgyalóképes,

 a Nyugat is elfogadja és az ukrán megújulás reményét tudja sugározni. Az Egyesült Államokban történő minden ilyen tárgyalás alapvetően erről a stratégiáról szól, tehát ne zárjuk ki, hogy az ukrán kormány kvázi összeomlása maga alá temetheti Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt” – vázolt fel egy lehetséges jövőképet a szakértő.

Dmitro Kuleba 2020 márciusában, 38 évesen vette át az ukrán diplomáciai tárca vezetését, ezzel Ukrajna történetének legfiatalabb külügyminisztere lett. A politikus 2003-ban lépett diplomáciai szolgálatba. Tizenhárom évvel később, 2016-ban Ukrajna állandó képviselője lett az Európa Tanácsnál, 2019-ben pedig az európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes lett Olekszij Honcsaruk kormányában.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. szeptember 04. 16:26
mire hajlandoak lesznek targyalni mar csak a kapitulacios okmanyt toljak elejuk
pipa89
2024. szeptember 04. 14:30
Soros Alex valami nagy disznóságot vár el tőlük, ami elöl inkább leléptek, semmint hogy végrehajtsák.
eljolesz
2024. szeptember 04. 14:25
Ez a "szakértő" sem mer ok-okozati összefüggést látni Alex Soros kijevi látogatása és a rá 1 hétre beindult lemondási hullám között.
cinkegolyó
2024. szeptember 04. 14:22
Csak gyorsan temesse már el őt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!